Предлагам Ви ,да накарате въпростана работничка да си напише писмено заявление като визира членовете и нормативните документи, на които се основава искането й за да може да бъде разгледано официално и по същество, а и да имате архив за пред контролните органи т.к. практиката показва, че в жалбите се описва вече съвсем различна от началната ситуация довела до спора.
Публикувайте отново текста на заявлението за да си кажем мнението - иначе е много общо, а случая може  й със сигурност е от частен характер
Лично аз смятам, че спора ви се базира на информация от ЕЖК (Една Жена Каза) и е възможно объркване на термините "признат трудов стаж без трудово правоотношение" и "пропорционално на отработеното време", но това са само вероятни хипотези :thumbup:
 Няма нужда от никакви таблици.

Права сте, но аз съм един от малкото изглежда, които са загрижени за дългогодишните си работници и на пук на общата практика им вадя всичките 15 години (дори ги карам да ми донесат от други предприятия на работен лист данните) за да им намеря iK(max) и изглежда поради тази причина не бе разбран правилно въпроса ми. Става дума за годините от базовия период. За тях имаме ведомости (фишове) изработвани в едни съществували тогава регионални изчислителни центрове и там са ползвали кодовете безобразно безразборно.
Така поне си мисля, че "прецаквам" системата на Индивидуалния коефициент, която е създадена с единствената цел да прецака родителите ни, а те не го заслужават след като са създали толкова много, че вече 20 години не можем да го разрушим и окрадем.
Имам нужда от инфо относно правила или стандарти при техническата подготовка на договори и допълнителни споразумения. В конкретен случай имам изпратен договор, като всички условия са разписани правилно, но при разпечатването не е съобразено разпределението върху листите и на последната страница на практика са само подписите на страните. Лично аз смятам това за нередно, но ми се иска да цитирам основание. И при обучения е споменавано, и мисля, че някъде съм го и чел, но нямам точен сповен, а ми е необходиво спешно. Предварително благодаря!
Побутвам темата! За общото благо залагам основата и нека всеки желаещ да се включи в изработването на помагалото като го копира, допълни с информация и отново публикува.

СТАЖ                     БОЛНИЧЕН ДО 15 ДНИ                 НАД 15 ДНИ
6 м.   - 10 г.                        70%                                           80%
10 г. - 15 г.                       80%                                          90%
над 15 г. и
трудови злополуки         90%                                          90%
за гледане на болен се полага до 90 к.д. в 1 к.г.
за гледане на болно дете то 16 г. се полага до 60 к.д. в 1 к.г.
гледане болно дете до 9 г.     - 100%
за бременност и раждане        - 100%

P.S.: За напредналите ето и въпрос с повишена трудност:
Трябва да определя iK(мах) обаче в периода преди 1997 имам майчинство с второ дете.
От март 93 г. работничката излиза в болничен за бременност и раждане до август. Септември не е представила д-т и има начислена заплата, а октомври освен за бр.+раждане представя и болничен също за предния месец, който е за гледане на болно дете до 2 г., прави и се сторно на част от заплатата за септември и излиза по майчинство с мин.р.з. От тогава до август 94 г. е все на минимална /по майчинство/. Септември прекратява майчинството и се връща на работа и до април 95 г. получава 1/2 от минималната.
До сега рядко съм попадал на майчинство в периода за базов коефициент, но явно от сега нататъка ще е все по често (растем...)  та ако някой е имал подобен случай да посъветва къде са опасните места и това 1/2 мин.р.з. изобщо вписва ли се и смята ли се при определяне на iK(мах)
Гражданския договор не, че може да не е обвързан с работно време, а НЕ може да е обвързан с работно време и работно место. Впишете ли в съдържанието на договора подобни неща след това и "междупланетен" да го наречете за пред ИТ и в съда си е чист ТД. А тъй като въпроса Ви съдържа много "АКО" неможе да Ви се помогне с точни изчисления, а що касае вида на договора избора е ваш и не забравяйтеи принципа: "Ако договора ви е с Иван за един месец да ви изработи 1000 капачки с ваша машина и материал, за което ще му пратите 240 лв. - договора е граждански. Ако договора ви е с Иван да идва в цеха ви от 8 до 17 часа и при изпълнение на нормата (1000 капачки за месец) ще получи 240 лв - договора е трудов.  :thumbup: Успех!
Всичко това си е така, но може би не съм задал правилно въпроса. Имах предвид, ако някой си е систематизирал информацията и има готово помагало да го разпространи, но не сборник с нормативни извадки за начисляване през годините, а обратното: (пак ще обясня с пример) Имам примерно във ведомостта за 1986 г. крайно начислена сума 23,85 лв.( за която е посочено, че е обезщетение за временна неработоспособност до 15 дни) + 72,13 (болничен над 15 дни) + 9,20 лв (гледане на дете до 3 г.) + 18,40 лв. (гледане дете до ... г.) и т.н. и т.н. - всички варианти на плащания слещу болничен лист(трудова злополука, битова, професионално заболяване и де що се пресетите в цялото им разнообразие) като всяко си е със съответния % спрямо базовия доход изчислен по горните правила. Имам такива и за 2002 г. или, за която и да е друга година, но там сумите са си производни на съответните %-ти от базовия доход. Идеята е именно за такава хронологична, инфо-табличка, чрез която бързо, лесно и безгрешно да се напомня точно колко % от базата е начисленото обезщетение за съответния период и да се преизчисли по обратния ред към 100% за вписване в УП-то. :umnik: Спирам, че май и аз ще се объркам ...и то в пояснението си! :dirol:
Здравейте! За общото благо, ако някой разполага с табличка (или нещо подобно), в която да са отразени по периоди %-тите за начисляване на  обещетенията по видове болнични спрямо годината на изваването им, моля, да я предостави т.к. е голяма каша, а при положение, че имаш начислението все пак най-лесен и верен вариант да стигнеш до основата е "стъпката назад", само че по-старите кадри знаят колко пъти е променяно това! Предварително благодаря!
 :thumbup: Часовника сверен! За всеобщо успокоение да наречем системата "наш човек" с научното и название "лост за управление" и да приключим темата :yahoo: Благодаря!

