Тези промени не се ли отнасят само за доходи, изплатени на лица-местни на държави-членки на ЕС?
Изплащам лихви на ЧФЛ по банков път. Удържам и внасям данък 10%.
За удържания данък трябва ли да издавам на ЧФЛ някакъв документ?
през м.10 2014 съм пропуснала да подам д6 само с ДОД за СОЛ.Установих го днес.Дайте съвет.

Не начислявайте личен труд за този месец и няма да имате ДОД.
Имам издадени вече служебни бележки. Сега ще трябва ли да ги преиздавам с новия образец?
Според мен е точно така.

Благодаря много!
ЕТ, рег.по ДДС получава доход от рента в пари, съгласно сключен договор.
Освен това, собственика на ЕТ-то, в качеството си на физическо лице също има сключен договор и също получава рента в пари.
И двете суми са под 5000.00лева.
Въпросите ми са:
1.Трябва ли ЕТ - получател, да издаде фактура, като основание за неначисляване на ДДС е чл.45, ал.1 от ЗДДС?
2.Този доход за ЕТ е облагаем, а за физическото лице не е, т.е подавайки ГДД по чл.50 освен приложението за ЕТ няма да декларирам в друго приложение рентата, получена като физическо лице?

дописано:
3.Ако трябва ЕТ да издаде фактура, трябва да има и касов бон, предполагам, защото плащането е в брой?
Побутвам темата.
Моля, няма ли мнение?
В справката с ПИК - за ЕТ-та - всички задължения излизат едновременно и по ЕГН (вкл. задължения по Декл.7) и по БУЛСТАТ. За ЕТ-та няма разлика дали се внася по БУЛСТАТА или ЕГН.

Да, за ЕТ каквато и справка да извадиш и по Булстат и по ЕГН - все е една и съща. При ЕООД и ООД е друго.

Проверете как са минали платежните през банката. Да не би да имате грешка в булстат, период и т.н.
Проверете си ДДС номера в система VAT и ще разберете, че е валиден!

Колега, наистина ли някъде ви дава валиден номер за BG111111111? Да не би да имате в предвид на мястото на единиците да стои реален булстат.
В такъв случай имате два варианта:
1.Ако документите по доказване нарушаването на трудовата дисциплина ви са наред /вижте Раздел ІІІ от КТ/- наложете й първите 2 две наказания - забележка и предупреждение за уволнение и при трето нарушение - уволнявате дисциплинарно. Само обърнете внимание наказанията да не са за едно и също нарушение. Рискувате проверка от ИТ и евентуално съд. Но може и да се стресне след второто нарушение и сама да си напише молбата.
2.Чакате детето й да навърши 3 години, стискате зъби, търпите я до тогава и я съкращавате с предизвестие.

За съжаление КТ дава малко права и защита на работодателя от такива работници.
Предполагам имате Правилник за вътрешния трудов ред, с който работничката е запозната. Би трябвало при нарушение да съставите някакви документи. Например при неявяване на работа да й поискате писмени обяснения, или при нарушаване на работното време да й отправите писмено предупреждение. От всички документи трябва да е видно, че са й връчени. Инспекцията по труда вярва само на документи. Ако системно нарушава вътрешния трудов ред може да бъде дисциплинарно уволнена, но си подгответе много добре документацията.
За съжаление, това че осигуровките са внесени в срок е без значение. Неподаването на декларация е административно нарушение и то се санкционира.
Съветът ми е, ако сте в срок обърнете се към адвокат. Понякога има пропуски в самите процедури по съставяне на АУАН и наказателните постановления, които един добър адвокат може да открие и да падне акта на това основание.
Ами BG111111111, така няма ли да стане? Та това си е валиден VAT номер!
Не се заяждам, но това изобщо не е валиден VAT номер.
Колеги, след известно четене стигнах до следните изводи:
1.За да се прилага опростено деклариране трябва да си регистриран оператор, т.е. да си надвишил съответните прагове за деклариране и за теб да е възникнало текущо и/или годишно задължение.
2.Опростеното деклариране е възможност, а не задължение.

Моля, споделете правилно ли разсъждавам.

Това е извадка от Наредба за различните или стпецифични правила и т.н....
Чл.21. (1) (Предишен текст на чл.21 - ДВ,бр.97 от 2010 г.,в сила от 01.2011 г.)
Пристиганията и изпращанията на резервни части за моторни превозни средства и самолети се декларират по ситемата Интрастат .
(2) (Нова - ДВ,бр. 97 от 2010г.,в сила от 01.2011 г.)Интрастат операторите могат да ползват кодове за опростено деклариране след получено писмено разрешение от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите или от оправомощено от него длъжностно лице.
Аз смятам, че Ви е платено - налице е ваучер. Последния можете да  заведете в сметка 509 / други парични средства или друга подходяща според вас - защо не и доставчици по аванси ? Нали с него имате право да закупите стока точно от този Ваш клиент ? / . Това, че няма да го ползвате си е Ваше решение . Вероятно този ваучер има срок на валидност и след изтичането му ще закриете сметката и ще дадете сумата на разход . Така мисля .

Споделям написаното.  :good:
Сега при изчисляване на оборота за 12 месеца назад , през м.09 взимам сумата от 4500лв /аванса/, а през м.10 взимам 5500 лева нали т.е разликата между цената на стоката и получения аванс нали ?

Да, точно така.
Ако катастрофата не е по ваша вина и това можете да го докажете, то съгл.чл.80, ал.2, т.2 от ЗДДС може да не правите корекция на ползвания ДК.
Казвате, че сте си самоначислили ДДС. А ползвали ли сте ДК?
ЗДДС - чл.114,(5) Сумите по фактурата могат да бъдат посочени в която и да е валута, при условие че данъчната основа и размерът на данъка се посочат в български лева при спазване изискванията на чл. 26, ал. 6.