Ами дали са ви чудесни насоки по-горе. Защо да бързате да я включвате без право на ДК?
Данъчното признаване на разхода не зависи от това дали сте ползвали данъчен кредит за него.
А как това:
Имаме закупен ДМА, който е като резервна част.Ще се съхранява в склада
кореспондира с
Съгласно параграф 55 от МСС 16 начисляването на амортизация започва, когато активът
е налице за употреба, т.е. когато е на мястото и в състоянието, необходими за неговата експлоатация по начина, предвиден от ръководството
Начислява се ДДС, няма основание за освобождаване.
А на фактурата какво е записано за начина на плащане?
Според мен изискването за касова бележка в чл.10, ал.4 от ЗКПО касае само разплащания към български контрагенти.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г., в сила от 08.03.2013 г.) Данъчно задължените лица са длъжни да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (фискален бон) или чрез издаване на касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (системен бон) по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път или чрез прихващане. Липсата на фискална касова бележка от фискално устройство или на касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, когато е налице задължение за издаването им, е основание за непризнаване на счетоводен разход за данъчни цели.

Но трябва да си вземете и документ от куриера за плащането. Все по някакъв начин го е регистрирал.
Брутно трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията и срок за изплащане (Загл. доп. - ДВ, бр. 102 от 2017 г., в сила от 22.12.2017 г.)

Чл. 228. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.
(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Размерите на обезщетенията по чл. 215, 218, 222 и 225 се прилагат, доколкото в акт на Министерския съвет, в колективен трудов договор или в трудовия договор не са предвидени по-големи размери.
За данъчното признаване вижте чл.31 от ЗКПО.
Документирането - с договор за дарение, банково извлечение за превода, всичко, което доказва предмета на дарението и че е получено.
Ако ФЛ декларира, че не желае, не му се удържа данък за четвъртото тримесечие.
А данък върху дохода ще му удържа ли американската фирма? Може да погледнете СИДДО със САЩ за да не се облага два пъти.
ДДС регистрация не се налага щом фирмата е извън ЕС.
Нищо не правя в такива случаи.
Подкрепям мнението на bobo. Няма смисъл изкуствено да си генерирате загуба.
Подкрепям, започва да тече втора процедура за остатъка от 14 000 лв.
Закупуване и оперативен лизинг са взаимно изключващи се неща. Ако договорът е за оперативен лизинг нямате придобиване на собственост (закупуване).
Съгласно СС 17 разходите при оперативен лизинг се отчитат по линейния метод за целия срок на лизинговия договор. Трябва да разделите общата сума, която се плаща за целия срок на договора на 48 месеца за да получите месечния разход за наем. Тази сума се отчита като текущ разход независимо от схемата за фактуриране (плащане) към наемодателя.

Да, това е добро уточнение. Ето един коментар по темата с примери:
https://www.tita.bg/free/accounting/622
Вижте си договора, там трябва да е указано. Най-вероятно авансът се приспада пропорционално с всяка вноска.
Здравейте, моля за мнения по следния казус:
Съдружник в ТД, който досега е бил на трудов договор в дружеството, се пенсионира. Ще продължи да полага труд в дружеството и ще се самоосигурява за здравно. Няма да получава възнаграждение за личен труд.
Предполагам, че трябва да подаде ОКД-5 с булстата на дружеството, да посочи датата на започване на трудовата дейност и да не попълва нищо повече в полетата, където се посочва избор на вида осигуряване?

Същото лице има и доходи от наем. Трябва ли да довнася здравни осигуровки върху този вид доход? (дотук клоня към "не")

Според ППЗДДС би трябвало да приеме номер на фактура с до 20 символа.
Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.