premier7008, няма раб.дни при болнични на СИРВ, има часове по графика.
[/quote]

Абсолютно съгласен за отчитането и плащането. Подведох се от определението на чл. 162 на КТ, където временната нетрудоспособност дава правото на ОТПУСК, който пък се отчита в работни дни. В ал.3 се казва, че за времето на този отпуск се изплаща ОБЕЗЩЕТЕНИЕ в срок и размер по друг закон т.е. става дума за начисляване на задълженията на работодателя и осигурителя. Мисля, че ще е от полза на всички, ако дообсъдим тази тема, която на пръв поглед изглежда елементарна. Имам предвид да я погледнем от следния практически ъгъл:
При СИРВ с тримесечен срок за изравняване работник представя болничен лист за периода 29 март – 06 април.  На графика си същият има една 12 ч. дневна смяна на 31.03., а нов няма - изработва се в момента на събитието.
Въпрос:  Как работодателя разработва графика за следващият тримесечен период при условие, че вече има документ даваш правото на ОТПУСК на работника до 06.04. вкл.?
Здравейте!
Фирмата е на сумирано работно време. Въпросът ми е когато лицето е в болничен, трябва ли след това да се компенсират дните на болничните и да се дадат на лицето като почивни?
Предварително благодаря за отговора!

"Шефе, довечера ще си тръгна по рано защото тази сутрин закъснях!" - това са думи от една комедия с Адриано Челентано. Няма ги в никой нормативен акт. А то сумираното работно време за това е сумирано за да може да се ангажира работника в различни периоди от денонощието, седмицата и месеца,  но все пак в рамките на законно определеното работно време. (норматив)
Примерно: Ако уравнявате периода на 3 месеца ( за 01.+02.+03.2011 г.) това са 21+20+22 раб.дни х 8 часа = 504 часа. Имате представен болничен обхващащ 5 р.д. - просто норматива на работника става с 80 часа по малко.
Ако работника не е представил болничния си лист и е работил - не е ваш проблема, че се е отказал от полагащия му се отпуск и неможе да ви иска компенсация за това.
Нашата практика е с двоен контрол т.е. този който е начислявал осигуровките не прави УП-2. На функционални начела сме си разменили задачите така, че да се контролираме един друг. Иначе е най лесно да изтегля данните от персоналния регистър и да подам УП-2 с тях. Но така се възпитава ленивост и безотговорност у кадрите и за награда ревизор ви открива грешките, което не е за предпочитане.
В УП-2 се описва всеки доход, който подлежи на осигуряване според съответните правила за вида на начислението и периода, през който е направено(справка - Указания в сайта на НОИ). След това се сверява с данните от ретистъра за лицето в НОИ (on-line чрез служебен достъп или чрез личен ПИК). Всяка разлика се анализира и коригира и тогава се подписва документа. Мисля, че макар и по трудоемък подхода е правилен.
Ако някой обясни къде в сайта мога да прикача файл бих могъл да подготвя автоматизиран файл за УП-2 с намиране на базов iK(max) за дългогодишните служители. Файла е екселски и не изисква кой знае какви познания, но не е защитен и лесно може да бъде повреден при употреба.
Ето това се казва темичка!  :yahoo:Всъщност, то си е направо тематика за нов форум! (каква екзотика имало в нашата професия - винаги може нова "картина" да те изненада "зад изкачения хълм")
Незнам защо, но на мен присантимана ми говори, че или става дума за бедно бюджетно предприятие с недостиг и в изпълнителския и в административния персонал или сме попаднали на новобогаташ с третокласно образование. Дано е първото, че лично аз на втория контингент за нищо на света не бих помагал.
Риторичният ми въпрос към автора на питането е: "Абе Вие месец Август  ли обработвате вече, че норматива го изчислихте на 184 часа бе?!!!? :swoon:
Ако сте нещо като училище (да речем), чийто директор притиснат от бюджета е освободил сезонният огняр, но времето тоя месец му е скроило лоша шега и титулярния ви е натрупал часовете - веднага му пуснете едно съвместителство като работник по двора или каквото измислите с норматив = на разликата от нарматива по основният ТД. Успех!
