от деня следващ деня на подаването, тоест от утре (събота)
Грешите.
Първо - първи болничен за бременност и раждане, винаги е първичен и няма общо с болничните преди това, както няма и дни от работодател.
Второ - самите болнични може да не са продължение на неработоспособността /независимо с нов първичен или продължение/, а съвсем друга неработоспособност и тогава няма как да е продължение на предишна неработосп.

Тука Вие грешите. Имал съм случай, след който се случиха сума ти корекции по декларации, ведомости и какво ли още не.
Имах 2 болнични от един работник без прекъсване. Единият болничен личен за него, вторият за гледане на дете и от НОИ ми поискаха корекции по д1, защото бях пуснал и на двата по 3 дни за работодателя, а е трябвало само 3 на първият. Това което бобо казва е правилният начин на действие, няма ли прекъсване няма пускане на нови 3 дни за сметка на работодателя.

Болничните за майчинство нямат 3 дни за работодателя. При това основание всичките дни са за НОИ. Така че на въпроса от първият пост имате само 3 дни за работодателя по болничният за временна нетрудоспособност.
Няма необходимост от прекъсване. Просто спирате гледане на дете до 2 години, пускате декларацията за използване на 1/2 от него и си пускате новите болнични.

Според мен 1 осигурителен ден дори ще ощети майката, защото сметката за изплащане на болничните ще се преизчисли от деня с осигуровки, вместо да се вземе периода от началото на бремеността.

Правил съм го, не съм използвал ден в осигуряване, не съм имал проблем с нап/нои.
Когато имате работно време и работно място не може да става дума за граждански договор.
Не ми се е случвало договор за 1 ден, но може би срочет трудов договор е приличен вариант.
Първо трябва да въведете сумирано изчисляване на работното време понеже по дефиниция извънредният труд е забранен. След това трябва да правите предварителни и окончателни присъствени графици за всеки месец със умирано изчисляване на работното време. Декларирането на извънредният труд става до 31.01 за предходната година.

150 часа е годишната база на човек, която не би трябвало да премините, така че това е ок.
Месечната база от своя страна е 30 часа (при вас 32), като това е проблем при евентуална проверка при която поискат да се прегледад разплащателните документи на персонала. В годишната спрака към ИТ няма как, а и няма кой, да го хване това.

Даните към ИТ, опита ми показва, че никой не ги гледа или следи, достатъчно е че начислявате извънреден труд, плащате го с увеличението и плащате осигуровките върху него.

Няма проблем така да я освободите, дори е най-препоръчителният начин от гледна точка на фирмата.
Преди първият болничен има ли поне един работен ден (дори и фиктивно)?
1. Когато детето тръгне на ясла, в рамките на 3 работни дни подавате декларация за промяна на обстоятелствата към работодател 1. Така ще получавате половин майчинство.

2. Когато прекъснете договора с работодател 1, той трябва да пусне декларация за прекъсване на осигуряването, с което ще Ви спрат майчинството изцяло.

3. След като постъпите при работодател 2 му предоставяте декларация за използване на 50 на сто от обезщетението за отглеждане на дете до навършване 2-годишна възраст на детето.

ако прекратяването и назначаването са в два непосредсвено един до друг работни дни няма да изгубите нищо от майчинството, ако има прекъсване между напускането и постъпването (в работни дни), това време няма да ви се заплати от държавата.
Ако дохода ви е под 3000, в най-общият случай, най-високата сума, в която трябва да влизат изработеното, всякакви отпуски, бонуси, премии и прочие плащания.

Здравейте,
Търся потвърждение, че нещо съм се замотал...
При болничен без 6 месеца осиг. стаж записвам здравните осигуровки в колони 45 (поле 27) и 46 (поле 28), ако е за пълен месец съответно 305 лв. и 8%?
според мен не.
Във вашият случай лицето трябва да има осигурителен доход 1634.48 лв за 4.2020 и да му заплатите чистата сума след приспадането на осигуровките от въпросната сума. Държавата ще поеме 60% от 1634,48 и 60% от осигуровките върху тази сума. Това че заработката на човека е по-малко реално не играе роля ако се възползвате от помощта 60/40.
според мен възнаграждението за януари е меродавно. Дори и да подпишите договор на минимална работна заплата, без значение на колко часа, давате това от януари. Може и заработката да е нула, но ако кандидатствате за 60/40, плащате януарският осигурителен доход.

Ако заработака е по-малка от заплата за 1.2020, печели работника, ако е повече, си осигурявате служителя и му изплащате цялата, по-голяма, сума, като от държавата получавате само 60 от осигурителният доход и осигуровките за месец януари.
намалението на ДОД заради ТЕЛК обхваща цялата година, тоест няма значение от кога ще почнете да намалявате, понеже в края на годината ще трябда да намалите осигурителният доход с пълният размер от 7920 лв.

тоест да, започнете от 10м., за да може годишното изравняване да ви е с по-малка сума
Мисля, че издаден болничен на лице , което е неосигурено към момента на издаването на болничния е неправомерно действие и противоречи на Наредбата за медицинска експертиза. И няма как да отбележим, че лицето е осигурено за ОЗМ като то не е.

Един линк от дело по подобен въпрос с ясното съзнаване, че съдебната практика може и да е " шарена " и не е гаранция за 100 % отговор / и все пак..../

http://admsudhaskovo.org/2014/apr/VAS/372-13.htm


Въпроса е че ако болничен не бъде издаден човека е заплашен от дисциплинарно уволнение, така че болничният, въпреки че няма да е платен служи за оневиняване на отсъствия. От друга страна болничният не възстановява (дали?) прекъснатото осигуряване,  а няма работен ден, който да възстанови осигураването преди реалното прекратяване на договора.
Доста омазана ситуация
софтуера на НАП го използвам само за проверка на данните излизащи от фирмената програма, трз софтуера ми е "направи си сам", така че в частните случаи съм на ръчен труд  :(

При подобен случай - лице в самоотлъчка - носи болничен от третия ден на самоотлъчката. Не го приехме, не го подадохме, не са ни търсили от НОИ да правим каквото и да било. Просто лицето е неосигурено към момента на издаване на болничния и няма право на такъв.

има логика, но от друга страна в приложение 9 има полета дали лицето въобще е осигурено за ОЗМ и дата считано от кога е прекъснато осигуряването. И докато второто може да стане и по време на болничният, то първото може да се случи само преди началото на болничният. Тоест хипотеза за самоотлъчка е заложена в приложение 9
не искаме неплатен отпуск. неплатен отпуск и самоотлъчка са две коренно различни неща...

като наглася нещата ще пиша пак, ако на някой би му било интересно
Вашия служител е бил на работа до 31.10.2019г. и до тогава е задължително осигурен, съгласно КСО чл.4, ал.1, т.1. Няма прекратяване на осигуряването преди 31.10.2019 без да му е прекратен трудовия договор.Това, че е бил самоотлъчка намалява осигурителния му доход, но не прекратява осигуряването му.
Ако сте прекратили ТД на 21.10.2019 със Заповед за прекратяване и регистрация в НАП на прекратяването на ТД, тогава може да се твърди, че му е прекратено осигуряването.

прекратил съм го сч от 1.11.19, но в д1 как се описва болничният без осигурителни права. Д1 не ми е много ясно дали трябда да е един запис или два записа, като вторият описва болничният следващ деня на самоотлъчка
Здравейте,
Боря се тук със следният ребус. Имаме служител, чието предизвестие изтича на 1.11.19. До 20.10.2019 вкл. е в болничен, на 21.10.19 не се явява на работа, на 22.10.19 носи болничен от 22.10.19 до 31.10.19вкл.

Така 21.10 му се води самоотлъчка. Тоест в приложение 9 за болничния смятам да впиша:

1. че към деня на настъпване на риска лицето не е осигурено за ОЗМ;
2. осигуряването е прекратено сч от 21.10.19;
3. 0 раб. дни с право на обезщетение за периода на болничният (22-31.10)

в д1 мисля да пусна два записа, един с край на осигуряването 20.10.19 и може би втори с начало на осигураване 22.10 и край 31.10 в поле 16.4 -8дни. Вторият запис ми е малко мъгляв, не съм убеден, че болничният по някакъв начин възстановява осигуряването във връзка с отчитането в д1.

ще съм благодарен за коментари  :smile1:
и реално не може да се ползва отпуск по време на официален празник както и през съботи и недели. Просто този ден Ви е бил почивен и реално няма начисления конкретно за него
Аз не ги уведомявам, като секнат парите ЧСИ-тата си имат достъп до НАП и могат да видят, че договора е прекратен. Аман от вменена бумащина...

Освен това задължението за уведомяването е на лицето, а не на третата страна. В ТК само запор за издръжка бих писал
то дори и да са с еднакви кодове и наименования може да не бъде признат стажа. Примерно продавач в цветарски магазин =/= продавач на бяла техника.
Информацията какво приема фирмата за сходен стаж трябва да е в ПВТР и/или в някое приложение към правилника