Какви по-конкретно са обстоятелствата по доставката?
Справката по чл. 73, ал. 1 е за изплатени през годината доходи, а както се цитирали по-горе наследството не се смята за доход. Следователно няма задължение да се декларира.
Ако е местно лице по смисъла на чл.4 от закона ми се струва, че трябва да го декларира.

Скрит текст :

Но мисля, че в приложение 1 трябва да се посочи и идент. номер на чуждестранния работодател, което няма как да стане, ако не е регистриран като осигурител в България.


Вмъквам се в темата за да попитам следното. Необходимо ли е всяко физическо лице което е извърширо през годината покупка или продажба да кажем на имот , движимо и недвижимо имущество да подава декларация по чл.50. Например аз закупих имот/къща/през 2020 год. за целта ползвах кредит и доплатих със собствени средства. Трябвало ли е да го декларирам?Сделката е под 50000 лв.

Декларира се доходът от продажбата, и то ако е облагаем. Ако попада някъде в чл.13, не е задължително да се декларира.
Предполагам, че фактурата е издадена след направено плащане от ваша страна?
Осчетоводете си предоставения аванс и издайте протокол по чл.117.
от ППЗДДС
Скрит текст :
Да, справката е за изплатени доходи.
Ако за покупката има издаден данъчен документ, да.
Няма да инвестира печалбите си, а свободни парични средства.
Контировките:
Дт Инвестиционна сметка
Кт Банкова сметка

и оттам нататък според характера на инвестицията
Дт Сметка за съответния фин.инструмент
Кт Инвестиционна сметка
"Услуга с място на изпълнение извън територията на страната съгласно чл.21, ал.2 от ЗДДС".
Ако ФЛ е регистрирано по ЗДДС, може да добави в основанието и чл. 86, ал. 3 от ЗДДС.
Ако надвишавате само един от критериите, сте микропредприятие.
Текущият отчетен период е този, за който съставяте ГФО. Например, ако горните характеристики са налице към 31.12.2023 г., фирмата е микропредприятие за 2023 г.
Това е от сайта на МТСП, раздел Въпроси и отговори

Скрит текст :
Според мен е грешно. Допълнителното трудово възнаграждение трябва да отговаря и на двете условия:
1) да е не по-малко от 0,15 на сто от минималната работна заплата
2) да е не по-малко от 1 лев
И в случая трябва да го съобразите с МРЗ.
Да, ако майка Ви е местно лице по горепосочените критерии, доходът ще е облагаем в България.
Данъчната ставка за доходи от дивиденти е не 10%, а 5% като получателят има право да приспадне удържания в чужбина данък при източника (данъкът, който компанията, която разпределя дивидента е удържала върху него).

Тоест, ако закупи акции например от немска фирма, която разпредели дивидент 100 евро и удържи данък 15 % (15 евро), получателят в България няма да дължи данък при подаването на годишната си данъчна декларация, защото данъчната ставка при нас е 5 % и като се приспаднат удържаните 15 евро, не остава нищо за довнасяне. Ако пък нищо не е удържано в чужбина, в България ще дължи данък 5 евро.

Това е доста общо обяснение и си има специфики за всяка държава най-малкото, защото различните спогодби за данъчно облагане могат да регламентират различни правила.
Може би тази статия ще бъде полезна
https://www.taxmonkey.bg/foreign-dividends-tax/
Здравейте,
за съжаление не можете да се облагате по българския данъчен закон, защото не сте местно лице за България.
Скрит текст :
Данъкът върху дивидента се удържа при източника, от компанията, която го разпределя и се определя съгласно нейното местно данъчно законодателство и спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане сключена между Ирландия и държавата, където е регистрирана компанията.
Всъщност забелязах в последствие, че в най-горната част на това Приложение 10 има една таблица със заглавие „Информация за данъчните облекчения, които са ползвани в пълен размер при работодателя“. Явно това е въпросното място, тъй като там може да се постави отметка за всяко отделно облекчение, че е ползвано в пълен размер при работодателя.

На моя монитор клетките за отмятане са трудно забележими и не съм ги видяла. Игнорирайте предишния ми отговор, явно сам сте стигнали до правилния.  :smile1:
Здравейте, според мен в приложение 10, част IV, ред 1 маркирате ползваното данъчно облекчение чрез работодател. В част IX не маркирате нищо. Посочената сума автоматично ще се пренесе на ред 7, колона 3.
В обратния случай, ако не беше ползвано чрез работодател, би трябвало да попълните сумата и в  част IX на ред 7, колона 4 за да се намали годишната данъчна основа.
Чл. 113
(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., в сила от 01.02.2011 г.) Регистрираните лица следва да изготвят регистъра по ал. 1 "Дневник за продажбите" по образец - приложение № 10, независимо от вида и формата на водене на счетоводството. Регистрираните лица на основание чл. 97а, 99 и чл. 100, ал. 2 от закона отразяват в дневника за продажбите единствено документите, издадени във връзка с извършените доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона с място на изпълнение на територията на друга държава членка, както и получените доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2, т. 3 от закона и извършените вътреобщностни придобивания с място на изпълнение на територията на страната.

Аз го разбирам като не.