ок, но трябва ли да се представи фактура на името на фирмата или трябва да е касов бон, тъй като лекия автомобил не е собственост на фирмата, а на лицето. И в случая мисля, че право на данъчен кредите не би следвало да има, тъй като автомобила е лек. Съвсем се обърках вече...
Мерси, а да попитам някаква особеност  при отчитане на ДДС при фактура за нощувка - ДДС-то в графата за пълен данъчен кредит предполагам трябва да е?
Сега видях как е подадено ДДС миналия месец - документа е отчет за продажбите, идент.№ с 999999999, и получател Население. И за мен не е много правилно...
А как да ги впиша в дневниците, на идентиф.номер какво да запиша?
Така е, но го правят, за да може да се изпише количествено стоката.
Да, именно в това е проблема, че фактурите не съдържат всички реквизити, за да се включат в дневника за продажби, до момента по този начин е водено, като ми обясниха, че фактурите се обединявали в една обща фактура и така се включвали в дневника, което не ми е много ясно как ще стане.
Здравейте, фирма издава фактури с получател "Население", тъй като фирмите-получатели не желаят фактура, но тъй като фирмата трябва да си отчете и изпише продадените количества, издава фактури към Население .Може ли да се обобщят всички фактури към население в един отчет за продажбите и така да се отразят в дневника за продажбите? Проблем ли е, че са издавани фактури, и те няма да се опишат в дневника?
Здравейте, ще ми се признае за разход за данъчни цели фактура за нощувка, ако няма командировъчно към нея?
ЕТ на патент, няма друга дейност освен тази, съставя ОПР, който е част от ГОД.
Ние през м.януари тази година сме платили наема за една година напред на помещение, и сме внесли и данъка, Цялата сума на наема и на удържания данък ли се декларира сега и как  мога да коригирам подадена вече декл. по чл.55?
Здравейте, искам да попитам патентния данък посочва ли се някъде в отчета за приходи и разходи,примерно на ред Разходи за данъци от печалбата или на ред Други данъци, алтернативни на корпоративния данък?
Наема е получен не от собственика на имота, а от негов представител с нотариално заверено пълномощно. Реално в справката по чл.73 трябва да впиша собственика нали?
т.е. не трябва?
Удържали сме целия данък за 12 месеца напред, но сме превели реално само за месеците до края на 2012 г. За 2013 г. трябва ли да подавам декл.по чл.55 за първо тримесечие?
Здравейте, през м.август 2012 година сме платили наем на склад за една година напред - реално от август 2012 до юли 2013 г. Авансовият данък е платен в размер, полагащ се за 2012 г. Как трябва да се попълни справката по чл.73 - с размера на цялата платена сума на наема за една година и целия размер на полагащия се данък ли? А тази по чл.55 за първото тримесечие трябва ли да попълваме, при положение, че наем през тази година не е плащан, а накуп през 2012?
Здравейте, имам една фирма на патент. Когато попълвам приложение 7, трябва ли в реда общо разходи да включвам и патента, аз го осчетоводявам директно 123/459, т.е. намалям финанансовия резултат.
Мерси за отговорите и съветите, единственото, което не успях да разбера е, мога ли да анулирам фактурата и да осчетоводя отделно отчет за продажбите, или самата фактура я осчетоводявам като отчет, ползвам ли номера на фактурата или не? Извинявам се за подробните обяснения, но не съм го правила и затова се притеснявам  :smile1:
Ок, мерси, а нали не пречи че фактурата е по банка, т.като ние пускаме една фактура с получател клиенти по ваучери и получаваме превод от Грабо, но тъй като той е само посредник по сделката, издаваме с получател клиенти по ваучери, а превода получавме от Грабо. А отделно си осчетоводявам и отчет за продажбите за продажбите в брой.
Здравейте, имаме издадена фактура към Население, и по-конкретно "Клиенти по ваучери", без да е описано конкретно име на клиента , тъй като са много,и затова издаваме една обща фактура , съответно в графата за идентификационен номер сме написали 999999999, но когато попълвам дневника за продажби, не го приема, тъй като идентиф. номер е невалиден. Въвеждам документа с вид - Фактура, пробвах с вид- Отчет за продажбите, тогава не ми изисква идент. номер, но се колебая дали е правилно да отразя фактурата като отчет за продажбите. Мерси предварително! :smile1: