Няма да има ГДД с баркод за 2023 година.

Това сигурна информация ли е?
Предварително не може, понеже от НАП чакат работодателите да пуснат данни за служителите им до края на февруари. После ще има 4-5 дни, в които НАП ще интегрират данните в системата си и след това ще може да се пуска автоматично заредената декларация през сайта на НАП.
Някъде 7-8 март вероятно.
В тази връзка  кога се начислява обезщетението на пенсиониран служител.
Имаме случай където лицето има разпореждане на НОИ за пенсиониране и човека иска да продължи да си работи. В тази ситуация може ли работодателя да изплати обезщетението без прекратяване на договора, въпреки че в КТ доста недвусмислено е записано при прекратяване на трудово правоотношение...
няма промяна
въвеждат се ваучери на електронен носител, като хартиените отпадат след 30.6.24
увеличава се покритието на ваучерите, като освен за храна се допълва възможност за пращане на ток, вода, парно и прочие битови нужди и разни културни прояви.
договорете си да ви преназначат в друг отдел (с различна длъжност) и срок на изпитание. След седмица да прекратят срока на изпитание. Това е единственият начин, при който и работодателя е доволен и работника може да използва пълна борса.

При прекратяване по ваше желание вие нямате право на пълна борса, а при освобождаване от страна на работодателя извън срок на изпитание те дължат определени неустойки/обезщететия. Та чл. 71 от КТ е това, което търсите
Здравейте,
Имам следният казус лице на пуска считано от 3.7.23, тоест няма работен ден за месец юли. Трябва ли да пусна празна декларация 1 за юли за него с последна дата с осигуряване 2.7.23.

Преди като съм имал подобни казуси съм подавал последен ден на предходният месец (в случая последен ден с осигуряване 30.06), но нещо се съмнявам в логиката ми...
Има възможност да е пропорционално на работното време, но трябва това да е разписано в ПВТР, след като е грасувано разпределението по този начин от ГУТ/КУТ. Това основание е базирано на тълкование от НАП.

ТЕЛК е написал ,че може да упражнява професията но без психо-физическо натоварване, 50% инвалидност. Трудовата медицина казва, че това е абсурд

в случая меродавното е становището на службата ви по трудова медицина. Ако те казват - не, имате 2 възможности - трудоустрояване или чл. 327, ал. 1, т. 1 от КТ
решението дали може или не се прави от службата ви по трудова медицина на база информацията за работното място (оценката на риска) и медицинските документи, които лицето е предоставило (най-вече ТЕЛК).
Те си имат лекар и те ви дават аргументиран отговор. Друг е въпроса, че често бягат от отговорност и ви пращат неясен отговор.
протокол от КУТ/ГУТ ми се вижда задължителен, вписване в ПВТР и евентуално една заповед би трябвало да е достатъчно
Данъка бих го намалил без значение, че телк-а и изтекъл през годината, понеже така или иначе човека има право на цялото годишно облекчение.
Отпуските бих ги намалил пропорционално (периода с телк на база 26, периода без телк на 20).
Последните телк решения, които получих със значително закъснение оставиха дупки между 2та телк-а където лицето документално няма телк решение. Преди това ги пускаха със задна дата, но явно са си променили процедурите, което обаче вкарва много хора в абсурдни ситуации
Двоен пост, но получих писмен отговор където в сметките влиза извънредният труд. Тъжно е че по телефона ме разубеждаваха, а пък в официалният отговор пише коренно различно нещо. Все пак плюса за мен е, че сметките ми за това кога придобива 6те месеца бяха грешни и писмените им насоки бяха полезни.

Очевидно вече няма да приемам техни устни отговори по телефона   
От отговора , който са Ви дали разбирам, че за НОИ понятието "осигурителен стаж" не е еднозначно определено .
Като се чете нормативната уредба не се разбира, че осигурителен стаж за пенсия и за изплащане на обезщетения са различни понятия.
Логичното е да се разбира че данните които изпращаме с Д1-  имат еднакво предназначение.
Ако в НПОС се изяснява само  осигурителния стаж за пенсия , та къде е изяснен осигурителния стаж за получаване на обезщетения от НОИ.
Относно осигурителните вноски , които работодателя начислява за времето на полагане на извънреден труд, то те са в пълен размер / включително и  3,5% за общо заболяване и майчинство/.

Нещо такова ми говореше човека. Но се получава разминаване, когато изчисляват осигурителният доход на база, който да изплатят болничните при всички положения влиза и сумата начислена от извънредният труд. Но пък да не го смятат като осигурителен стаж е най-малкото странно и се явява разнопосочно тълкуване на осигурителен стаж и осигурителен доход идващи от извънреден труд.
Здравейте,
Имаме служител, който придобива 6те месеца осигурителен стаж по време на дните в болничен лист. Понеже има предходен стаж и 30ина часа извънреден труд исках да съм сигурен за датата, от която придобива 6те месеца и пуснах едно запитване към НОИ по официалният канал подписано с електронен подпис и прочие.

Получих обаждане с шокиращото за мен обяснение, че извънредните часове не се смятали към осигурителният стаж и не трябва да си ги превръщам в дни и да ги смятам към 6те месеца. Поисках си писмено становище и ще видя какви дивотии ще ми пишат там.

Вие как смятате, за мен няма основание да не се смята извънредният труд, то и затова в УП3 се записват за да се добавят към осигурителният стаж
ако е заради едната борса най-добре е преназначение със срок на изпитване и прекратяване в срока на изпитание
Преди години се случи, че подадох декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ на първият работен ден на май месец. Тоест след срока, подадох я на място и ме посъветваха да напиша обяснение за закъснението (което реално беше 1 ден). Приеха я и след около 6 месеца титуляра получи писмо, за предупреждение. Нямаше глоба, но и декларацията беше само деклариране на наем, та движение на пари нямаше в ситуацията
Търся указание на НОИ за това кой болничен се брой за първичен и кой за продължение.
Това във връзка с дните събота и неделя и коя диагноза е свързана/следствие от друга.

Като имам съмнения си пускам питане подписано с електронен подпис през административните услуги в сайта на НОИ. Винаги са ми отговаряли (въпреки че се е случвало позвъняване по телефона без писмен отговор за да избягат от отговорност). Уви консистентост в отговорите им трудно се хваща...
преди години имах случаи за болнични за около година, но последно време може и нещо да са променили понеже гледам, че са по-агресивни към намаляване на разходите по болничните за сметка на държавата, та знам ли.
Личният лекар или член на комисията би трябвало да ви даде по-адекватна информация (въпреки че те (особено личните лекари) често грешат и става голямо мазало понякога...)
някои лекари пишат забележка в болничният лист, че са издадени 2 копия за основен и втори работодател.

Освен случайно или заобиколно работодателя няма как да разбере за наличие на втори трудов договор