Клошар, след забраната да рови по кофите колабира в следствие на системно гладуване и обезводняване. Личната му карта е изтекла. Няма настоящ адрес, няма регистрации в БТ и Д"СП", няма внасяни здравни и социални осигуровки в последните 5 години. Получен е сигнал в "Бърза помощ" за паднал на улицата мъж, линейката го откарва в МБАЛ.
Проблемът е здравно - социален и може да се  представи обобщено. Праскаш кратка история на проблема под ъгъла на заложената солидарна здравно - осигурителна система и неучастието на определени групи в акумулирането на фондовете. Една ретроспекция на борбата с проблема и предлагаш решение - да се запознаят не клошарите а екипите на болниците с постановлението... Нещо такова - ето и сламки: http://www.zdrave.net/Portal/news/?evntid=qnPmCMf%2F%2BZU%3D      http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=45621    http://www.zapernik.com/politika/krugla-masa-se-subra-v-pernik-zaradi-zdravno-neosigurenite-lica_21723/    http://etnosi.wordpress.com/2013/03/02/3143/     http://lex.bg/laws/ldoc/2135543259
О, супер! Много благодаря! До понеделник каквото се набере и го принтвам и ще е предоволна - все пак като и е показана пътеката, вратата ще може вече да си я намери и сама...
Може ли да ползвам темата и да попитам следното: При мен работи "млада" баба, а ни предстои ликвидация - т.е. съкращение и борса. Правото на обезщетение ще е 12 м.  Дъщерята, която е родила иска да се върне на работа след навършване на 6-месечна възраст на детето или след 5 месеца някъде. Какви права и ползи /или загуби/ би имала бабата, ако и прехвърлят майчинството, а биологичната майка се върне на работа? Като е на борсата ще може ли да поеме майчинството или трябва поне фиктивно да започне някъде... Какво ще стане с остатъка от правата и на борсата - след изтичане на майчинството ще си ги продължи ли?
Извинявам се че се възползвам на готово от общият разум но току що ни съобщиха че влизаме в процедура по масово уволнение и трябва да освободим 70% от персонала на този етап и едновременно с процедурните трябва и да обосновем как ще изпълняваме дейностите си в стеснената структура.... Ще съм повече от благодарен на готовият отговор  :bow:
..и след като сте на сумирано отчитане на Р.Вр. за период от 3 месеца защо ги нулирате месец за месец. Нулират се в рамките на обявеният период, то иначе губи смисъл всичко това.
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=5330&g=    Календарът за работните дни на КІК от началната страница вече е поправен и броите направо от там. 14 е официален работен ден - не е отработване на разместен почивен ден. 31.12. е официавно обявеният почивен ден.
Преизчисляват без УП-2 ако декларира че е съгласен да бъде изчислена пенсията от данните в електронният му регистър. А че е задължително при поискване издаването на УП-2 не отменя напразното му издаване - проверява се за какво му е на лицето документа и му се обяснява че не му е необходим в дадената ситуация и вече не го иска. Аз обаче ще използвам случая пак да поставя въпросът: КСО казва че на работникът се издава удостоверение за осигурителният доход при напускане. Къде е казано че се попълва формуляр по процедура за пенсиониране УП-2 като няма задействана подобна процедура....
Че как да гоприема за спор като и аз се включих да се изкажа категорично против изпитите... Просто сравних със системата за опреснителни курсове при шофьорите, които си бяха чиста проформа и отпаднаха още през 90-те години на м.в. и сега там има работеща система.... И понеже "горе" като си изумуват нещо трудно им се противостои и на края го правят вече на инат макар вече осъзнали тъпотата на собственото си предложение - за това го описах като алтернативен вариант за преговарящите от "наша" страна.
УП-2 се издава само ако ще иска пълно преизчисляване на пенсията и се прави само по определени поводи (смяна на базовият период; показване на по добър коригиращ коефициент при висок ос.доход; промяна във видът на пенсията...)
