Да, подава се декларация и се приспадат осигуровките.

Авансов данък за доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество

Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Лице, придобило доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход по чл. 31 и осигурителните вноски, които лицето е задължено да прави за своя сметка.
Той не е приравнен, а си е ЕТ, който не е изпълнил задължението си по закон да се регистрира като такъв.

Къде е регламентирано това задължение?
Предполагам, че става дума за приравнен на едноличен търговец и облагане по реда на чл.26, ал.7 от ЗДДФЛ? Да, завежда се ДМА и се отчита разход за амортизация.
Здравейте, фактура се издава във връзка с извършена стока или услуга. Финансиранията са извън обхвата на ЗДДС и смятам, че нямате право да издадете фактура като се позовете на цитираната алинея. Тя е за случаи, когато няма задължение за издаване, но си остава условието да има настъпило данъчно събитие.
Можете да издадете на институциите друг документ с подходящо име и с реквизитите по чл.6 от Закона за счетоводството.
20-годишният срок е изтекъл и не е необходимо да се прави корекция на данъчния кредит.
Според мен рискувате да се третира като скрито разпределение на печалба и наистина дарение е по-добър вариант.

“Скрито разпределение на печалба” са:
а) сумите, несвързани с осъществяваната от данъчно задълженото лице дейност или превишаващи обичайните пазарни нива, начислени, изплатени или разпределени под каквато и да е форма в полза на акционерите, съдружниците или свързани с тях лица, с изключение на дивидентите по т. 4, букви “а” и “б”;
Управителят има ли качество и на акционер или на свързано лице на акционер?
Здравейте,
най-добре би било нещата да се случат между двете физически лица. Този член, който посочвате касае лицата в трудово правоотношение, а случаят не е такъв.

И аз така смятам. А и дарение между роднини по права линия не се облага по ЗМДТ.
Ако австрийският работодател няма служебен номер от НАП не виждам начин да декларира този доход в приложение 1.
А как е извършвано осигураването? Удържани ли са му осигурителни вноски?
Доходът от трудовия договор в чужбина се декларира в приложение 1 от ГДД, има си отделен ред в таблицата. Има право да приспадне осигурителните вноски, които са били за негова сметка – за тях също има ред.
Услугата свързана ли е с ВОП на ДМА?
ВОП осъществено ли е?
Правила съм такава, беше с 6-месечно закъснение.
После ОКД 5 и декларации обр.1 за съответния период. Естествоно, в системата на НАП излязоха  лихви за осигуровките.
Но нали Д 1 и Д 6 се подават до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението? Предполагам, че този срок е точно за да има достататъчно яснота за осигурителния статус на лицата за изтеклия месец.
Не, ако в Румъния бяха удържали 4 % в българската данъчна декларация би следвало да ги приспаднете и да внесете 1%.
Ето това е записано в СИДДО
Скрит текст :
Господин Х трябва да декларира дивидента в приложение 8 на ГДД по чл.50. България има СИДДО с Румъния и данъкът, удържан от румънското дружество ще се приспадне до размера на дължимия български такъв за доходи от дивидент (5%). Също така трябва да приложи доказателство, че удържаният данък от румънското дружество е внесен.
Осигуровки върху доход от дивидент не се дължат.
Здравейте,
Имаме следната хипотетична ситуация:
Господин Х, български  гражданин, живеещ в България, открива ООД в Румъния. Фирмата извършва услуги и издава фактури на фирми извън ЕС, но няма служители, т.е. господин Х не е служител във фирмата си (това е допустимо в Румъния). В Румъния фирмата плаща данък печалба а той плаща данък дивидент, когато прехвърля печалбата на фирмата по собствената си сметка в БГ. Въпросът е - в България господин Х дължи ли някакви данъци и осигуровки?

Данък дивидент не се ли удържа при източника  - в румънското ООД?
Чл. 80а. (Нов - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) Физическо лице, което, като е задължено, не декларира или невярно декларира информацията по чл. 50, ал. 1, т. 5, се наказва с глоба в размер 10 на сто от недекларираните суми.
(2) При повторно нарушение глобата по ал. 1 е в размер 15 на сто от недекларираните суми, ако лицето не подлежи на по-тежко наказание.