Явно нямаме ... А, защо не ползвате това за сламка
http://www.mlsp.government.bg/class1/store/viewitem.asp?idProduct=667
 и върху утвърден макет да наслагате от тук принципните неща, а от спецификата на работа вашите си, както и изискванията за заемане, които са си ваши и йерархичната обвързаност, която също си е ваша... Нали в  крайна сметка ДХ цели конкретизиране на задълженията в предприятието, а не по принцип. По правило се разработва от прекият ръководител на съответният специалист и се утвърждава от работодателя. Тази длъжност ми се струва с завишена степен  на отговорност и е добре да се направи ДХ както трябва, за да не си скубите косите заради формален подход при не дай Боже злополука и разследване. Прекият шеф да сяда до Вас и да диктува какво си представя че ще иска от този инженер и ще я спретнете както си трябва ... и няма да чуете един ден - "това не ми е задължение"
Дизелите /по учебник/ разходват по 150 мл на 1 KW/h /търсил съм много източници за определяне разход при работа на място - прилагам и файла за отчет, в който има и такъв протокол за работа на място/. Разходна норма по принцип се взема от техническата документация на производителя за  МПС-то или с вътрешна комисия и замерване.  :good:
По методът на броенето са 2 м. и 26 дни - аз бих ги писал така.
Ако обаче сте осигурили на прагът не на брутото - иначе.. нали... не може!
А и при сумирано изчисляване на работното време болничният се изплаща само за часовете по графика, които е трябвало да отработите в периода от дните описани в него, а не за броят дни от дата до дата.
Аз като им наближи време за пенсиониране ги викам и ги карам да идат с всичките си д-ти за трудов стаж в РУСО"Пенсии" за да им ги огледат и да им кажат кое ще приемат и за кое ще искат издаване на УП-3 за потвърждаване. Имах дори случай при категориен р-к да кажат, че всичко му се признава, а след това от София да не му признаят единият стаж и загуби основание за пенсия по категория и връща 6-те заплати при нас, че имаше право и на тях...и голям проблем стана - естествено аз бях виновен т.к. аз ходих с книжките му за справката - от тогава ги пращам лично.
Лекторските часове не са ли учебни часове?! За какъв период от време са реализирани и коя година? Няма ли попълвана някаква присъствена форма?
Метнете един поглед тук за отговора който търсите:

http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=18130
Колеги, моля да споделите вероятни решения на следния казус:
В края на миналата година жена, управляваща ЕООД, участваща с личен труд, СОЛ /по нейни данни/ е оперирана от заболяване на упорно-двигателният апарат. Получава болнични за възстановяване и препоръка да проведе санаториално лечение. Записва се месеци по рано за дата в санаториумът. Престоят й там ще е този месец с болничен за този вид лечение.
Междувременно се появяват здравословни проблеми от друг характер и преди месец е отново оперирана с право на 6-месечен болничен. Санаториалното лечение на първото заболяване не създава проблеми на другото лечение и е потвърдено да се проведе.
Проблемът е, че като получи болничен за санаториално лечение ще й се прекъсне дългосрочният болничен за другото заболяване и са й казали, че повече не могат да й го продължат, а тя няма да е в състояние все още да се яви на работа.
Въпросът и в обобщен вид звучи малко нецензурно: "За чий, "кеф" тогава се осигуряваме!?!"
А аз успях само да я посъветвам след санаториумът да си уреди ново лечение и болничен за второто заболяване.
Има ли вариант да ползваш санаториум по НОИ без болничен т.к. тече такъв по второто заболяване?
Някой има ли в практиката си решен подобен случай или реализируема идея !?   :hmmm:
Така както сте го описали се водите на твърдо заплащане. Бонусите, които получавате са един вид ДМС за резултати от дейността и нямат характер на постоянно доплащане, поради което и не ви ги включват при изчисляване на отпуска. Ако по договор бяхте на бонусна система на формиране на месечното  заплащане - тогава мижеше и да се вземат предвид. Това - според мен, но нямам практика с такъв вид заплащане и нека някой от търговията каже.
