Здравейте,
за съжаление не можете да се облагате по българския данъчен закон, защото не сте местно лице за България.
Скрит текст :
Данъкът върху дивидента се удържа при източника, от компанията, която го разпределя и се определя съгласно нейното местно данъчно законодателство и спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане сключена между Ирландия и държавата, където е регистрирана компанията.
Всъщност забелязах в последствие, че в най-горната част на това Приложение 10 има една таблица със заглавие „Информация за данъчните облекчения, които са ползвани в пълен размер при работодателя“. Явно това е въпросното място, тъй като там може да се постави отметка за всяко отделно облекчение, че е ползвано в пълен размер при работодателя.

На моя монитор клетките за отмятане са трудно забележими и не съм ги видяла. Игнорирайте предишния ми отговор, явно сам сте стигнали до правилния.  :smile1:
Здравейте, според мен в приложение 10, част IV, ред 1 маркирате ползваното данъчно облекчение чрез работодател. В част IX не маркирате нищо. Посочената сума автоматично ще се пренесе на ред 7, колона 3.
В обратния случай, ако не беше ползвано чрез работодател, би трябвало да попълните сумата и в  част IX на ред 7, колона 4 за да се намали годишната данъчна основа.
Чл. 113
(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., в сила от 01.02.2011 г.) Регистрираните лица следва да изготвят регистъра по ал. 1 "Дневник за продажбите" по образец - приложение № 10, независимо от вида и формата на водене на счетоводството. Регистрираните лица на основание чл. 97а, 99 и чл. 100, ал. 2 от закона отразяват в дневника за продажбите единствено документите, издадени във връзка с извършените доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона с място на изпълнение на територията на друга държава членка, както и получените доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2, т. 3 от закона и извършените вътреобщностни придобивания с място на изпълнение на територията на страната.

Аз го разбирам като не.
А в дневник продажби 15 девятки ли да се посочи

Да, ППЗДДС така казва.
Посочете номера, с който се идентифицира ФЛ в държавата си.

Чл. 114. (1) Фактурата задължително съдържа:

8. идентификационен номер по чл. 94, ал. 2 на получателя, съответно номера по чл. 84 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - когато получателят е нерегистрирано по този закон лице, идентификационен номер за целите на ДДС - когато получателят е регистриран в друга държава членка, друг номер за идентификация на лицето, когато такъв се изисква съгласно законодателството на държавата, където е установен получателят;
начина на плащане, не оказва влияние на разхода за нощувка или транспорт....Разхода си е разход, правилно ги отразявате като разчет със собственика. Друг е въпроса, че НЕ трябва да плаща от личната си сметка преди Вие да сте му превели по личната сметка АВАНС за Командировка :) това е нов момент в промените в Наредбата

Може ли цитат от конкретния текст в наредбата?
Ако попада тук, е облагаем

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:

г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците;

И данъкът трябва да е бил удържан от фирмата за вторични суровини.
Какъв документ има за продажбата?
ЗДДС чл. 13, чл.63, чл. 84, чл.117 ...
Съгласно чл. 17, ал.1 от ЗДДС доставката е с място на изпълнение Гърция и е необлагаема.
А къде в чл.62 попадате за да е представителен разхода за самолетния билет?

Чл. 62. (1) Представителни или развлекателни цели по смисъла на чл. 70, ал. 1, т. 3 от закона са: посрещане, престой и изпращане на гости и делегации; нощувки; консумация на храна и напитки; организиране на делови срещи; тържества, развлекателни мероприятия; екскурзии.
С договор по чл.114 от КТ? Но в декл.1 май ще трябва да се попълва всеки понеделник като дата на започване на осигуряване, а четвъртък като дата на прекратяване.
Ако сумата от 150 х.лв. гравитира около реализираната за годината печалба (както изглежда от формулировката във въпроса) дори да се разпредели за 12 месеца е подозрително.
Отделен въпрос е, че се оскъпява с осигуровки.
Ще попаднете в хипотезата за скрито разпределение на печалба.
 
5. (изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) "Скрито разпределение на печалба" са:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) сумите, несвързани с осъществяваната от данъчно задълженото лице дейност или превишаващи обичайните пазарни нива, начислени, изплатени или разпределени под каквато и да е форма в полза на акционерите, съдружниците или свързани с тях лица, с изключение на дивидентите по т. 4, букви "а" и "б";

При ревизия разходът за бонуса няма да бъде данъчно признат, а глобата за скритото разпределение на печалба е в размер 20 %.
И двата варианта стават. Ако се отпише преди изтичане на давностния срок се посочва в увеличение на ДФР. Иначе е данъчно признат разход по отписване на вземане.
Но давността защо да е 3 години?
Ако попадат тук не се включват

(3) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) В облагаемия оборот не се включват доставките по ал. 2, т. 2 и 3, когато не са свързани с основната дейност на лицето, доставките на дълготрайни активи, използвани в дейността на лицето, както и доставките за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2 и 3.
Защо да издават нова фактура? Те вече са фактурирали продукция в първата, не аванс.
Просто си осчетоводете прихода с 412/701 с датата на предаване на продукцията.
Ако услугата попада в чл. 21, ал.4 е извън обхвата на нашия ЗДДС и не следва да начислявате ДДС.
Не, защото върху него не се дължат осигуровки и съответно не е осигурителен доход.