Завършилите юристи не могат да станат адвокати ако не са членове на адвокатска колегия - я се пробвайте на това - като ловно рибарско дружество са - трябва някой да умре, че да се допусне нов...а няма да казвам колко се стажува и какви пари струва. Лекарят учи 6 години медицина и става Ординатор (ординарец - както аз им викам) после трябва да учи още 6 години които си плаща сам и отново да държи държавен изпит за специалност - пък била тя и "Обща медицина" (да вече си е отделна специалност) и за капак - няма право да практикува ако не е член ка БЛС, ако не си плаща редовно членският внос и ако комисията по етика го е лишила от правото да практикува. Аз например съм против вече правоспособност да се иска от дърводелец, водопроводчик и всякакви за да работят на обект - това си е чиста проба измислено мародерство щото от край време се знае че нипел 1 цол няма как да се навие в муфа 1/2 цол... но спирам т.к. исках само да споделя като външен странично мнение...не да отстоявам позиция в гилдията - щото не съм вътрешен.... А с алкохола... и тези с допуск до гриф „Държавна тайна" се оказа, че злоупотребяват – нищо, че по анкета поне 10 г. назад не са вкусвали едва ли не... /Е там ако ни наложат ограничения ...направоооо...колците от лозето вадя и съм пред парламента  :laugh: /
Не се меся - само като икономист-социолог по труда свързвам наличните възможности - програмното обезпечение на НАП и останалите държавни администрации дава възможност за автоматично отчитане на върнатите за корекция д-ти без човешка намеса. Това би дало няколко ефекта: Ще се работи повче на бюро и по-малко ще се виси по опашките; и пишман-счетоводителите се отпаднат по пазарен ред /в полза на специалистите и фирмите-ползватели/.
Пак ще дам пример с автомобилите - в момента собствениците на големи автосервизи сами се борят за режими на регистрация, за да разкарат всякакви гаражни измамници. Така, от една страна ще ликвидират нелоялната си конкуренция, а от друга ще помогнат на държавата да се пребори с един голям дял от сивият сектор на икономиката ни. 
Точковата система може и да е един вид рейтингова, и да е база за защита на по-високи цени за услугита от по-добрите специалисти. Ако някой си е загубил точките - какъв счетоводител е тогава... да иде и отново да учи и защитава. /във този форум все пак попаднах точто след спор за правоспособност на счетоводител базирана на формален стаж на длъжност без да е водена пряка счетоводна работа/
В момента МЗ прави масови съкращения навсякъде. Най вероятно и по другите министерства ще се разпореди такова мероприятие. Това означава, че маса народ ще остане и без минималната си заплата, но нищо не се говори за данъчни облекчения в тази категория, а на работещите в чистотата (познайте за коя група говоря, че ако я спиша ще звучи дискриминационно) ще даваме пари.... Май това предложение е само предизборен лозунг... предполагам че ще отпадне при заложената актуализация на бюджета или при съставянето на следващият...
Извинявайте, че навлизам в територията ви /счетоводната/, но имах един професор /който ей така между другото бе съставил формулата за корекция на траекторията на спътниците за реализиране на скачването в откритият космос/, който казваше, че в съвременният свят, за да се направи някакво откритие са необходими две неща : 1. Всички да са убедени в нещо; и 2. Един да не подозира за съществуването му.
Във връзка с това и с принципната ми позиция, че един специалист първо учи, а после се реализира считам, че тези изпити са напълно излишни т.к. оценката на счетоводителя се получава при приемането на отчетите му. Знам, че на този етап предложението ми най-вероятно ще прозвучи смешно, но е базирано на действаща система. Става дума за това, че преди време имаше едни опреснителни курсове за шофьорите и...изобщо системата с тези обучения е проверена и отпаднала /макар в друга сфера/. Сега обаче действа системата с точките. Преминаваш си курса, изкарваш си изпита и си получаваш книжката като едновременно с това си защитил максимумът точки пред контролните органи. Караш, правиш нарушение - губиш точки, не правиш нарушения - не губиш точки. Загубваш си точките - опреснителен курс за възстановяване на точките,  отново изпит и възстановяване на правата.
Ако на хората участващи в тези дискусии на официално ниво тази идея допадне - да я "облекат" в специфичната терминология и...Успех! /Разбира се, няма да си позволя да гласувам/
... което напълно доказва, че ДМС се базира само и единствено на ВПРЗ и КТД действащи във всяко предприятие (по смисъла на оня §1)...