С доплащане за нощен труд са реалните часове - 8, за отчитане на отработеният график от нощният труд се вземат преизчислените часове 8 ч. х 1,14 . В периода за изравняване по СИРВ (както е определен в заповеззта - мах. 6 месеца), ако отработените часове след преизчисление надвишават общата норма - се заплаща и извънреден труд за горницата. При по-малко отработени часове работникът не дължи нищо. Работодателят е длъжен да следи и уплътнява работното време.
А прекъснатите записи от една и съща фирма ли са? Иначе, от раждането на първото дете до навършване на 3 г. възраст на второто целият период без трудов договор си го описвате за стаж. Прилагате копия от удостоверенията за раждане и декларация в УП-1 кое дете от кое по ред раждане е.
2014  г. право на отпуск = 20 дни
Признат стаж за 2014 г до датата на прекратяване 30.06. = 6 месеца
Преизчислено право на отпуск: 20/12*6= 10 дни - всичко полагащ се отпуск за 2014 г.
Използван отпуск = 11 дни.
Остатъчно право = 0 дни.
Обезщетение за отпуск = 0 лв. за 0 дни. Работникът не дължи обезщетение за надвзетият 1 ден. Издавате сл. бележка за полагащ се и ползван при вас отпуск за пред следващ работодател в рамките на същата година.
Огледайте и онзи момент с разликата между правото на отпуск и правото на ползване. Ако са прехвърляни 10 дни от предишна година, а неползваният отпуск е бил по голям, то при начисляване на обезщетението мисля, че се вземаше всичко което е получено като право на отпуск, а не само дните с прехвърлено право на ползване.
За изпитателен срок не се дължи обезщетение. Самият той за това е измислен, за да може оня, в чиято полза е сключен да прецени другата страна и в случай, че не е това, което търси да прекрати моментално ТД без сложни процедури и финансови щети. Ако в договора е вписано само "изпитателен срок Х месеца" и не е определено " в полза на", то се приема, че е в полза и на двете страни и работникът също е в правото си да го прекрати без да дължи каквито и да било предизвестия и обезщетения. Пуска само заявление, че прекратява като се позовава на изпитателния срок и си заминава. Отработеното време се признава за трудов и осигурителен стаж и се заплаща според договора.
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=26216    - за стажовете на мед. персонала в Либия - доста хора с пряко сключени там договори в момента не им се зачита стажа тук. Ако фирмата е сключила с Вас договор тук и Ви е пратила да работите там би следвало да Ви осигурява тук при нашите условия, но съм чувал, че в някой случаи и за това няма информация.
Относно заплатите в здравеопазването - те зависят от вида на заведението - Търговско дружество; чисто бюджетно; с договор с НЗОК; без договор с НЗОК... но защитените нива на минимално заплащане можете да видитте като изтеглите от сайта на МЗ последният вариант на КТД. Там са разделени що годе по вид и просто трябва да се ориентирате и да гледате правилната според вашата месторабота таблица. Мисля, че приложеният файл е с последно сключеният КТД, но не съм сигурен дали не са му правени корекции... (стр. 4 - таблици)
Според мен договорът е валиден. Удостоверете с вътрешен протокол датата за действително започване на работа. Защо това да не е главното основание за иска ви?! Това, че работникът не се е подписал на ДХ и съобщението е обща вина според мен, но все пак ви трябва юрист по трудово право или поне безплатна консултация в интернет - намират се все още такива адвокати.
Ами то нали това е именно СИРВ - като искате си определете максималният период от 6 месеца, но в неговата рамка, ако превишите часовете  си ги плащате, а не ги компенсирате. Иначе вътре в периода между 6-те месеца си правите каквото искате без да нарушавате максималната седмична продължителност на дневен и нощен труд и правилата за почивките.... то за това е и измислена тази система. При нея се плаща извънреден труд, ако общо за периода е надработено и не се дирят неустойки от работникът, ако не сте му уплътнили часовете в пълен размер.
Нека правилно ви разберем въпросът!
Отчита се работното време на работника не на обекта.
Ако ги въртите и на двата обекта е добре да са всички на СИРВ, а в легендата на графикът да е цветно обозначено например часовете в кой обект се дават. Ако лицето излезе в болничен как ще го отчетете? Как ще докажете, че няма извънреден труд...  Не съм го правил, но по принцип или е на подневно отчитане или е на СИРВ и то не обекта, а работника.