И в старата/жълтата/  и в новата /синята/ ТК текста в шапката на колоната гласи "Изплатена сума" - така, че пишете изплатената сума на обезщетението. Ако сте задали неправилно въпроса и Вие следва да изчислите и начислите обезщетението, то следвайте правилата за съответното обезщетение. ДМС не е част от брутното трудово възнаграждение за месеца, в който се начислява и изплаща т.к. обикновенно се изплаща като бонус за период по-голям от 1 месец. Ако системата на заплащане е бонусна и това е част, формираща по правилата за организация на РЗ брутния месечен доход - то тогава може да се вземе предвид. Вижте и правилата на чл. 177 от КТ.
По втория въпрос - при вписване на "постъпил - преназначен - напуснал"  можете да използвате и малкия печат на ЛС, ако имате такъв, но при извеждане и заверяване на стажа върху директорския подпис винаги трябва да стои и печата на предприятието. :thumbup:
 ;D....А "Колегата" разправя, че матриала ни бил некачествен... ши има да взима!!! :yahoo: :P :smile1:
Не забравяйте на стр.24/36 в ТК (синя/жълта) да опишете периодите, които не сте зачели за трудов стаж! :thumbup:
Питането ми е някой срещал ли е нещо по ново от това, което прикачам по долу...и ако е - то къде?
/от извора на народната мъдрост/  Какво е счетоводител!? - Ами зло куче вързано за слива - нито яде сливи, нито пък пуска някой друг да хапне!... :P
Много благодаря! А може ли да е с дата 20.11.2011г., считано от 22.12.2011г.?
Не мисля, че нещо ограничава да е и така. Просто да не се забравя да се впише, че срокът от ... до ...  се счита за срок на предизвестието от страна на работодателя и мисля, че като документ и процедура ще е достатъчна. Проблем може да възникне само ако в този срок някоя от страните си промени решението и другата се съгласи, но и това си има управия с още малко писане за анулирането й. :thumbup:
Голяяяямо благодаря! (Както Тато казваше на братушките "Спосое болшибо")
Всяка сламка ми е от полза. На практика зора не е мой, а на юристката, с която работя, но тя с компютрите е като боксьор с пишеща мащина и... До утре каквото съм набрал, набрал - па ше седнем, па ше му наденем на тоя зам.кумет квито си искаме (що народу на душе - дет са вика) задължения. ;D  И без това дали ще е Лютов ил Чеканов тоя дето ще я подпише - разлика почти нема... :smile1: :innocent:
запознай ме и мен с тях :P .........

Маме, ако си струваха нали щях да пиша в техния форум.... :buba:

П.П.: ...и внимавай, че ТЕ искат да арестуват всеки с шишенце газ против въшки в чантата си...а ти напалм декларираш... "КГБ не спит!!!" :acute:
Познавам лично няколко бивши министри. Познавам и депутати. И едните и другите не блестяха с работата си като специалисти и тичахме след тях да им оправяме бакиите в производството.
Не съм съгласен, че ония горе не са живели с 300 лева - живееха, но и тогава бяха надушили, че системата и така и така ги дава - що да се пънат.... Единият от министрите след като зае поста бе срещнат от трети колеги и им бе казал с ехидна усмивка: "Видяхте ли бе! Казах ли ви, че аз ще се оправя!"... По късно го видях в окаято състояние - неизлечимо болен и вече апелираше всеки да прави всичко възможно тази дължава да се оправи и модерни апарати да има във всяка болница, които отрано да констатират проблемите когато още са поправими.
А разказвам горното заради акулите. Акулите са обект на изслеванията ни от дълги години, но най-голям интерес предизвикват с това, че не разивват (или изключително рядко) ракови клетки. Та по този повод исках да кажа за тия дето са ни "отгоре" - никакви акули не са те. Те са точно такива каквито моята баба наричаше подобни хора : "Наяла се въшка па излязла на чело!".. И понеже много се омесиха рибите с поговорките няма как да не анализирам и оная често употребявана от работниците ни поговорка "Рибата се вмирисва от главата".  Да, така е, но главата се вмирисва само ако тялото е мъртво.  Неможе работника да се подпише или съгласи с неправдата, а после да ми търчи да ми се жалва и накрая да си псуе държавата - Кой му е виновен?! Аз ли!?!
Избрахме си ги! Колеги, имаме уникален шанс....  да им кажем и какво да правят!   :P 
Ако някой разполага с готова Длъжностна характеристика за Зам. кмет, моля, да ми я прати за сламка....
(...естествено, че е спешно...)
УП-3 е напълно достатъчен документ за доказване на трудов и осигурителен стаж. Не пишете в книжката! :thumbup:
На мен много ще ми е интересна следната ситуация… аз съм работник, който работи само там, където се сключват договори и осигуровките са върху реалният доход, и всички работници са като мен..... а най-интересно ще ми е какво ще измислят "бизнес-третокласниците" (шефчетата на малките фирми) тоя път, че да прецакат законодателите (не, че и в парламента неможе да се стигне само с трети клас...).
Напълно подкрепям мерките срещу сивата икономика. Щом бизнеса има парите да плати на шивачката/примерно/ веднъж минимума според прага по ведомост и втори път да и да де 300 - 350 лв. в плик ...сами се досетете от къде ги взима и колко % от продукцията му излиза без фактури - т. е.: и конци и плат за тях така са доставени; и на "Илиенци" стоката му ще се появи в графата "от китай";...и ще се въртят големите пари, но ще влизат не в джоба на баба и дядо, а в джоба на третокласника-тарикат...а съучастникът му - бедния, неоправдан работник само ще си мисли, че също прецаква държавата, а на практика ще трябва от тия 300 лв. в пликът да купи на баба си и дядо си дърва и лекарства щото пенсиите им точно колкото за тока и "точката"... и на доктора трябва да даде...и на чиновниците тук и  там за какво ли не щото от Юли 2008 не са бутани нагоре бюджетните заплати, а цените са ехеее ...и ще си искат - какво да направят и те - щом икономиката ще е сива - трябва да си вземат техният дял.... но това е една огромна тема и ...що ли я почнахме... >:(
Не се косете толкова! Българския народ е велик и ще устои и на това! Щом се съгласи с връщането на Кръвния данък (разбирайте: с издаването на ЕГН и вече си длъжник на един кош осигурители само щото си се родил, а решението не е било твое, че и до известна степен е било стимулирано от държавата ама...) няма да го уплаши една глоба, а и до голяма степен считам, че работата без договор и осигуровки си е съучастие в престъпление (а укриването на осигуровките си е вече такова нали).
Благодаря за тази навременна и нужна информация! Имам вече един такъв случай и при консултация с РУСО на работника бяха казали, че ако не се пенсионира до края на годината, то от следващата ще го гледат по новите правила независимо, че е придобил правото към 28.07. т.г. Тогава се консултирах и аз относно указанията им и ми бе обяснено, че правото по възраст и стаж ще се пази за 6 месеца и ако не се пенсионира отива към новите правила. Мисля, че е така само относно началната дата за отпускане, но те го пренесоха и върху датата за придобиване на правото на пенсия. Та още веднъж  :thankyou:
Здравейте компанията!
Спешно! На този ред обикновено се вписва периода на прекъсване, от който се иска и пенсионирането, но по принцип там се отразяват всички периоди с прекъснато осигуряване от 01.01.1997 до момента на пенсиониране.
Конкретното ми питане е за дни в неплатен отпуск над 30 за календарната година. Мисля, че и това прекъсване ще  го искат също описано. Моля, на бързо да го съгласуваме с груповия интелект и да махна поне тази преписка от списъка си, че нещо надължа.
Благодаря предварително и весели почивни дни на всички!  :beer:
....... преднамерена отбрана/битката при Курск-най-голямото танково сражение в историята/, допускаш да се вклини, и после го хващаш....

Дорогой мой, война уже давно кончила, а прием твой на больших затрат основан - вот и резултат!
 :smile1: :P Извинявай за упражнението, но не се сдържах.
Сега на въпроса - ако си имал в договор или в длъжностна характеристика подписани от теб вменени и приети задължения да реализираш каквото и да било програмиране каузата ти е обречена. Вярно е, че мозъка не е струг да го включиш в 8 и изключиш в 17 часа, но интелектуалния труд ражда плодове, които както всички други продукти на труда са си собственост на работодателя. Западния свят отдавна е решил тоя проблем т.к. има компании, в които се прави само това - продукти на умствения труд. Дай им една тел и кламер няма да могат да сгънат, но печалбите са в милиони и разбира се за компанията, а "мозъците", освен че са на заплата нямат право да ползват нищо създадено от самите тях в рамките на този  трудов договор по друг повод освен в полза на компанията, за която са го произвели. 
Освен това искам да ти обърна внимание на факта, че си бутал в софтуера на чужда фирма и можеш да си навлечеш гнева им. По този повод и във връзка с тона ти ще те посъветвам, да приложиш тактиката "аберацио иктус": Отклони удара и цялата енергия, с която си се заредил към опит да си продадеш продукта на компанията доставила машините - бъди сигурен, че по добро възмездяване те очаква!!! :thumbup:
п.п: Извини что на "ты" мой боевой товарищь /аз съм виртуален пилот/ ...но явно и ти си от нашата категория - "ценни кадри", а не от другата "ценените кадри"...
Не съм сигурен дали правилно съм доловил същността на питането, но си мисля че човека, след като вместо благодарност е получил заповед за уволнение иска да вземе онова, върху което смята, че има законно право. По принцип би следвало да ни даде номера на длъжността си по договор и номера вписан в длъжностната характеристика за да се произнесем конкретно, но отново връщайки се към пресантимана си, смятам, че той иска възнаграждение за интелектуалния труд, който е полагал като програмист докато е бил на длъжност оператор на металорежещата машина. Наистина, ако ситуацията е такава задължение на работодателя е да осигури програмния продукт или перфокартите или каквото и да е там устройството - по отношение на това, че е негово задължение спор няма. Могъл е да наеме специалист програмист, могъл е и да даде задание на външна фирма, а той тарикат...
Ако съм нацелил проблема - то решението му може да дойде през съд на основание следното:
ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА
Чл. 3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:

1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;

За тази материя обаче ще е необходим юрист, но това е пътеката а потърпевшия да си търси вратата както се казва.  :thumbup:
Така си е, но от друга страна единствено "моливът" може да каже кой е този период, а за целта файла, с който работя изисква всеки месец да се опише и... Винаги съм давал таблицата с предупреждението, че таблицата е за дългогодишните работници или за такива, които могат да ми донесат помесечни данни от другите си предприятия и да нямат прекъсвания.
Харесвам тази таблица т.к. при нея стъпката за търсене е помесечна, а и хората, за които работя са обикновено на доста ниски доходи и треперят за всяка стотна. В момента на пример ще пенсионирам и една жена вдовица с 3 деца и частично липсващ архив на предприятието. Кой период да и взема и кой да прескоча?! На мен ми е ясно, че пенсията й няма да е далеч от минималната, но след като и живота и държавата са я "отрязали" не мога да не проявя поне жест на загриженост. Иначе рискувам лично да понеса негативите на цялата система, което не мога да си позволя.
Таня, за вписването добре, но за изчисленията..!?!! Напомням, че става дума за базов доход /1991 - 1996/. Трябва ли да прескоча такъв период? Нали първо трябва да изчисля и чак тогава да пристъпя към описване вече само на периода, който ми е открит като най-изгоден. Ако аз не успявам и то при такава помощ как това ще направи Бай Георги - портиера за себе си.

И ако се върнем пак към същността на въпроса ми - той бе: след завръщане на майката на работа преди изтичавне на отпуска по майчинство тя е получавала към начислената си заплата и 50% от обезщетението (от мин.р.з.)  Следва ли то да се взема предвид при изчисленията и търсене на най-изгодния период и съответно да се впише като базов доход за 36-те месеца ако попадне в тях!?
Е там е тя работата я....
НАРЕДБА ЗА ПЕНСИИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ...............
Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2002 г., доп., бр. 25 от 2004 г., бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) Средномесечният осигурителен доход за лицата по чл. 4, ал. 1, 2 и ал. 3, т. 5 и 6 КСО се определя от възнаграждението или осигурителния доход, върху който са внесени или са дължими осигурителни вноски. Средномесечният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за лицата по чл. 4а КСО се определя от дохода, върху който са внесени осигурителни вноски.

 (2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г.) Зачита се за осигурителен стаж, но не се взема предвид при определяне на осигурителния доход:

 1. (изм. - ДВ, бр. 19 от 2002 г.) времето на наборната или алтернативна служба;

2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2004 г., бр. 24 от 2005 г., доп., бр. 16 от 2009 г.,  в сила от 1.01.2009 г.) времето на отпуск за бременност и раждане и за отглеждане на дете без право на парично обезщетение и на платения и неплатения отпуск за отглеждане на дете, както и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за които не се изплаща парично обезщетение;

 3. времето на зачетения осигурителен стаж на неработещите майки;

НЕЩО СЕ ОБЪРКВАМ И БЛОКИРАМ...ИМА ЛИ ПРОТИВОРЕЧИЕ.... КАК СЕ ТЪЛКУВА И ПРИЛАГА!?!