ведомости има
   
Ми то значи проблем няма...
Основна заплата! - ведомости или фиш на работника от където това трябва да се вижда няма ли? Ако и фирмата е закрита то пак трябва да ги има в архива на РУСО, а вписването да се извърши на база данните от тях от ИТ като служебен запис, иначе кои два подписа и печат ще сложите ако сте само обслужващ счетоводител или кантора.
Съобщение от стартовата страница на сайта на МТСП:

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,

Вие имате възможност да получите бърза и изчерпателна информация по въпроси, отнасящи се до дейностите и политиките на Министерството на труда и социалната политика и на агенциите – второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на труда и социалната политика.

Звънете  на безплатния телефон

800 88 001
-   за консултации в областта на:
•   социалните помощи
•   социалните услуги за възрастни
•   интеграцията на хората с увреждания
•   заетостта и безработицата
•   трудовото право и общественото осигуряване
•   безопасността и здравето при работа
•   европейското социално право и международните трудови спогодби
•   подкрепата за детето и семейството
•   свободното движение на работници, миграция и интеграция
•   социални схеми по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”
•   програми, проекти и мерки, финансирани от държавния бюджет.

-   за сигнали  и оплаквания по осъществяването на предлаганите над сто услуги от агенциите и МТСП. Получените сигнали ще предоставим за проверка на компетентната администрация към министъра на труда и социалната политика.

Гарантираме точни и ясни отговори, за кратко време - всеки ден, включително събота и неделя, от 8.00 до 20.00 часа.

Разчитайте на нас, младия екип на Центъра за обаждания (кол центъра) на МТСП! Очакваме Ви!

http://www.mlsp.government.bg/bg/docs/pismo_m-P1.doc
Щото жената от АТЦ-то до WC-то беше започнала да ходи подпирайки се с две ръце по стената за да не се чуди къде да си дене там патериците.. и няколко пъти имаше инциденти с падания в коридора, а ония искат и лично всеки да се яви... остана да я юрна по дела... коригирах и заповедта по т. 12 и ми остана искането и разрешението по т.5, а иначе този номер с иск за писмен отговор и аз го практикувам за бързо умекване и увиране на дървени глави... действа успешно!
Казано на ІР - жаргон с чл. 119 се "отключва файла за корекции и с двустранен подпис се заключва отново" - каквото се подпише това и става - не запазва 8 ч + 4, ако си записал че ще изпълнява двете работи с равномерно разпределяне на месечният фонд раб. вр. между тях... Отделно тази корекция може да е с фиксирано начало и край след което амтоматично си действат пак клаузите по първоначалният ТД. чл. 110 и 111 водят до надработване на часове.
Само за инфо: Имам мед.сестра със 92% загуба на трудоспособност (множественна склероза). Трудоустроили сме да оперира с АТЦ без да и сменяме длъжността щото нямаме друг щат. При проектно преустройство на сградата ми слагат АТЦ без оператор /електронна/. Не можем да предоставим друга подходяща работа и решаваме да я освободим. От СТМ изразяват становище задължително да поискаме разрешение от ИТ. Искаме по чл. 328,1,12 - отговарят че за текстове за които не се изисква тяхно становище не издават такива и ми предлагат т. 5. Поправяме, дават съгласие и ни казват - сега точно по тази точка трябва да освободите лицето. Освобождаваме - регистрират я в БТ и отива в НОИ..... Връщат и заповеддта за прекратяване на ТД с иск за корекция /познайте с какъв аргумент/ - (цит.) " т. 5 означава, че е уволнена поради  НЕКАДЪРНОСТ", което е несъответствие между основанието и текстовата аргументация! Някой знае ли закон където да е използвана думата "некадърност"?! /Извинете за поста, но имах нужда да споделя!/
Да добавя, че могат да възникнат проблеми със заплащането и тогава може работникът да се позове на чл. 259 от КТ 
Скрит текст :
Според мен най удачно си остава ДС по 119 където взаимно се договаря в рамките на основният ТД функционалните промени и приемането на нова ДХ и готово... по лесно и при УП-2 после ще ви е... само че незнам категориите труд дали са еднакви но мисля че са...
УП-2 е документ за осигурителния доход - описвате сумата и за кои дни се отнася - неосигурените дни не се описват.
Според класификатора на длъжностите следва да изберете като наименование и код тази, която има превес /нямам представа какво означава като работно време 1/2 педагогически норматив щото мисля, че по всеки предмет часовете са нормативно определени и често пъти самите учители допълват с други занимания - така че преценете коя ще е водещата длъжност/. Другата дейност можете да допишете като допълнение към самото наименование на основната /на пример: "...и учител по ... за 1/2 норматив.."/, а в договора да поясните разпределението и отчитането на работното време, както сте го описали по-горе. Това става в "Други услофия по договора" и задълженията по двете функционални направления се описват в индивидуално изработена Длъжностна характеристика. А относно това, че няма да правите ТД, а ДС - няма инфо на какъв ТД е било лицето до сега.
Ако е подписал документ, че приема предложението за прекратяване на ТД от /еди кога си/ няма логика да ползва цял отпуск.
По взаимно съгласие не е необходимо предизвестие - просто ако искате пояснете с допълнителен текст след члена по чия инициатива е "по молба на работника" на пример. Ако лицето е ползвало цялата си отпуска не е задължено да обезщети работодателя при по ранно напускане. Няма право обаче да поиска цялата отпуска след като е пуснал заявление и то е прието за прекратяване на ТД - в този случай - пропорционално.
Мениджър - продажби /организатор продажби един вид/ е достатъчно... "Отдел" предполага структурна единица.
По добре уточнете точният период, длъжност и основание в забележката.
Всичко полагащо се на даден работник трябва да се търси в ИТД /индивидуалният му трудов догонор/ КТ дава минималната граница за страната. КТД и ВПТР дават минималните нива за предприятието и конкретните цифри трябва да стоят във Вашият ТД.
А защо трябва легализираният превод да е на завереният препис от ТК. Дайте си ТК за легализиран превод и те ще си го заверят хората.
Няма проблем ТД да се прекрати считано от ден, който се пада почивен. Добре е връчването на заповедите да е в работен ден, но и това не е задължително, стига работника да не е в болничен или друг отпуск.
По принцип се пише в тях докато има място, но нас от министерството ни разпоредиха да снабдим хората с новите още през 1998 г. Нямал съм за толкова време проблем с пенсионното или с ТЕЛК, или с ИТ по този въпрос, така, че и аз подкрепям личната преценка като водеща.
.... абе то и при нас нямаше ;) ама.... нали и "ония" трябва нещо да напишат като дойдат.. и аз съм си нямал представа колко могат да бъдат изненадващо-изобретателни и отдавна съм се отказал да твърдя че всичко ми е на ред... а това че "други фирми работят така" изобщо не минава... :(

Ето на бързо допитване:

http://www.gli.government.bg/page.php?c=14

http://www.milado-bg.com/?lang=bg&p=documents&docs=registracii-v-durgavni-uheregdenia&docs-type=inspekzia-po-truda&did=10

http://chetinyan.com/?act=collected&category_id=72

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,733.msg2069.html#msg2069     вижте тук всичко е подробно разписано