Мисля, че при приключването на пътният лист според спирките на маршрута обслужван за деня можете да регламентирате сборно времето за престой и да го има там (в първичният документ) заверено като за месецът да го признавате по служебен ред според сбора от записите в пътните листи.
По принцип вашата дейност се извършва по утвърдени маршрути за деня. Можете да нормирате разхода и според контролно засичане за всеки маршрут като признавате само зимно завишение.
Ако не само отчитането на разхода ви интересува, а и оптимизирането му напомням, че висшата математика разглежда двете най популярни транспортни задачи като едната е за подреждането на различни товари спрямо обема, теглото и поредността при доставките и тя не ви касае, но втората е за оптимизиране на маршрутите за доставка - от нея също можете да постигнете ефективност. Проверете дали не е разработен и програмен продукт върху нея - така ще намерите най евтиният маршрут и като заложите строг контрол - всеки преразход ще трябва да ви го доказват със конкретна и реална ситуация или авария...  :thumbup:
Така е прави сте. Имам предвид само задължнието за здравно самоосигуряване. Неправилно използвах съкращението СОЛ. Сори!
 :blush:
Всяка подробност е от значение за моите хора1 така че бих се радвал, ако някой допълни с инфо относно това какви още задължения и в какви срокове произтичат от това, че лицето става СОЛ (дори и за кратък период) в обвързаните годишни декларации, които трябва да подаде в началото на следващата година.
Зависи от това на какво сте базирали сега утвърдената норма. Ако сте използвали (не като основание а като формули) старата наредба би следвало да добавите към основната норма коефициент, който да е свързан с броя на населението където обслужва, коефициент за работа с чести спирания, коефициент за силна денивелация, ако терена е насечен, коефициент ако е след основен ремонт или в разработка, коефициент за зимен период и то всичките на куп. Няма начин да не му стигне. Ако карате по новите правила - всеки реален разход е признат. Базата за вътрешен контрол е техническата документация на машината + състоянието й + режима на работа, което можете да определите и с комисия и контролни замервания при запечатан резервоар и мотор.
Що касае работата на място има няколко формули и мисля, че в горе прикаченият от мен файл в един от месеците има макет за протокол с автоматично изчисляване на разход на място за бензинов автомобил, като се използва това че за изгаряне на 1 л. бензин са необходими 14 куб.м. въздух (а практически хората казват че автомобила би изгорил същото количество гориво, което би изгорил за пътя , който би пропътувал за същото време - но подходът не е научен). При дизелите се смята че горят 150 млл на kW/ч. и вече според мощността на мотора (последното са ми го посочили корабни инженери т.к. при плаващите транспортни средства разходите се изчисляват само по този начин)
Говорим при хипотезата с право на обезщетение от НОИ. Нямаме предвид обезщетение по КТ.
Това приемам като категорично не при настъпване на безработицата, а при спиране на обезщетението и настъпването на задължението като СОЛ. Второто, което приемам е, че се следи датата на начислението, а не на изплащането. Потвърдете моля правилността на разбирането ми!
Здравейте! След изтичане на периода с право на обезщетение безработният става СОЛ и трябва да внася 16,80 лв. месечно здравно осигуряване за 2014 г. Задължава се да попадне и Д-7 за СОЛ. Конкретното питане е свързано със сроковете за подаване на тази декларация и началото на отброяването им. В указанията от сайта на НОИ пише, че безработните трябва да подадат тази декларация до 25-число на месецът следващ този, в който лицето е останало без работа и нищо не се споменава за случаите с правото на обезщетение. Тези лица кога подават декларацията? В указанията към самият формуляр пише, че тази декларация се подава до 25-то число на месецът следващ месецът, в който се е появило осигурителното задължение. Въпросът е, ако се получава обезщетение примерно до 10.01.2014 г., което се изплаща през февруари, то до коя дата трябва да се подаде въпросната декларация и ще се довнася ли за м. 01 някаква сума? Как безработният да разбере точно до коя дата му е начисленото обезщетение, за да прецени всички тези неща след като НОИ категорично отказва да отговаря на въпроси съдържащи термина "здравно осигуряване"? Благодаря предварително и се извинявам за подробният начин на питането си, но е предвидено темата да е в помощ на колегите ми при закриване на заведението ни и ще е добре отговорите да са в стил за не специалисти, както и за хора упражняващи ниско квалифициран труд!
Мисля, че ценното на този форум се реализира в тази кратичка тема и полза имаше както за питащият така и за отговарящите - а това е най-важното. :thumbup:
Извинявам се за смесването на нещата, но съм гледал конкретният въпрос и имам предвид предимно здравно осигурителните права, а вие вече говорите за изплащането на болничният от НОИ. Никъде от въпросът не става ясно колко осигурителен стаж има работника - ако ги има тези 6 месеца си е друга работа....
http://proverka.eu/blog/tag/възстановяване-на-здравни-права/   линкът може да не сработи автоматично т.к. съдържа и латиница и кирилица, но като го копнете на браузъра си ще тръгне. Базирам се на това, че здравно осигурителните права се прекъсват при невнесени за 3 месеца от последните 36 и се възстановяват след внасяне на дължимите вноски. Мисля, че дължимите лихви могат да се внесат и в последствие. В случая имаме невнесени суми за повече от година като последната дължима е от преди 3 месеца. Как да мисля?
http://www.tita.bg/page/382      По принципите на икономическата наука "пазарна" се нарича само цена, на която вече е сключена сделка. Всички останали имат прогнозен характер, но в крайна сметка ако ще носите отговорност то ще е по местното законодателство.
Болничният лист е документа доказващ състоянието на временна неработоспособност. Право на болничен има всеки болен - това е единственото условие. Болничният се издава от лекар и тук опираме до здравно осигурителните права. Ако от последните 36 месеца не са платени 3, лицето губи здравно осигурителни права, а това се изразява на практика не в отказ от медицински услуги, а от правото на безплатни такива. В случаят болничен ще ви издаде личният лекар, но прегледа ви ще е срещу заплащане по тарифите за частен преглед. Този болничен обаче ще се ползва само за доказване на основанието за отсъствие от работа.
Като му правите обаче УП-2 описвате осигурителния доход за осигурителният период - значи в ТК попълвате първият неработен ден, защото на него вече лицето е освободено, а в УП-2 пишете последният работен ден т.к. той е осигурен с получения осигурителен доход!
Както и да поправите книжката ще е добре да издадете на работника едно УП-3 за да не се търсите пак след години...
При пенсиониране целият стаж на лицето се приравнява и изчисляма като трета категория труд. Ако питате дали можете да се ползвате от правата за пенсиониране по втора кат. труд каго използвате този стаж от първа преизчислен към втора мисля, че няма да се получи.
Е, като постигнете такава изрядност с 3-ма работника при NON-STOP система на работа, моля, да споделите тук и с нас този "челен" опит. Простата сметка показва, че при 21 р.д. в месец един работник има норматив 168 часа или общо за тримата това прави 504 работни часа. Календарен месец с 31 дни има 744 астрономически часа или не ви достигат общо 240 часа. Това са точно още двама работника т.к. не съм превръщал нощните часове в дневни, а и в рамките на годината трябва да се предвидят отпуските и средният брой болнични от статистиката си за предни периоди.... Лично на мен ми понамирисва на робовладелчество, а на ИТ на какво ще им замирише.... Дано не разбирате!