(Мисля, че с друго и в Стопанската академия - Свищов не биха могли да Ви помогнат) :'(
Колеги, не ми се засича УП-2 за 2005 и 2006 г. с данните от персоналния регистър на работника. Сумата е равна на базата за изчисляване на начислените обезщетения за временна неработоспособност, но съгласете се че при разлика 340 +1040 лева няма как да накарам шефа да се подпише преди да си изясня ситуацията за себе си. Естествено най-напред поисках обяснение от псевдо-счетоводителката ни, която на практика работи само ведомост и осигуряване. Отговорът  :exclaim: бе, че от 2006 г. болничните не се осигуряват!!!?  :hmmm:
Моля, за инфо по тоя въпрос щото оръшках де що сварих из нета и сам не намерих подобен норматив, инструкция или указание (и започвам да си мисля, че нещо съм се бъгнал), а  доста УП-та са ми минали през ръцете и такова чудо не ми се бе случвало.  :umnik2:
Извинявам се! Техническа грешка. Виж чл. 264. А главната ми мисъл бе, че никъде не се среща връзка "или" между нощен, извънреден и  републикански труд. Успех! :thumbup:
Съжалявам, че съм претрупан и немога да поема и външен случай, но мен все още не ми е ясно "рапа" Вие служебно лице ли сте или кандидат-пенсионер!? Ако сте второто - то най безболезнено ще да е с навършване на възрастта да идете с всички документи в "пенсионното" да поискате заявлението и да го попълните там на место с наличните документи и тяхна помощ. След като го огледат те ще Ви съобщат какво не Ви стига и кои са възможностите да се постигне. Тогава вече с конкретно ангажиран служител ще можете да обсъдите всички тия подробности и няма да Ви се наложи да правите излишни неща. Най малкото са длъжни да Ви дадат разяснение на евентуалното основание за отказ и там да посочат недостига на стаж. Успех! :thumbup:
http://lex.bg/laws/ldoc/2135542406     

http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121

В Кодекса обърнете внимание на чл. 262.... и когато някой ви определя правата винаги искайте да ви цитира основанието от нормативния акт пък било той и колективен трудов договор или вътрешна наредба на директора. Не забравяйте обаче да прилагате същият принцип по отношение на задълженията си! Успех! :thumbup:
 >:( Човека е написал какво му е платено по фиш - и то е от 19,30 до 24,00 - републикански труд защото тогава е изтекло денонощието официалния празник. а това как и дали някъде е отразен във фиша му нощният труд - няма как да знаем и коментираме - само на доверие по думите му че не е платен бих казал - протърсете си го при отчетника по труда - подаден ли е от прекия ръководител този труд, грешно изчислен ли е или просто е отразен другаде и не сте разбрал  :thumbup:
Нещо не ми се връзва това с преизчисляване на стаж от 7 към 8 часа при работа в йонизираща среда. По принцип в такава среда законоустановеното работно време е 7 часа и се признава за 1 ден и като трудов и като осигурителен стаж. Ако за заеманата длъжност нормалната продължителност е била 8 часа, а вие по индивидуален трудов договор сте били ангажиран по 7 - това бих го приел. Уточнете си го този момент също т.к. аз нямам пълната конкретна информация, а и времето да се запозная с всичко тук ми бе ограничено и най вероятно съм пропуснал нещо от вече споделените мнения. Успех! :thumbup:
Може и странно, но питането мисля е на точното място.
Искам да издам собствена книга със собствени средства. Работя по трудов договор в бюджетно предприятие и основният ми доход е надлежно обложен и осигурен. Намерил съм печатница с добри условия. Ще я разпространявам сам, без търговски посредник (освен ако не се появи оферта за откупуване на цялото количество и авторските права, но това е друга тема).
При условието на първоначалния замисъл, какво, къде и как да отразя в данъчната декларация и с какви документи следва да докажа разходите и приходите си от тази дейност за да съм данъчно изряден. Нямам регистрация по ТЗ. Ако не е сложно помогнете ми и с формулата "за изчисляване на успеха"  ::).
Предварително благодаря!