И ако работните дни в болнични са 15, осигурителният доход става  420/19*15 - 331,58 лв.

Някой получава ли преведеното от НОИ 238,11 лева?

Както ви писа dalila от НОИ сте получили обезщетение. Върху него не дължите осигуровки и данък.

Обезщетението ви се изчислява на база осигурителния доход за 18 месеца назад - 80% от СДБ (което е осиг. доход -18*420, делено на броя работни дни за периода -381).
Получава се СДБ - 19,84лв.
от него 80% е 15,87лв.
за 15 дни е точно 238,11лв.
Не, не грешиш Танита!  :ok:
Дори, ако позволиш, се поправям за дохода! Значи при положение, че в базовия период не са ползвани болнични, няма прекъсване на осигуряването,  СДН е по-ниско от 90% от СДБ. :bow:

Ако това е правило, то има изключения - при самоосигуряващите напр. Както и примерът, който дадох в 14:20 - който и ти си разиграла във Вариант 4. (Каквато и доходи да имаш, осигуряваш се на не повече от максималния ос. доход, затова и са ограничени от него - само за 2013г. трябва да е 2200лв. а не 2000лв. )

Какво става обаче, когато имаме обезщетения, когато има периоди, в които лицето е било неосигурено. Такива са повечето случаи. Картината е много разнообразна.
Така че не винаги нетното е по-ниско.

И ако го нямаше това ограничение за обезщетенията, всеки би предпочел да си взима болничен, отколкото да ходи на работа - хем няма да работи, хем повече пари ще изкарва!  :smile1:



За да има право на обезщетения, трябва да е осигурено за ОЗМ лице и да има съответния осигурителен стаж. Приемам, че има стаж.
Т.е. ако излезе в майчинство (45 дни преди раждане), когато е осигурена за ОЗМ (юни, юли или август, доколкото разбрах) ще има право на обезщетения.

Мисля, ако внася осигуровки през цялата година и не си прекъсва осигуряването, декември си пише някакво възнаграждение за личен труд, дали ще има проблем.  :hmmm:
Ако разгледаме пример, в който нетното е над максималния осигурителен доход, то пак няма да има ограничение - ще се получава 90% от СДБ, тъй като СДН ще е по-високо (на максимума).

Както има случаи на по-ниско СДН, така има и такива на по-голямо от 90% (80%) от СДБ. При вас осиг. доход е висок, затова се ограничава от СДН. Но ако сметнете на сума до 500лв. напр. то тогава няма да има нужда да се ограничава и ще си получавате 90% от СДБ.

Така че изводи за "винаги е по-малко" не са верни.
Повтарям - целта е да не се получава като обезщетение повече от това, което бихте получили ако сте на работа.
На мен не ми е ясно в кой точно случай изобщо би се получило среднодневната ти нетна заплата да е по-голяма от среднодневната брутна???? Обикновенно средноденвната нетна е около 78-80% от брутната ти, т.е. тя винаги ще е по-малка от въпросните 90% брутна или ОД. Това означава, че реалното майчинство, което получаваме няма нищо общо с 90% бруто, а вървим по-скоро към 78% /т.к. закона казва че се взима по-малкото/!!! Пак абсурдите на нашето законодателство....

Има много примери, в които 90% (дори и 80%) от СДБ е по-високо от СДН. (предимно при по-висок осигурителен доход)
Това е едно от добрите решения на законодателя - лицето да не получава като обезщетение повече, отколкото ако е на работа.
В този случай подава само Приложение 4 за да ползва 50% обезщетение, считано от 04.06.2013г.
подневно, сумирано - доколкото разбрах е отработен месецът

Лек ден и от мен!  :wave:
А според мен не е на лице и лицето задало въпроса няма право на обезщетение без отпуск. Първо- работното му време не се изчислява подневно и второ- няма пълен месец трудов стаж. Не виждам защо намесвате в спора чл.9 от КТ!?!?
Сега резултата какъв е? :)

чл.9 от НТКТС ;)
Не се изчислява подневно - а как?

Значи вече е 5:1 в полза на тези, които смятат че всички отработен дни от месеца не правят пълен месец трудов стаж.
1 месец и 28 дни ще ти отразя в ТК.

Така ще ме лишиш от 2 дни стаж. И защо - като не си имала никакви разхади за мен тези 2 дни? :no:
А ако напишеш в ТК 01.06.-01.08.2013 пак ли ще е същото?

Темата явно съвсем не е изчерпана. Макар че "резултатът" вече е 4:1, не мога да се съглася с вас.
Не рзбирам за кой регистър става дума?!?!?
В сайта на НОИ при справка за социално осигуряване-актуално състояние, излизат данни за предприятието-работодател, осигурителни дни за месеца и осигурителен доход.
за осигурителния доход от тази справка става въпрос.

Справка от Регистъра на осигурените лица - социално осигуряване към дата ... Декларации обр.1 и обр.5 по Наредба Н-8 от осигурител/ самоосигуряващ се
ЕИК ........, Наименование .......
за зададен период от ........ до .... г., за всички осигурени лица

Това е справката, която гледате, нали?
Единствените суми тук са в т.21 - осиг. доход и т.34 - нетно. Те ли ви се разминават?
(3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.

Смятам, че за да се приложи към случая на питащата тази алинея същата е трябвало да бъде на трудов договор за целия месец от 01 до 31 число включително. Не би било правилно да смятаме, че за интервала от 01.05.2013 до 06.05.2013 имаме 6 дни трудов стаж при положение, че нямаме дори действащ трудов договор за този интервал.

Добро утро!

Добре, да вземем месец юни - 1-во число е събота, второ - неделя. Аз започвам работа на 3 юни естествено.
Напускам от 1 август. Колко стаж ще ми отразите в трудовата книжка?



Тогава как ще разтълкувате

НТКТС
(3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.
Според мен - ИМА!
И какво ако беше назначена на първи май, пак броят отработени дни ще е същият.
Та, казваш, да не й слагат печат, че трудовият стаж е равен на осигурителния?!
За мен първото изречение е повече от ясно

Работникът и служителят имат право на парично обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск, когато са придобили поне 1 пълен месец трудов стаж.

Според мен този пълен месец трудов стаж е налице.  :ok:
Аз съм застъпник на тезата, че при отработени всички работни дни в месеца, то той се признава за цял месец стаж.

Засега сме 2:1 във ваша полза (Елена и алфа)
какъв е проблемът да се пише в трудовата книжка  в дни?И те са записани вече като 25,не 26.Прекратяването е от 01.06,със заповед от 3.06.

Извинявам се, че по-горе писах 26 дни, бях останала с впечатлението, че прекратяването е от 03.06. !
и аз, но когато има по-особени случаи, ползвам и втория

Наредбата за тр.книжка и тр. стаж прецизира чл.355 от КТ

Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.
(3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.
(4) При изработени през отделни месеци на годината по-малко от работните дни трудовият стаж се признава за толкова месеца, колкото се получават, като общият брой на изработените дни през тези месеци се раздели на 21 при петдневна работна седмица и на 25 при шестдневна работна седмица. Към изчисления по този начин трудов стаж се прибавят и изработените през годината пълни месеци по реда на ал. 3.
в регистъра не са суми, а проценти
Даже на нея са й писали 25 дни.  :no:
Според мен е 1 месец трудов стаж в книжката.

от НТКТС
Чл.9 (3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.

(и калкулаторът така го изчислява по втория метод)