Да, във фактурата като основание за неначисляване се вписва чл.113, ал.9 от ЗДДС и не се включва в дневник продажби.
Нямам опит с такава доставка, но след като нямате нито ВОД, нито износ, не попадате ли в чл.17, ал.2?
Точно така, няма данъчно събитие и съответно данъкът още не е изискуем. А и чл.63, ал.5 изключва точно тези случаи.
Фирмата, която ще изплаща комисионната, е регистрирана само в третата страна, включително и за тяхните условия на ДДС регистрация.

Това не прави ли получателя ДЗЛ? В такъв случай мястото на изпълнение се определя съгласно чл.21, ал.2 и услугата все пак е на територията на третата страна.

След като мине облагаемия оборот и се регистрира по ЗДДС ще начислява 20% ДДС във фактурите

Да, ще начислява ДДС за доставките с място на изпълнение в България.

За тези услуги фирмата не подлежи на регистрация по чл. 97а, ал.2 от ЗДДС, защото услугите са с изпъленение на територията на трета страна, а не на страна членка на ЕС.

Да.
От колеги чувам за такива търговци, направили по 60 000 лв. миналата година и се сетили, че трябва да правят някакви регистрации.

Лошото е, че НАП и дума не споменават за осигуровки.

Как да не споменават осигуровки? Изискват, и още как.
Но нали за четвъртото тримесечие не се декларира и внася авансов данък?
Не съм срещала ясна дефиниция от НАП. При този вид търговия, може би защото е относително ново явление, съществува една голяма сива зона, която е оставена на преценката на органите по приходите.
В конкретния случай бих декларирала резултата от дейността в приложение 5. Предвид посочените обстоятелства прилича повече на управление на лично имущество, отколкото на дейност по занятие.  Да се третира човек като търговец За 15 сделки годишно с всички задължения, които следват, ми се струва прекалено.
Между другото в приложение 5 до 2020 г. всяка сделка се посочваше на отделен ред, от което веднага ставаше ясно колко пъти е търгувало лицето. Таблицата за миналата година вече е опростена и има само по един ред за търговията с фин.инструменти и един за валутната. Та може би НАП ги интересува повече сумата на дохода отколкото броя на сделките.
От коя година е коментара на Л.Мермерска? От настоящия текст в чл.73, ал.3  не може да се направи подобен извод.
Струва ми се, че включват в справката по чл.73 (1), защото този вид доходи попадат в глава шеста
Скрит текст :
Относно доказването на качеството на ДЗЛ, в нашия ЗДДС не е регламентирано. Има текст в чл.18 на Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011
Скрит текст :

Може би да анулирате фактурите за наем и да издадете нови с начислен ДДС на основание чл.116 /2/ от ЗДДС?
Не, получава се на място в офиса на компетентната ТД или по пощата.
С уточнението, че съм го правила само като физическо лице: подава се искане /може на място в офис на НАП, може и с електронен подпис/ и НАП се обаждат ако са необходими допълнителни документи за доказателство. Не се получава известие, когато е удостоверението е готово и трябва да се звънне в НАП и да се пита. Срокът е 7 дни, когато искането е входирано в компетентната НАП, иначе 14.

https://nra.bg/wps/portal/nra/uslugi/poluchavane%20-na-udostoverenie-za-mestno-lice
https://nra.bg/wps/portal/nra/mezhdunarodni-deinosti/siddo/udostoverenie-mestno-litse
Да, сумата с включен ДДС. Наемодателят няма да има право на ДК за електроенергията, защото е свързана с освободена доставка.
Щом е издадена фактура през март според мен е трябвало да намалите сумата от отчет продажби за м.февруари с 1500 лв.
Какъв е срокът за подаване на годишна Д6 за осигуровките на физическо лице, приравнено на ЕТ?
Според наредбата: "до 30 април, съответно в срока за подаване на годишната данъчна декларация", а за тези лица срокът за подаване на ГДД е 30.06.2022 г. Предполагам, че могат да се възползват и от удължен срок за Д6?
Мисля, че биха попадали в определението само ако става дума за ЕТ-та.
Физическо лице търгува с финансови инструменти и формира данъчна основа по реда на ЗКПО. Това е единствената му дейност и отчита само финансови приходи - от продажбата на финансови инструменти съгласно НСС 32 и от курсови разлики съгласно НСС 21. Трябва ли тези приходи да се включват в нетните приходи от продажба?

Според ДР на ЗС
11. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) "Нетни приходи от продажби" са сумите от продажба на продукция, стоки и услуги, намалени с търговските отстъпки, данъка върху добавената стойност и други данъци, пряко свързани с приходите.

Според мен не участват, но тъй като са в значителен размер и имат значение за съдържанието на ГФО, задължението за финансов одит и внасянето на авансови вноски по ЗКПО, моля за още мнения.

Клиентът ДЗЛ ли е? Каква е услугата?