Привет  :wave: изчислявам обезщетение за неизползван отпуск, лицето напуска на 09.08.2012г.  20/12=1.66 х 7 месеца = 12 дни, но не знам как да изчисля полагащото се за месец Август 01.08-09.08  :blush:
Привет, донесоха ми договор за лизинг на телефон с дата 25.03.2010г. , вноските за били 24 и тази година телефонът е изплатен, също има и фактура за първоначалната вноска за телефона пак с дата 25.03.2010г.
Сега с цялата сума на телефона ли трябва да съставя статията 601/501 ? До сега не съм имала подобно нещо :(
Привет, при назначено лице по ДУК то има ли право на болнични,отпуска и обезщетения по КТ?
Издаването на инвойс не се изисква от българското законодателство. Той се издава за удобство на чуждестранни митничари, данъчни, получатели на стоки и услуги. Номерата могат да не съвпадат с номерата на фактурата. Инвойсът е първичен, но не и самостоятелен счетоводен документ и дублира съдържанието на фактурата. Ако не дублира фактурата буквално, трябва минимум да съдържа номер, дата, индивидуализация на доставчика и получателя (име, регистрационен и/или ДДС номер, адрес), описание на стоката ( в т.ч. наименование, мярка, количество, ед. цена и сума), обща сума, условия на доставка и срокове на плащане.
Има в нета безплатни програми за издаване на инвойси - желаещите могат да ги ползват за улеснение.
Колкото до пращането - инвойсът може да съпровожда стоката или да се изпрати по факс, по куриер, по ел.поща...


Супер сте , благодаря Ви :)
Здравейте,
не посочвате вида на услугата, но ако е на общо основание по ЗДДС не се начислява ДДС.
По отношение на това дължите ли данък в Армения, направете си справка с този текст от действащата СИДДО с Армения:

Скрит текст :

За фактурата - да, инвойс и превод на български.

Значи трябва да имаме две фактури : 1 на български и 2. българската фактура преведена на аглийски т.н инвойс
А само инвойса ли пращаме на съответния контрагент ?
И знам че е малко глупав въпроса но по какъв начин се праща инвойса  :blush:
Д1 се подава по ЕГН
Правилно сте подали само на работниците, на които е необходима корекция


Благодаря Ви dalila , успокойхте ме  :flowers: :thumbup:
Здравейте , пуснах коригираща декларация 1 на двама работника за период от януари-юли, беше грешно въведено отработеното време. Сега като подавах новите декларации ги пуснах само с данни за работниците без СОЛ-а/ собственика/ , това проблем ли е ? Мисълта ми е да не би тази декларация да заличи и подаваните данни за собственика през месеците , който са си правилни  :(
условията, при които обр.1 може да се подаде еднократно:

http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=66:mat26&catid=14:tpbest&Itemid=33


В случай ,че избере да подаде еднократно, трябва ли да си внесе всички дължими осигурителни вноски до края на годината? Според мен трябва :(
Здравейте, лицето се регистрира като свободна професия, в НАП на 01.08. е подадена декларация 5 за започване на дейността , но сега попаднах на този текст и не съм сигурна дали трябва всеки месец да му се подава Декларация 1 ? Лицето е избрало да се осигурява за пенсия и здравно, без ОЗМ.

ето текста: Декларация 1 – ако лицето се осигурява само за пенсия и здравно, подава се само в първия месец в осигуряване през годината (ако осигуряването е започнало от предишна година, декларация 1 се подава до 20 февруари). При започване или възобновяване на трудова дейност се подава декларация 1 за първия пълен календарен месец, зачетен за осигурителен стаж, но не по-късно от 10 дни след внасяне на дължимите осигурителни вноски

 :(
Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец се определя, като облагаемият доход по чл. 26 за данъчната година се намалява с вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за данъчната година за своя сметка по реда на Кодекса за социално осигуряване и на Закона здравното осигуряване, осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице.

(2) Годишната данъчна основа по ал. 1 се намалява със:
 
1. направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто от годишната данъчна основа по ал. 1, както и с внесените през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки "Живот" в общ размер до 10 на сто от годишната данъчна основа по ал. 1;

2. разликата между 7920 лв. и размера на ползваното облекчение по чл. 18, ал. 1, включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението - за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган;
 
3. (изм. - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) разликата между направените през годината осигурителни вноски по чл. 9а от Кодекса за социално осигуряване и размера на ползваното облекчение
по чл. 20.



Правилно ли си тълкувам нещата,
1.ако годишната данъчна основа на лицето е 15 ОООлв. я намаляваме в 7920лв ако е с 50% намалена работоспособност и с направените вноски за осигурителен стаж И остатъка се облага с данък.
2. Ако годишната му основа е 5000лв- не се облага, защото влиза в сумата от 7920лв.
В случая щом има фиксирана дата следващият ден всичко е ясно. Аз затова и спрях след като се уточни това. Не съм съгласен обаче, че неможе да се пусне ново заявление от страна на работника, с което да заяви че не желае да си прекратява ТД преди издаване и влизане на заповеддта (която също е обжалваема) в сила.

Да, но това заявление пак трябва да се одобри от работодателя, а в случая 99% той ще се позове на вече подадената молба от лицето че е пожелал да напусне доброволно и са спазени законовите изисквания



Предложението за прекратяване на договора по взаимно съгласие след отправянето му към ответната страна може да бъде оттеглено от страната,която го е отправила, преди или едновременно с получаването му, а след това само със съгласието на ответната страна. След постигането на взаим-
но съгласие, изразено писмено, то не може да бъде оттеглено едностранно от която и да било от страните, тъй като вече е изразена съгласуваната между тях обща воля.

Лицето е можело да оттегли молбата в момента на подаването й или изобщо да не я подава. Това,че след 1 ден е променило решението вече нищо не променя, В 7 дневен срок от датата посочена в молбата работодателят е длъжен ако я одобри  да издаде заповед за прекратяване на договора и да я връчи на лицето пак в този 7 дневен срок, която заповед в случая е писмения отговор на отправеното предложение и отношението е взето в законовия срок.
Благодаря , понеже ми бяха казали, че е нужно допълнително споразумение и реших да се консултирам в Вас :)
Ок мерси много , а когато по един договор срока на изпитване на лицето изтече и лицето остава на работа трябва ли да се сключва допълнително споразумение и да се праща уведомление до НАП ?
Привет, самоосигуряващо се лице собственик на еоод  сключва трудов договор с фирма с брутна заплата 1000лв.
В ЕООД-то се осигурява върху 420лв. Сега след сключения трудов договор какъв следва да е месечният му осигурителен доход в ЕООД-то?
Графиня Тити  мерси за помоща :)
Има само главна книга разпечатена от която се вижда, че от разплащателната сметка във валута/504/ е взета операцията Дт 122/Кт 504 със сума 150лв. и след това има операция Дт 497/Кт 122 с 15лв.
Иначе във фирмата няма служители а само собственика/СОЛ/ :(
Здравейте, от документите на предишния счетоводител виждам, че е направена следната операция- Дт 497/ Кт 122 . Има дебитно салдо 15лв. Какво записване трябва да се направи ,за да се приключи сметката и кога по принцип се използва тази сметка?

Благодаря Ви  :smile1:
В УП-2 грешка ли е ако под всяка година/месец изписвам словом сумата, без да посочвам на края общо колко е стажа за периода и  общо дохода.
В отпуск за бременност и раждане /до 410 ден/