П.П. : Видимо докато отикам текучката си и други са направили сметката. Сигурен съм, че и вие сте си я направили и се чудя какъв друг отговор сте очаквали.... Неможем да оправдаем шефа ви дори с общи сили. Сори!
...а ЕГН-то не е ли измислено именно поради тази причина...
Бих попитал: Нещо ни проверявате ли...?!

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2705.msg51741.html#msg51741

Прочетете си КТД и вътрешните правила за организация на работната заплата и ще разберете конкретиката, която Ви интересува - ние нямаме достъп до вътрешните за предприятието ви нормативи.
Вие сте на 62, но казвате, че ще работи цялото семейство. Не сте само Вие в това положение. Някой от внуците (наследници - ако в тази насока са притесненията Ви) да се регистрира като Млад земеделски производител (стига да отговаря на условията) и да наеме (роднинството не е пречка) от Вас земята (така ще разширите и възможностите за подпомагане с преференциите за младите, но проучете добре условията) Това е широка практика. Възползвайте се, ако така отговаряте на програмните условия.  :thumbup:
Ако сте постъпил в Напоителни системи след 01.07.2007 г. клас квалификация Ви се изплаща не върху общият трудов стаж, а върху признатият стаж на сходна работа или длъжност. Това сходство, както и периодите, след които да придобиете правото да получавате, както и да се увеличава се фиксират в КТД на предприятието или във вътрешните правила за работната заплата. Ако сте постъпили в предприятието преди юли 2007 г. би следвало целият Ви стаж да се признава и в случай, че е преизчислен само на основание промяната в наредбата, но и без прекратяване на ТД то това вече е в нарушение и следва да Ви се възстанови старият клас.