https://inetdec.nra.bg/eservices.html

Аз да попитам друго
Подавам Д6 и в справката за задължения ми излизат само тези по трудов договор, не и осигуровките по гражданските. Така ли трябва да е?
декември не се внася данък по гражданските договори по принцип

според мен дори и с единна сметка, пак се прихваща само от данъка следващите месеци
а, по Нова толкова "авторитетно" и нагледно го обясниха - но говореха за подаване на данни от работодателя ?!, после изобщо не бяха взели предвид това, че се носят следващия месец болничните.
Сега служителите ще си мислят, че още същия месец ще имат платено обезщетение. :(

Снощи по новините казаха точно това, че ако лицето представи болничен в януари и ако работодателят бил така добър да го представи в НОИ в същия месец, то лицето ще получи обезщетението до края на същия месец, но иначе законовия срок е до 15-то число на следващия месец. Затова и написах, че сега работодателите ще излязат виновни. Тъй като вече болничните не зависят от изплащане на заплати и платени осигуровки. Тук вече зависи работодателят дали ще иска да платят по-бързо болничния на даденото лице.
ще сключи, а не ще получи възнаграждение
схващаш ли разликата?

Малко груб ви е тона!

Аз лично бих "схванала разликата" ако въпросът не включваше определяне на данъчна основа и данък.
както и
"Брутно възнаграждение за положен личен труд през месеца = 1000 лв"

та не знам кой не е схватлив
на 1 ден, ако ...всичко е стандартно - има право на отпуск, няма допълнителен
Много благодаря за положения труд!  :give_rose:
Може ли да ми станете работодател!
ще се опитам да ви Убедя, че се внася ДД

ЗДДФЛ
Чл. 42. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Авансовият данък за доходи от трудови правоотношения се определя от работодателя месечно на базата на месечна данъчна основа.

26. "Трудови правоотношения" са:
и) (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери.
Аз го разбирам, че ако заплатите за м.01 се начислят или платят на 28.02, то срокът за  Д1 е края на м.02. А осигуровките трябва да са внесени до 25.02 според новото КСО. Така ли е?
И ако заплатите за м.01 се платят на 05.02, то осигуровките  могат да се внесат на 25.02, Д1 също на 25.02. болничните до 15.02. Нали?

Да , и аз така разбирам.
Само че имам следния проблем - как да отразявам датата на получаване на болничния. Получавам такива от цялата страна - ака дойде някой следващия месец, как да си подсигуря това че съм го получила по-късно. Не можах да го обясня много ясно, извинявам се, но се надявам да разберете какво имам предвид! :)
Да, и нова програма трябва да имат :)

надявах се по празниците да няма какво да чета като се запазват много общи положения, ... но не би
да, то напоследък това им е основната работа - да оспорват и анулират болнични  :no:

Забелязвам, че болничните ще се представят не в зависимост от това за кой месец се отнасят, а в зависимост от датата на представянето им на осигурителя.
Този договор е по чл.67 от КТ, не по чл.114. Така че дължите всички осигуровки.
Да споделя и аз един казус - на работник му остават 5 дни от 2010г., чиято давност изтича сега. Не си подава молба за отпуск. Направо заповед за ползване на отпуск ли да издам, какво да правя?
Тази година имаше промяна, че определени лица не трябва да си прекъсват осигуряването, когато се пенсионират. Като че бяха Самоосигуряващите и управителите по договор за управление. Или греша?  :hmmm:
а болничният ви какъв е - обикновен или за бременност и раждане

важното е когато ви издават болничният за бременност и раждане да сте в отпуск за отглеждане на дете или за бременност и раждане с предното дете
В Запорното съобщение не пише ли, че в 3-дневен срок трябва да отговорите на ЧСИ на основание чл.508 ал.1 и 2 от ГПК?
В този отговор (по т.3) ще посочите първия запор и ще питате как да процедирате занапред.
и какво от това - познах си го, 1 към 1  :lol:
гледам - статиите има са без автори, значи и другите са копирани оттук-оттам
А няма ли да прочетете някой отговор или само ще си питате?
Изчислява се среднодневно обезщетение - вижте в КСО, колегите дори ви цитираха какво да не ви затруднят.

Благодаря за инфото,но там не намирам отговор на въпроса си.На колко дни ще се раздели обезщетението -на броя работни дни през месец 10.2012 или месец 11.2012г,при прекратено правоотношение на 05.11.2012г?
не сте ми убедителни с тълкуването си

Това "тълкувание" беше дадено още когато излезе тази промяна през 2007 г.
Аз лично не смятам, че е тълкувание, защото ясно е казано "не по-малък от една година." Което ще рече, че може и на 2, и на 3 години. Достатъчни е работодателят да е заложил във Вътрешните правила, на какъв период ще се начислява.

именно
преценка на работодателя е да определи от кога ще начислява клас на работниците си - 3,5, 10 години