По силата на чл. 119 от КТ всеки работник може да договаря каквото си иска с работодателят си в процеса на работа и това става действащ договор в момента на двустранното подписване. Всичко, което не противоречи на закона може да бъде договорено а всяка такава временна или постоянна промяна наричаме "Допълнително споразумение" Не виждам пречка да се оформи такова ДС. Може да има спънки от чисто организационен характер на регистрациите и пререгистрациите на ТД, но причините са обикновено субективни.
http://nmd.bg/onovitelite-polzvat-sashtite-otpuski-i-obezshteteniya-kato-biologitchnite-roditeli/       от 2012 г. е, но дава доста принципни насоки и практични съвети.
Нека да се опитам с въпрос да отговоря. Как ще обосновете съкращаване на персонала на основание намаляване на щата на фирмата?  Как ще участвате н програми по заетостта на АЗ без да покажете числеността и без да гарантирате 2 години след приключване на програмата че не сте намалили числеността на персонала? Как ще удостоверите пред инспектора на ИТ сруктурата си, длъжностите и броя на хората във фирмата? /и я да видим чичко ГОГОЛЬ какво ще се произнесе по въпросът: " задължително разработват щатно разписание на длъжностите "  / Ето:

http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=41460

http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=44791

http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=63590
http://www.mlsp.government.bg/class1/store/viewitem.asp?idProduct=867       

този код може и да свърши някаква работа.. изискванията за образователната степен са ниски, а и според методиката за прилагане работодателя може да коригира според изискванията си същият. Можете в Длъжностната характеристика да добавите конкретни задължения и макар на пръв поглед да изглежда че нямат общо - то ще се обосновавате с това, че при преплитащи се дейности се взема кодът на длъжността чиито задължения преобладават /и за това в методиката е   оставено място за субективизъм/ методиката ще намерите на същата страница отгоре във второ поле.
В "този случай" как точто ИТ ще види проблемът?! В журнала ще имате поредни номера и дати и няма да бие на очи. В архива ще имате досие с подпис, че лицето си е получило ТК приключена с изведен трудов стаж (аз това ги карам да го декларират при получаване направо и върху самата заповед за прекратяване на ТД, която остава в досието. Освен това и в журналът за движение на ТК ще имате запис с актуални дати, че работникът е предал за вписване на обстоятелствата трудовата си книжка, след което си я е получил... То трябва да е инспектор-миньор, че да изкопае проблемът. .. ;)
Още една сламка според спецификите...  /ако не е ваша де  :wink1: / http://www.jobs.bg/f2316005
Точно! А защо не ползвахте тук автоматизираната бланка с калкулатор...
Така е добре и въпреки, че е продължение си я опишете с номерът и този от формуляра в журнала за издаване на ТК, за да нямате проблем с ТИ.
Само за пенсиониране.
Молба се пише вече само в случай, че решението наистина зависи само от благоволението на онзи, когото молите. При законово определени права се пише ЗАЯВЛЕНИЕ. Направо му заявявате, че Ви дължи обезщетение за ХХ дни неизползван платен годишен отпуск (по години) и искате същото да бъде изплатено заедно с посленото начислено във последната ведомост според датата на прекратяване на ТД. Добавете и едно желание за издаване на фиш на хартиен носител, което е също Ваше право и вече не  задължение на работодателя, за да имате и хартиен документ относно това дали Ви е изплатено обезшщетението. Не забравяйте да си искате подписите на счетоводител и управител заверени с печата на фирмата върху фиша.
Зависи на каква нова работа ви назначават и какви правила за доказване на сходство е приел работодателят. Спорът, за който говоря касае зачитането на старите стажове придобити преди 01.07.2007 г. - дали и те трябва да се преценяват според това правило или се признават в пълен обем. За сега тъпата инструкция казва - по новите правила, а принципите на правото казван - целият следва да се признае. Не съм ровил за съдебна практика по въпросът и незнам дали вече имаме съдебно решение по такъв казус.
Работодателя признава по собствените си вътрешни правила където трябва да е разписал кои счита за сродни професии.... Друг е въпросът за спора относно признаването на целият стаж признат от старата наредба до 01.07.2007 г. - синдикатите казват че трябва да се признае щото няма норматив който да може да върне назад времето и веднъж признатият стаж не следва да се губи .... МТСП обаче (разбирайте Масларова и се сещайте колко е спрофесионално становището) дава обратно тълкуване ... същото е и за тази година за промява ва %-та - тълкуването им е че също става по преценка на работодателя а при договаряне на промените не е ставало дума да е така....
Пишете 27 и да мирясваме... Не знам още колко поста ще изпишем иначе да докажем, че и двата варианта се използват и са вярни.. в случая като ги броиш са 27 - пишете ги и на двете места така... и в двата случая може да питат що така и в двата случая вече можете да обясните що така...
Няма такава молба. Задължение е на работодателя да начисли като обезщетение стойността за дните неизползван отпуск. При това една подробност /за да не ви прецакат и по тази линия/ - обезщетението за не ползван отпуск от минала година няма нищо общо с правото за ползване на отпуск от минала година. В този смисъл ако сте имали право на 20 дни и не сте ги ползвали сега трябва да ви ги обезщетят всичките а не само до 10 както например ако бяхте останали на работа щяхте да имате право да ползвате реално.
Ами пишете ги и в книжката и в УП-2  3 м.27 д. и 24 д. и готово - какъв е проблема - после ако някой го сметне по друг начин му демосттрирайте броенето и толкова -  няма кой да ви санкционира за това кой метод сте ползвали.
п.п.:  А и УП-2 не е задължително да представя ако подпише декларация за ползване на данните от персоналния й  ррегистър.
Ами да декларира пред РУСО, че желае да бъде пенсионирана по данните в регистъра и хич не й и трябва това УП...  :wink1:
Мен ми се струва, че при всички случаи това УП-2 трябва да е с помесечни данни за дохода. След като обаче става дума и за два трудови договора и месецът следва да се раздели - иначе как ще се опише, че конкретният ос.доход касае точен ос.период.
Ами често се коментира тази тема именно поради прилаганите методи/формули за изчисляване на стажа. Прието е да се считат 30 дни за месец и от там идват разликите. По принцип в ТК и в УП-3 се вписва крайна датата, от която вече ТД е прекратен /първият неработен ден/, а в УП-2 последният работен. Също така обаче в БТ са ми връщали книжка заради 1 ден разлика при изчисляването и те прилагат - броенето: брой дни в първият непълен месец + броят на пълните месеци в непълната година + пълните години+пълните месеци в последната /не пълна/ година+броя на дните в последният /непълен/ месец ....но и така ... Получи им се в моя случай сбор от дните не надвишаващ 30 и ми се сопнаха с "Видяхте ли!" ...макар и да запецнаха при контра въпросът ми "Как се процедира ако сборът от дните в непълните месеци бе 23 + 19 или общо 42 /например/ - 30 или 31 ще зачетат за пълен месец и колко дни ще оставят като дни.... - пълен блокаж, ... администрация - какво да ги правиш....
Всеки трудов договор го описвате до прекратяването, след което приключвате ТК. По първият ТД следва да опишете общ трудов стаж: 00 г. 03м. 26д.  За вторият: 00 г. 00 м. 23 д. /Защо не използвате калкулаторите на сайта?!/ До големият печат аз си слагам забележка винаги. Във вашия случай може да е : За описания период трудовия и осигурителния стаж са равни. Начислени и внесени са всички осигурителни задължения и данните са подадени в ПР на НОИ за лицето.
Чудя се само как се пенсионира лицето след като трудовата му книжка е у вас?!