Обаче госпожата е изработила всички работни дни от месеца, значи би трябвало да й се признае 1 месец стаж.  :hmmm:
Да, съгласна съм с delphine и dalila!
А и на пенсионното ви решение си пише, че ви е отпусната "пенсия за осигурителен стаж и възраст".
Работник от назначаването си в предприятието е бил длъжност Шофъор , след това с допълнителни споразумения е бил преназначен на длъжност Общ работник. Сега се пенсионира и пак ще го назначават на работа във фирмата като Общ работник . Управителя иска да му се признае за % за ТСПО времето само когато е бил Общ работник. Може ли това да стане ?

В наредбата пише 1) За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.

Писали сте 1), а става на въпрос за ал.2. ;)

От вашето предприятие трябва да му признаете целия стаж, а от другите места - само ако е бил на сходна ... дльжност.
Ако основния е за 4ч , а допълнителния пак за 4ч  , има право на процент за ТСПО и по двата договора. :)

Интересно, ако вторият е на 6 часа напр. как се изчислява клас за ПТСПО?!
Може би процентът трябва да се раздели на две.  :hmmm:
Аз правя служебни бележки, не фактури. Свободен текст, с всичките реквизити. После ги прилагат в ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ.  :smile1:
2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство;

НСОРЗ

Та, ако лицето се е осигурявало и за ОЗМ, трябва да му признаете, според мен!
Чудесно! Правихте ли му нов договор?
Здравейте,
Искам да ви попитам следният въпрос: Служител е положил труд през официално почивен ден, начислявам 100% към основното му възнаграждение. Тази сума облага ли се с осигуровки /ДОО, ЗО, ДЗПО, ДОД/ ?? :wave:


Благодаря предварително!!!

Да, като трудово възнаграждение.


По кой член да освободя служител, на който му предстои пенсиониране след промените в КТ?

Няма значение - стига той да желае - по взаимно съгласие, с предизвестие.
Ако не желае да напуска - не го освобождавате. Или пък вие ако искате да напусне, трябва да намерите подходяща точка (или член) от КТ.
Това не е вярно. Вече започна засичането на дните в болнични с Д1. Като няма да има Д1 за този период, защо да го носи?Само да не стои при тях, а в НОИ ли?

Няма как да засекат по неподадена Д1, но това не значи че не можем да предаваме болничните - дори ги изплащат в 15-дневния им срок.

Пример - болничен от 08.05. до 23.05.2013г. Занесла съм го на 15.05.2013, днес вече е изплатен. :)
вземете си ПИК от НОИ - там излизат много справки
Голям спор  :wink1:
Имате две опции- да връчите на лицето предизвестие или директно да го освободите по чл.71  :thumbup:

Има ли спор? Категорично съм против връчване на предизвестие - та договорът още не е постоянен и е в полза на двете страни!  :no:
Виждам, че saa се е ориентирала какво да прави.
Смятам, че щом не сте уговорили в чия полза е срокът на изпитване, то при прекратяване на ТД и работодателят и лицето трябва да спазят предизвестие.

Какъв е смисълът тогава от срок за изпитване?
За съжаление няма как да стане. По закон прехвърлянето на майчинството може да стане след първата годинка на детето и задължително лицето на което искате да го прехвърлите трябва да работи на трудов договор.

Защо да не може - ако е лице по програмите за подкрепа на майчинството?
Защото някой не е прочел КСО и от някъде е чул, че при чл. 71, ал.1 се получава "пълна" борса :)
Дано само през последните 3 години работникът да не е ползвал обезщетение за безработица...

да, тогава вече се обезсмисля всичко
30 май последният работен ден ли е?
Или първият неработен?
Някой друг няма ли мнение по въпроса

Подкрепям мненията на niniv!

А относно обезщетението за безработица - не може ли да прекратите договора със завършване на работата, за която е сключен - тогава пак ще има право на пълна борса? Вместо да си играете с нов договор.
Превръщане на срочния трудов договор в договор за неопределено време
Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Предходната алинея се прилага и при срочния трудов договор за заместване на отсъствуващ работник или служител, ако трудовият договор със замествания се прекрати през време на заместването.

само не знам майката дали се счита, че отработва 5 дни  :hmmm:
При всички случаи изпращате отговор дали признавате запора.
Аз ги уведомявам какви запори има лицето до момента и им пиша, че на тях ще превеждам след като получа съобщения за вдигане на предходните запори.
То и за другите обезщетения се отнася.
Никъде в нормативите не видях да е посочено конкретно кои точно обезщетения се пишат, значи всеки може да го тълкува както прецени.  :ok:
попълвам дните

според мен трябва да се пише, както и другите обезщетения по чл.224 от КТ