А всъщност, ако това трето лице-фирмата Х примерно, реши да го оформи с договор за заем, не би трябвало да има проблем нали? Разбира се трябва да бъде начислявана и лихва. Правилно ли разсъждавам?
На трето лице са парите, но това не трябва да бъде отразено никъде.
регистрирано имах в предвид :smile1:
Здравейте, ЕТ, което ще бъде реализирано ще реализира дейност- туризъм. За целта ще закупи имот с кредит. Въпросът ми е - как документално ще трябва да се оформи сумата за пред банката- като договор за заем ли, за да бъдат парите с легализиран произход? Необходимо ли е да се начисли и лихва?
Здравейте,имам една фирма, която за 2012 г. не е работила, подавани са само нулеви декл. по ДДС, защото фирмата има задължения към държавата, каква декларация трябва да се подаде- без дейност ли?
Здравейте, през март 2012 г. закупувам актив на изплащане. Съставен е договор за покупко-продажба, в който е упоменато, че се извършва приемане-предаване на актива на същата дата, а прехвърлянето на собствеността ще се извърши след заплащане на последната вноска.През м.01 тази година е платена последната вноска. Издадена е и фактура. Въпросът ми е от април 2012 г. ли следва да започне начисляване на амортизацията? Аз съм завела актива възоснова на договора. В случая фактурата, издадена в началото на тази година, как следва да се осчетоводи?
Може да коригирате декларацията и да подадете нова.
Ако фирмата реализира само приходи от патентна дейност, не се попълва приложение 2. То е само за улеснение, по-точно чернова, която може да се попълни преди приложение 7.
Благодаря,   :yes3: нещо се бях затруднила.
Здравейте, имам един въпрос за отчета за СК - през 2011 г. фирма реализира 2 хил. лв.загуба. През тази година реализира печалба - 300 лв. Загубата от 2011 г. е прехвърлена като загуба от минали години. Въпросът ми е с какъв знак да посоча това прехвърляне от ред 1,графа 10- Текуща печалба/загуба в графа 9 - Непокрита загуба, така че салдото отново да е -2. Правилно ли ще е да посоча цифрата 2 на ред 8 - Покриване на загуба и графа 10- Текуща печалба/загуба.
Мерси много, сега не ми изписва съобщение.
Първите 3 цифри са нули. Да ги оставя ли и тях?
Имам издадена  фактура на кметство, но булстата е с 13 цифри и когато подавам ДДС електронно, ми изписва невалиден идентификац. номер. Когато го проверих в сайта тук, ми излиза валиден. Какво трябва да направя?
Здравейте, за м.01 ползвах програмата на НАП за ДДС, и съм отразила една фактура както следва: Дан.основа - 97,28 лв, ДДС- 19,46 ( Така е изписано на фактурата). Сега когато осчетоводявам фактурата в счет. програма, забелязах, че общото задължение по фактура е 116,73 , а не 116,74 лв, колкото прави дан.основа + ДДС. Необходимо ли е да отразя една стотинка разлика в намаление на данъчната основа, когато подавам ДДС за м.02, чрез сторниране на записа и осчетоводяване на 97,27 основа и 19,46 лв. ДДС . Реално промяна в данъка няма да има.
Посочила съм сумата в увеличение, ок, благодаря за съветите :thumbup:
Здравейте, за 2012 г. фирма е отчела печалба 400 лв., съотв.данъкът е 40 лв., през годината има съставен акт от Комисята за защита на потребителите в размер на 300 лв., преобразуван е фин.резултат на 700 лв. и съответно данъкът е 70 лв. Интересува ме как да осчетоводя разликата между 40 лв. и 70 лв. Правилно ли е записването - 123/459 - 30 лв. ? Мерси предварително!
Не зная, и аз много се учудвам, чак недоумявам :smile1:
Благодаря за отговора, и аз много се озадачих, на явно някои хора са доста изобретателни в търсенето на начини за намаляване на осигуровките  :smile1:
Здравейте, имам една фирма, в която единият от служителите е пенсионер, и до момента са го осигурявали с 8% здравна осигуровка върху 210 лв. и с код за вид осигурен 28. Правилно ли е, не трябва ли с код 01 и за всички осигурителни рискове, все пак е на трудов договор?
 Благодаря предварително!
Здравейте, предния месец имам издадени 2 касови бележки от кочан, заради ремонт на касовия апарат. Как трябва да ги отразя в дневника за продажбите на ДДС - като ги прибавя към оборота на фиск. апарат с вид 81 - отчет за извършените продажби или като фактура с вид 1? Благодаря предварително!