http://www.legalworld.bg/31210.pravitelstvoto-shte-oblekchava-biznesa-ot-tejestta-na-1200-rejima.html    Извинявам се, че пак ви се намесвам в темата, но щом  сте се върнали към принципната позиция си го позволявам. Повечето проучвания в интернет ще ви доведат до резултати 50/50. Рядко са тези като настоящото, където така явно да се откроява едното от крайните мнения - "против". Това съвпада с евроангажиментите на правителството. На практика обаче и тези, които са направили предложението са го направили на база на същото проучване, вероятно със същите резултати и самият факт, че са ги пренебрегнали и са достигнали до фаза " обсъждане в работна група" означава или, че имат силно лоби в това правителство или, че "опитват почвата" смятайки, че сега е момента да им мине предложението. Погледнато от този ъгъл в момента са необходими две неща - здрав екип от специалисти по европейско право и съответно лоби. Смятам, че К&К може да се справи с това, а анкетата остава едно масивно, подкрепящо позицията проучване.  :thumbup:
След издаване на решение от ТЕЛК е задължително да се проведе заседание на вътрешната ви комисия по трудоустрояване, която да прецени на база предписанието и обявените вече места подходящи за трудоустрояване, и протоколира, че на работникът неможе да му бъде предложена походяща работа във фирмата като препоръча на работодателя да бъде освободен. На база на това работодателя издава заповед за прекратяване на ТД и до тази дата стажът се брои. Със стара дата неможете да прекратите ТД и ако това е всъщност въпросът - сори. Смятате до датата на прекратяването, а нея ще я съобразите и със сроковете за уведомяване на НОИ. В случай, че отпуските на работниците са по-големи от минималните по КТ, то базирайки се на вътрешните си наредби относно причините за увеличеният отпуск можете да протоколирате, че лицето не е попадало в конкретните утежнени условия на труд, заради които сте завишили отпуските и да му сметнете обезщетението върху 20 дни, но добре го аргументирайте щото, ако ви атакува в съда там ще гледат ИТД и вписаното в него.
Щом времето му се признава за трудов стаж съответно има право и на отпуск за него/пропорционално/. Щом има право на отпуск му дължите и обезщетение за неползваният при прекратяване на ТД. По принцип, дори работника да няма 8 м. стаж пак има правото на отпуск и на пълно обезщетение т.к. тези 8 м. се изискват за правото на ПОЛЗВАНЕ, а не по принцип - на отпуск, както популярно се изразяваме.
Напишете в търсачката само думата "автомобил" и ще ви излязат доста теми, които по рано са коментирани тук.
... подходете с разбиране дее... според мен Госпойцата е собственик на няколко фирми, а по цял свят за да си предприемач не трябва да разбираш нещата, а да можеш да поемаш икономически рискове... просто в случаят предпиемачът е почувствал потребност да разбере нещата, които прави та се е назначил за специалист и се опитва наистина да ги разбере... Признат грях - половин грях, а тя си е признала, определяйки си 300 лв. заплата...виновна ли е, че има минимален праг, а проблемът е, че са и два...... "И к'о пра'йм сига?!"   Аз препоръчвам или да си пусне непълен работен ден или да си вдигне заплатата на 310 лв., за да отговаря на действащата минимална и да не я глобят като работодател веднъж, като счетоводител втори път и да не и се налага в качеството си на работодател да си налага административна санкция по реда на ТК - трети път, че тогава пък как ще се осчетоводят разходите и приходите си е е*(пегел  :whistle3: )
"Чужбина" е твърде широко понятие за да Ви бъде отговорено. Конкретизирайте въпроса или направо потърсете информация в РУСО, където биха признали или отхвърлили документите ви за ос.стаж извън България. Освен това и изискванията към видът на представените документи се определя от тях по международните им споразумения със сяка страна.
Трудовото досие - безсрочно. При закриване на юридическото лице - ведомостите и досиетата (по определен ред и обем от РУСО) се предават в РУСО за електронно архивиране. За останалите генерирани документи във фирмата ви е редно са имате одобрена от Държавен архив номенклатура и в нея да имате определени спокове и места за съхранение и предаване.
... и последният път ще Ви е трудно - не се кахърете!   Ако лицето е дългогодишен работник и базовият коефициент се търси при вас като служебно лице задължението ви е да извадине и опишете данните само за 3-те години посочени от лицето. То пък няма как да ги определи, ако няма данни за вдичките 15 години - това става с договорка на добра воля, иначе си е омагьосан кръг. УП-1 се попълва от лицето или от представителя на последният осигурител. Ако Вие го попълвате и внасяте трябва да го изведете. Независимо, че ще подпишете проверката на личните документи лицето пак трябва да ги носи заедно с копия при подаване (Удостоверения за радане на деца - за жените особено ако ще ползват стаж без ТД). УП-3 издавате само, ако има разлика между заверения трудов стаж и осигурителния за същият период, както и ако по някаква причина ви се е наложила поправка в ТК. !!! - заверката на стажа става задължително с подписите на счетоводителя и директора скрепени с печата на предприятието, а не с този на Личен състав. "Малкият" печат на ЛС е пригоден само за заверка на редовете по вписванията в ТК, но не и за извеждането на стажа. Относно УП-2 може и да не издавате и лицето да не обикаля и други работодатели, ако подпише декларация в РУСО към заявлението си, че е съгласто за определените периоди пенсионирането да се извърши по данните в електронния регистър. В случай, че сте издали УП-2 и то обхваща и 1997 и 98 години задължително ще Ви повикат с печата да заверите забележка, че сте извършили повторна проверка и данните са вярни! - това е във връзка със смотаната им програма за която плащаха 3 години по ред доработки и на края изгубиха данните на хората за тези години - при възстановяването им два месеца липсват в електронният регистър. /просто предупреждавайте хората да не се шашкат като получат и те писмото, че УП-2 не им е вярно - просто да ви звъннват щото (не знам защо) често се случва да се загубят тези писма до работодателите/  ... ей такива дреболии....
Ще използвам темата. Ранен пенсионер (по 2-ра кат. труд) сме наели с безсрочен трудов договор за огняр. Сега попада като такъв по правилата за подбор в списъка на съкратените. /Не мисля да го прекратяваме по 328,1,10а щото решението идва от горе и е редно да си платят за гяволъка!/ Регистрация в БТ и НОИ за обезщетение не му се полагат, но за оставане без работа след 1 месец може да си получи след подаване на декларация и представяне на ТК за доказателство и вписване. Нещо дали греша?!?
Не се отработва нищо - просто са обявени новите почивни и работни дни... работи и му се плаща.
Не става ясно за пръв път ли постъпвате в живота си на работа, че броите 8 месеца за придобиване право на отпуск. Този срок не се придобива отнова за всяка нова работа, а при веднъж признат общ трудов стаж по документи от 8 месеца /независимо при колко работодатели/ и всеки следващ работодател можете да поискате отпуск още на вторият ден след постъпването /стига да ви разреши/. Правото на неползван отпуск се ползва при определени и описани по-горе правила - до 10 дни от предходната година /като дни/ и 100% /обезщетение за полагащият се и неползван отпуск - пропорционално за признатият за всяка календарна година трудов стаж/ Заплащането на обезщетението е на база предходен месец или договорени плащания с постоянен характер в ТД (вижте новата тема за обезщетенията).
На практика, ако правилно съм се ориентирал ще имате право на обозщетение за 2013 г. за 20/12*8 = 13 дни + 20/12*1 = 1 р.д. (за 2014 г. при хипотезата, че напускате от 01.02.2014 г.) В периода на предизвестието (02.01. - 02.02.2014 г. можете спокойно да си искате отпуск - 10 дни от 2013 + 1 от 2014 г. , който ако ви се разреши няма да промени срокът напредизвестието)
На пример: 4212-1003 "Касиер-приемчик, тотализатор"  като думата "тотализатор" замените с подходяща и конкретна за вашата дейност. /От методиката: точка "22. С цел недопускане на еднаквост на длъжностни наименования в НКПД-2011, в случаите, в които в различни единични групи са включени еднакви длъжностни наименования, към тях са въведени кратки допълнителни уточнения (напр. Главен инженер, предприятие; Главен инженер, преработваща промишленост; Главен инженер, добивна промишленост; Главен инженер, строителство; Главен инженер, община/район; Главен инженер, Столична община) . Тези допълнителни уточнения не са съществен елемент от длъжностното наименование и прилагащите организации не са задължени да ги ползват при изготвяне на разписанията на длъжностите" http://www.mlsp.government.bg/class1/store/metodology.asp    /
Не, че питанията ще секнат, но приветствам идеята и адмирирам стореното!  :king2: :flowers:
мър (от мъркам) чан (от Джеки Чан) дай (си е дай) и зер (си е зер/турцизъм/)  :umnik:    :laugh:


Опитайте да си преправите тази /името и номера на длъжността от НКПД/ ....  :thumbup: 
Няма никакъв проблем договора да се прекрати считано от почивен ден, както и да се сключи от такъв.
Работник графици не прави. Той си има трудов договор с уговорено месечно възнаграждение. Няма как да поеме негативите от лошо съставеният график. Считам, че му се дължи пълно възнаграждение.
Няма нормативна забрана просто защото няма нормативно право. Правото е за платен годишен отпуск и то се придобива с навлизането в нова година. В момента работника няма право на отпуск за 2014 г. С наредба закон не се променя. Дори да има наредба на МОН за право на отпуск за всяка учебна година то ползването ще е съобразено с регламентите на КТ. Нека обаче специалисти от бранша също споделят опит.
Ако е на безсрочен договор може да си ползва и пълният размер на отпуската още от 01.01.2014 г. (все пак трябва да е по график така планиран - малка подробност, която е и поправима след определена процедура) В случай, че е на срочен договор и той изтича през 2014 - то правото е да ползва дни пропорционално на времето, което ще отработи и пак с правото да ги поиска и да и се дадат от 01.01.2014 г. Формулата е проста - целият полагащ се отпуск се дели на 12 и се умножава на броят месеци, които се признават за трудов стаж. В случай, че последният месец не е пълен, то той се приема за такъв, ако лицето ще отработи половината или повече от работните му дни (в началната страница на сайта има календалр на работните дни помесеци). В случай, че напусне по рано работникът не дължи нищо - просто се издава служебна бележка за пред следващият работодател, че лицето е използвало Х дни отпуск за 2014 г. и там си решават дали ще му дадат още по техните правила.