Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемият доход,

Предполагам, че се включва и личният труд. Или по-скоро не.
armam, не

само че акта за раждане се издава по-късно
в документа от болницата пише имената на детето - от там се разбира припознал ли го е или не
Не виждам как ще го прекратите, освен по нейна молба.
Отдавна обезщетенията не се превеждат чрез работодателите, а по сметка на лицето

именно "чрез", а не "от" работодателя
чрез неговия ЕИК (Булстат)
вие сте си отворили работа

вижте на http://nap.bg/page?id=180
Становище относно изменения и допълнения в Наредба № Н-8 от 2005 г.
от 14.01.2013г.
Здравейте,

Размер на обезщетението - по чл.49 от КСО - сумира се осиг. доход от двете тр. правоотношения (всяко осигуряване с вноски за ОЗМ). Може да го изчислите на Калкулатора Майчинство.

АКо договорите са при различни работодаели - представя по 2 болнични. Полученото среднодневно обезщетение се превежда чрез двамата осигурители, при другия работодател - 2/3 от него, при вас - 1/3.
gerda,
с код 90 се подава, когато упражнява личен труд в свое дружество, но не се самоосигурява през него
трябва - регистърът е водещ
иначе ще има разминаване в данните  и т.н.
на момента го издават - срещу лична карта
стаята - в коридора вдясно от главния вход
При болничен с продължение обезщетението се изчислява към деня на началото му  и е едно до края на болничните. Т.е. ако нямате прекъсване и болничният от януари ви е продължение (започва от 31.12.2012) тези 36,08лв. на ден ще си ги взимате до приключването на болничните. В този случай обаче дори и при прекъснала дейност според мен трябва да представяте по 2 болнични както досега.

И аз Питах в НОИ днес по казуса ви. (На много хора им казват неверни неща в НОИ. Това, че някой работи там, не е гаранция че е компетентен. Говорила съм с правилните хора.)
Относно това дали трябва да са 2 болничните, както мислех по-рано - един е.
Но, ако сте си прекратили дейността си като ЕТ по време на болничния, това се приема за извършен труд от вас - т.е. нарушили сте режима на болничния и затова по него няма да ви превеждат повече пари. Явно счетоводителят ви е объркал нещо. Разбира се, така попитано без никакви данни, ми е отговорено принципно.
При тази ситуация по-добре се върнете на работа по тр.д. за няколко дни и тогава взимайте болнични, за да се преизчислят само по тр.д.

Най-добре е да пишете на мейла до НОИ точно с казуса си като дадете ЕГН. Защото така ще получите конкретен и нормативно обоснован отговор. Всичко друго са просто приказки.

По казуса ви има много въпроси и това мога да ви кажа от информацията, която сте дала. Но определено се взима осигурителният доход от всяко основание с осигуряване за ОЗМ при изчисляване на обезщетенията.
Извинявам се, ако не съм ви разбрала!
Всичко хубаво и леко! :girl_smile:
Първият болничен е от 27.11 до 30.12 и така сумата става малко повече,но не това ми беше питането.
Исках да разбера като има прекъсване на осигуряването от едната фирма как се изчисляват следващите болнични ? От НОИ ми казаха, че ще ми изплащат само на базата на ТД и по сумата, която ми превеждат виждам, че е така.


Не може да са ви казали такова нещо от НОИ! Ако искате писмен отговор, определено няма да е такъв!

При болничен с продължение обезщетението се изчислява към деня на началото му  и е едно до края на болничните. Т.е. ако нямате прекъсване и болничният от януари ви е продължение (започва от 31.12.2012) тези 36,08лв. на ден ще си ги взимате до приключването на болничните. В този случай обаче дори и при прекъснала дейност според мен трябва да представяте по 2 болнични както досега.

Ако имате нов болничен от януари, то отново ще имате 3 р. дни от работодателя. Обезщетението от ДОО ще ви се изчисли на база юли 2011 - декември 2012г. (18 месеца, не 12) и ще ви се изплаща по трудов договор по един представен болничен лист. Едва ли ще е като това от 2012г.

И определено 650лв. за декември не са 720лв. както сте писала в началото на темата!
Нещо не ми се връзват числата, които сте дала.
Дори при пълен м. декември за 18 р.д. трябва да сте получила обезщетение 650лв. (а ако болничният е започнал декември т.е. за 15 р.д.- 541лв.) така че тук нищо не е наред, както си мислите.
И нямате ли повече от един болничен за януари?

Да и аз така мислех,но се оказа, че изплащат само на базата на ТД .

а това кой ви го каза?
проверете си пак периодите
хайде пак държавата ...

а какво ви е среднодневното обезщетение за болничните?
пълно - 8 часа - СИРВ по график

така дали е правилно?
аз отговорих на Боряна
преди се подаваше - сега не съм чела указанията още