Обикновенно от ТЕЛК дават все още старата бланка, която се попълва само от работодателя и се заверява от лекаря от СТМ. Има обаче нова бланка която първата и част се попълва от работодателя, а цялата втора част се попълва от СТМ. Всичко това, както и парадокса в последният вариант на "НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА", където в §1, т. 4. от Допълнителни разпоредби е казано, че " По смисъла на наредбата:
........................ ........................ ........................ ........
4. "Трудов маршрут" е хронологията на заеманите длъжности, които лицето е заемало до момента на освидетелстването от органите на медицинската експертиза, включващо продължителността на трудовия стаж за всяка от тях.
........................ ............." , а в същото време в самата наредба никъде не се използва този пояснен термин.
Явно законодателната ни бъркотия е на високо интелектуално ниво, което ние някак си нямаме капацитета да достигнем и осмислим /а и хората в ТЕЛК - също ...и за това се дават всякакви причудливо-безсмислени указания/

Предполагам, че ТЕЛК искат този документ от вас т.к. нямат кого друг да хванат за тази работа, а считат, че за изследване на причинно-следствената връзка за определяне на видът на заболяването или увреждането трябва да се базират на външен първичен документ.... те от къде да знаят, че трудовата книжка е този документ, от където ние преписваме за да попълним бланката им - все пак са доктори!  :wink1:
Моля, уточнете питането си! Заплащането за труд или обезщетение за неползван отпуск Ви интересува и това по повод прекратяване на трудовият Ви договор ли се начислява?           

....у-у-у- че сте бързи бе.... :wink1:
Ако търсите принцип да го заложите във вътрешните си правила - то ДМС е един от лостовете за управление на персонала. Това е вид доплащане за резултатите от конкретният труд изпълнил задачите по договорите на фирмата. Така се влияе върху безразборното отсъствие от работа за щяло и не щяло. Много фирми практикуват формулата: Икономия от ФРЗ / общият брой отработени дни за периода * по индивидуално отработените дни персонално от всеки работник. Вероятността обаче да ви кихнат в лицето и да прекарате грип съществува за всеки, дори и за Вас. Поради тази причина пък някъде се следят и средният брой "болнични" за 1 лице през годината и примерно, ако са 14 то в правилата може да се заложи, че до 10 дни болнични също се приемат за присъствени... Какъв ще е подходът ви обаче зависи от самото ръководство, което трябва да се обоснове в процедурата по приемане на вътрешните правила за работната заплата. Ако имате КТД е добре същите правила да са залегнали и там за да нямате 2 вътрешноведомствени норматива и постоянни спорове.
Пускате си заповеддта със основанието изписано и член и обяснителна записка - във връзка със склучен договор с пенсионер - например. Считано, ....(датата от която ТД вече се счита за разтрогнат)... и ..На лицето да се изплатят следните обезщетения : .. - за неизползван отпуск - (цифром/словом) дни; За неспазен срок на предизвестие от 30 (тридесет) дни в размер на ХХХ (цифром/словом) лева. /сумата се изчислява на база предходен пълен месец/
На обезщетението се дължи ДОД, но не и осигуровки.
Отново неправилна терминология: Съкращават се работни места в Щатното разписание, а с хората се прекратява ТД на това основание. Вие местата си ги запазвате - значи просто прекратявате ТД с двамата които сте назначили за пенсионери. Тук се внимава със сроковете за предизвестие - ако договорите им са срочни то предизвестието и 3 месеца, но не повече от остатъка по договора. 1 месец е предизвестиено само ако ТД са безсрочни. Обезщетенията за неспазен срок за предизвестие е пропорционално на дължимият и неспазен срок. Ако договорите са безсрочни просто пускате освобождаването по т. 10а от утре и отбелязвате в заповедта сумата на предизвестиено по чл. 220 и срокът за който същата се отнася. При връчването имайте предварително подготвени поне 2 свидетели за да се подпишат в случай на отказ. Ако искат да оспорват им напомнете, че се оспорва влязло в сила решение и в случай, че не подпишат нямат какво да оспорват.
.. и то конкретно с права за подписване и прекратяване на ТД щото трябва да са и официални представители на работодателя т.е. на юридическото лице, а не функционални заместници както става например за заверката на стажа в ТК.....
Преди да предприемете стъпки за пенсиониране проверете и в двете страни за правата т.к. може да се каже, че в родната му страна пенсионирането е по изгодно с прибавяне на стажа в БГ от колкото обратното.... и всичко при много "ако"-та...