Здравейте , на 20.10 е подадена Окд5 на новорегострирана фирма , че започва дейност. На 27.10 е връчен акт за добороволна регистрация по ЗДДС . В рамките на този период 20-27.10 има факура за закупена стока с начислено ддс , въпросът ми е имаме ли право на данъчен кредит по тази фактура , според мен не ?
Здравейте , сега ми се обадиха да ми кажат , че днес са закупили дизел за отопление от склад . Въпросът ми е кога следва да го декларирам в системата на НАП като получател на гориво?
Здравейте , изчетох становището и отговора от Експертис . Нещата са следните :

Трябва да разполагаме с :

1. Покупно-изплащателен документ за предадената продукция

2. Удържаме 10% данък по ЗДДФЛ и подаваме Декларация по чл.55 ЗДДФЛ / без последно тримесечие/

3.Издаваме Сметка за изплатени суми и Служебна бележка на лицето.

4. Лицата се посочват в Справката по чл.73 ЗДДФЛ.

5.Лицата нерегистрирани като ЗП , предаващи селскостопанска продукция не попадат в обхвата на КСО и не удържаме осигуровки.

Искам да Ви попитам понеже сме рег . по ЗДДС , тези покупни-изплащателни бележни нали не се включват в дневниците по ЗДДС ?
Намерих гоо , страшно благодаря за помощта Ви хора , страшни сте ! Ще систематизирам нещата и ще пиша пак :)
Много благодаря за статията !!! Търся го това становище на НАП но нищо не излиза ...
Ако някой има достъп до Експертис ще съм много благодарна ако ми предоставите тази публикация http://ekspertis.bg/document/view/qanda/144634/240663
Здравейте , нуждая се от Вашата помощ :( . Фирма реши да се занимава с изкупуване на орехи и след това с тяхната препродажба . Орехите се изкупуват от хора по селата , който не се земеделски производители. Интересуваме с какъв документ следва да си заприходя стоката и отчета парите, които плащаме . Четох в интернет , че издавам покупко-изплащателна сметка. До колкото разбирам ще има и 10% данък по ЗДДФЛ , но за осигуровки не знам ;(

Намерих този материал
Скрит текст :
  от който правя следните изводи :

1. Покупни-изплащателна сметка с всички реквизити по ЗСч.
2.Сметка за изплатени суми и Служебна бележка
2. Данък 10% - да речем предават ни орехи за 400 лв. , приспадам 40% НПР и след това х10% и този данък нашата фирма го плаща в бюджета?

Правилно ли съм разбрала нещата? Помагайте моля Ви :)
значи игнорорам това че сме дали аванс , от 300лв намирам 1/4 за ЧСИ , а за лицето каквото остане минус аванса .
Здравейте , работник получи запор на заплатата си и сега ние трябва да превеждаме по сметката на ЧСИ 1/4 от чистата му заплата . За м.08.2014г. се получава чисто възнаграждение да речем 300лв , от който той е взел аванс 150лв. Как следва да изчисля 1/4 сума за ЧСИ - от 300лв или от разликата /300-150лв аванс/ ?
Ами това са подробностите , хората са надор 55, 556, 52-ра година , нямат документи , не помнили точно кога било , горе-долу могли да ми кажат по спомен
Здравейте , какво ще ме посъветвате да правя , вече за 3-ти работник с изгубена трудова книжка , който не помни кои точно години е работил в бивше държавно преприятие иска УП-2 .

Казва ми едни години , да речем 1983 и 1984 г., отивам на мястото където се съгранява архива и няма такъв човек за този период. След това ми казва други две години и пак същата ситуация.

Дайде съвет как е редно да се постъпва в такива случай?
Като обезпечение е дадено друго имущество , така че тази машина може да я продадем , купули сме я за 1300лева , а я продаваме за 6000 лева , цената на придобиване е по-ниска от продажната . Няма да я завеждам като ДМА .
Значи всичко е наред , благодаря :)
Да , закупена е с цел продажба , фирмите между които е сделката са на едно и също лице и са рег. по ЗДДС и двете , данъчните идваха да описват имуществото и определиха пазарна цена на тази машина , за това понеже е сделка между свързани лица нали трябва да се изпозлва пазарната цена .

Трябва ли да правим корекция на данъчен кредит ?
Здравейте , фирма закупува машина от друга фирма на цена равна на данъчната оценка. Имаме фактура с начислено ддс . След около 2 месец нашата фирма продава тази машина на трета фирма , като издаваме фактура и начисляваме ддс за продажбата.

1. Имаме право да си полваме данъчния кредит при покупката на машината?
2. При продажбата й правилно начисляваме ддс и не правим корекции на ползван данъчен кредит?
3.Начисляваме амортизация за тези 2 месеца , през който машината е наш собственост?
Благодаря Ви , и аз така предполагах , но исках да съм сигурна .
Здравейте , имам договор за счетоводство с една фирма , обектът на която се намира извън града в близките села , управителя на тази фирма иска всяка седница един път  да посещавам обекта във връзка с дейността на фирмата , която има връзка със счетоводството / касова лента, фактури , стоки , платежни и др. текущи неща/ . Имам ли право да си отчитам разход за командировка за това посещение там ? Аз получавам възнаграждение за личен труд и един работник на ТД , фирмата ми е ЕООД ?
Благодаря , а в декларация 1 само клетка 15 последен ден в осигуряване - 01 да подам нали , всичко друго е нули?
Момче назначено на 12.05.2014г. и напуснало считано от 02.06.2014г. според мен няма право на обезщетение за неизползван отпуск , тъй като няма 1 пълен месец стаж при нас , а програмата ми изчислява 34лв обезщетение  :blink: . Според Вас ?
Здравейте , фирма ЕООД прибоди право на стоеж върху земя от друга фирма и възнамерява да построй сдрага , която или ще отдава под наем или ще използва за своята дейност.

Имаме ли право на данъчен кредит за разходните фактури за строителните материали и услиги във връзка с този строеж?
Ще ги подам тогава днес Д1 и Д6 за м.06.2014г. и ще пиша дата 02.07