Не се издава фактура, има текст за такива случаи в ППЗДДС.

Документиране на неустойки и лихви с обезщетителен характер

Чл. 84. За документирането на неустойките и лихвите с обезщетителен характер не се издава данъчен документ, а същите се документират с издаване на документ, удостоверяващ плащането им.
Да, като се замисля, не е редно удържания данък да влиза в разходите по икономически елементи.
В такъв случай, предполагам, че  удържаните 10000 лв. трябва да се отчетат в намаление на счетоводната печалба - 123/459. Това обаче би означавало да ги третирате като текущ данък върху печалбата, а не съм убедена, че се вместват в определението в стандарта.

Текущ данък от печалбата - сумата на данъците от печалбата, които са определени като дължими (възстановими) по отношение на данъчната печалба (загуба) за периода.
Здравейте, според мен контировката за удържания данък в чужбина е 609/411. Дължимият корпоративен данък за годината се осчетоводява след ползването на данъчния кредит, тоест 123/452 - 4700 лв.
Малко странно ми се струва, че са ви удържали 10000 лв.данък, а ФР от Виетнам е само 3000 лв. печалба.
Пише си - обезщетение по тази алинея се изплаща само веднъж.
Такова обезщетение се дължи само от основния работодател.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2022 г., в сила от 18.02.2022 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2022 г., в сила от 01.01.2023 г.) Първият данъчен период обхваща времето от датата на връчването на акта за регистрация, включително датата на връчване, до края на данъчния период, освен в случаите по глава осемнадесета. В случаите по чл. 132 първият данъчен период обхваща времето от датата на вписването на обстоятелството по чл. 10 в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или вписване в регистър БУЛСТАТ, включително датата на вписването на обстоятелството, до края на данъчния период.
Не е правилно. Това е дефиницията в стандарта
Амортизация - разходът, признат за отчетния период, получен в резултат на разсрочване на амортизируемата стойност на даден актив през предполагаемия му срок на годност.
Ами ако искате намаление на счетоводния разход за амортизация, изберете подходящ счетоводен амортизационен метод.
Ако искате намаление на данъчния разход за амортизация, респективно на данъчната загуба, определете ниска данъчна аморт.норма. Данъчната амортизация може да е и 0,5 % на година, просто ще си отложите ползата от нея напред във времето.
Този скъп актив ползва ли се реално, въведен ли е в експлоатация? Ако не, няма причина да се амортизира.
Ако се използва, можете да изберете подходящ метод на амортизация, който да отразява кога ефективно се черпи икономическа полза от актива.
от НСС 4:
Скрит текст :
 Ако основният работодател е съгласен да Ви пусне в неплатен отпуск, не виждам проблем.
Според мен да. ДДС- номерът му ще е ЕГН-то с BG отпред.
По принцип с декларация 6 в началото на годината декларирам минимален осиг. доход

Предполагам, че не сте разбрали и става дума за декларация обр.1.
Иначе окончателния размер на осигурителния доход се вижда в Справка за декларирани и изчислени задължителни осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице за година
.
Аз съм го правила с прекратяване и ново назначаване. Но беше отдавна и не помня какви са ми били аргументите за този избор  :smile1: Не е имало проблеми.
Интересно защо доставчикът не е начислил ДДС?
Иначе фактурата се осчетоводява както зареждане на гориво от българска фирма, но без да се отразява в дневник покупки.
Здравейте,
приходите от дивиденти от немската фирма не се признават за данъчни цели и се посочват в намаление на счетоводния финансов резултат.
Скрит текст :
От чл. 44 ще се възползвате, когато се разпоредите с акциите - тоест при продажбата. С печалбата от сделката се намалява СФР, а ако е загуба отива в увеличение.
Това са двете възможности, които дава ЗКПО при такова смесено ползване на превозно средство за определяне на данъчната основа за данъка върху разходите:

Скрит текст :
Като при втората опция данъчното признаване на разходите е доста облекчено откъм документи.
Скрит текст :
Контировките зависят от софтуера, важното е да влезе в правилните колони в дневника за покупки.
Тъй като стопанските операции по фактурата вече са били отразени в 2022 г. това трябва да е запис, който касае само ДДС-регистрите.
Задължително се отразяват в дневник покупки, КИ - в месеца на издаване.

Скрит текст :
Да, разходите за лихви са данъчно признат разход. С изключение на тези:

Чл. 26. Не се признават за данъчни цели следните счетоводни разходи:
6. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) разходи за начислени глоби, конфискации, включително по чл. 307а от Наказателния кодекс и други санкции за нарушаване на нормативни актове, лихвите за просрочие на публични държавни или общински задължения;

Щом са между свързани лица трябва да са на нивата на пазарните.
Не, няма такова данъчно облекчение. Можете да прочетете тук, най-долу
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/danachni-oblekcheniya#danachni-oblekcheniq8