Наемът е платен на физическо лице, т.е. фактура няма как да бъде издадена.
Здравейте, имам една фирма, която си плаща наема по банков път. В такъв случай необходимо ли е издаването на сметка за изплатени суми, т.к. си мисля че тя е само при плащане в брой. Също така като издаваме служебните бележки, какво описваме там - договора за наем или сметката за изпл. суми?
Здравейте, имам един въпрос относно попълването на справката - в колона 8-Изплатен доход коя сума се пише в случаи на доходи от наем - брутната или чистата?
ок, мерси, а трябва ли да посочвам в Приложение 7,че данъкът е внесен за 2012г, при положение че е внесен след 01.01.2013 г.?
Здравейте, признава ли се за разход през 2012 г. патентен данък, дължим за 2012 г., но платен през 2013 г., заедно с начислените лихви? Необходимо ли е изобщо да се прибавя към разходите, т.к. в приложение 7 е отделен на отделен ред?
Здравейте, имам една фирма, в която работниците се водят на минимална заплата - 310 лв., а осигурителния им доход е 450,00 лв. Въпросът ми е - в кл.31 на декл.1 коя сума се вписва - 310 или  450 лв. Благодаря предварително!
да, мисля, че така ще е правилно. Мерси за съвета. :smile1:
Ок, така е, но например аз имам едно ЕТ, което се осигурява за ДОО, но от миналата година има ТЕЛК и иска тази година да се осигурява само здравно. В случая не знам коя отметка ще се даде - прекратяване на дейността ли?
а също така лицето иска да ползва 5% отстъпка като подаде декларацията до 10.02, отстъпката не е цяло число, необходимо ли е и тя да се закръгля към цял лев, никъде не срещнах да пише за отстъпката дали се закръгля.
мерси, а в НОИ от къде вземат данни за осигур.доход, който да заверят в осигур.книжка -  от декл.1 ли?
Здравейте, необходимо ли е подаване на год.отчет за дейността за 2012 г. от регистриран земед.производител - физ.лице, нерегистрирано по ДДС. А справка за оконч.доход - табл.2 ?
Здравейте, имам едно питане относно ВОП, т.като от доста време не съм се занимавала. Получаваме машина от Германия, в ЧМР-то дата на пристигане е 12.09, имаме плащане към фирмата - първо частично по издаден документ Поръчка и след това окончателно по Проформа ф-ра. И двете плащания са през м.08. Оригиналната ф-ра получаваме на 18.09.Транспорта е извършен от холандска фирма и не е фактуриран директно на нас, а на друга фирма-българска,която ни го префактурира и съответно ни начислява ДДС. Въпросите ми са- правилно ли е да издам протокол по чл.117 с дата 18.09. Трябва ли трансп.р-ди да ги отразявам някъде в Интрастата, както и в кои клетки на дневника за продажбите отразяваме ВОП и нач.ДДС по ВОП - освен в 13 и 15, отразяват ли се и в 9 и 10 клетка.