Привет, въпросите ми са : 1. При прекратяване на трудовоя договор по време на майчинство поради закриване на предприятието, майката има ли право на парично обезщетение за майчинство или й се прекъсва?
2. жена , която има 12м стаж за общо заболяване и майчинство в момента е безработна, но разбира че е бременна-полага ли й се парично обезщетение бременност и раждане?
Последно искам да ви попитам при болнични за временна нетрудоспособност СОЛ  4.8% или 8% в/у 420 лв здравна осигуровка дължи
Благодаря за отговора!
Искам да попитам кога СОЛ придобива право на обезщетение за майчинство.
Лицето  е СОЛ от 01.06.2011г на високия процент като преди това няма друг стаж и скоро му предстой раждане. Четох, че трябват 12м вноски във фонд ОЗМ. Лицето ги имам, но обезщетението се определя 24м назад, които в случая липсват. Това лишава ли го от право на обезщетение за бременност?

Отностно осигуровките само ЗО 8% върху 420лв ли дължа по време на майчинството?

Благодаря :)
Благодаря за отговорът Ви  :smile1:   и аз мисля като вас, оправданието на колежката е че с един ОП в месеца не се спазва принципа на текущото начиссляване, което не ми се връзва много като мисъл  :blink:
Здравейте, интересуваме вашето мнение.
Има ли някаде изискване в Дневника на продажбите да има 30 записа отчет за продажбите, т.е всеки ден от месеца да е съставян отчет за направените продажби?
В ЗДДС пише, че ОП се съставя най-късно в последния ден на данъчния период. Аз съставям един ОП в края на  месеца и прикрепям към него касовоят отчет за месеца, но ми беше направена забележка че не е правилно?
Искам да попитам ,когато се донесе първият болнични за бременност и раждане, за първите три дни от него начисляват ли се осигуровки от работник и работодател или още от първия ден на болничния се дължи само здравна вноска от работодателя?
При другите два болнични листа до 135-я ден същото ли е положението?
 :thumbup:
Ако напишете дата 31.05 лихвите ще започнат да текът от тогава. Най-добре е да се посочи дата 29.06 когато реално пускате декларацията, а в счетоводния софтуер си начислете заплатите с дата 31.05, за да бъде спазен принципа на текущото начисляване.
Привет КиК Инфо .

Трябва ли да се осигурява по българското законодателство чуждестранно лице,гражданин на страна от ЕС, който регистрира фирма ЕООД в България.
В заявлението за вписване А4 има посочен ЛНЧ, на постоянен адрес на лицето е посочено- България гр.Сандански, на седалище и адрес на управление гр. Сандански и като управител и едноличен собственик на капитала е посочено чуждестранното лице.
По данни дейността ще се извършва изцяло в България.
A за дните след 3 -я само здравно от работодателя 4.8% в/у 420лв, така нали?
Здравейте, потребители на КиК Инфо,

Въпросът ми е свързан с болнични. Интересуваме по време на първите 3 дни от болничният,които са за сметка на работодателят начисляват ли се осигуровки/ДОО,ДЗПО,ЗО/ за сметка на работника?

Знам,че за първите 3 дни работодателят начислява всички дължими осигуровки в размер 100% от МОД за длъжността на лицето, а за дните след третия, начислява само 4.8% ЗО върху 420лв.

Но не ми стана много ясно как стоят нещата от страна на работника, който е в болнични?

Благодаря Ви!
инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт
това маркира...

Ако се посочи това,ще има ли право на болничен от личен лекар  поради заболяване например
А да Ви попитам, при търговия/ кафе/ ,което освен обичайните стоки, продава и сандвичи и мелби пак ли тряб
ва калкулация?  :(
Собственикът на цеха си определя цената на тортата на око, според това на каква цена другите фирми на пазара продават  >:( 
Благодаря Ви за отговорите, за съжаление понеже скоро постъпих на работа във въпросната фирма, никой не взима под внимание моето мнение. Колежката ми гл.счетоводител каза че от пускането на цеха съставя следните статии:

Доставка на материали 302/401
Продажба на продукция 411/701
Изписване на продадената продукция по себестойност 701/302

От отговора на Катя виждам,че са пропускани операции, да Ви попитам трябва ли да се връщаме в началото на годината и да поправяме по месеци контировките/  :(
Здравейте, става дума за цех за торти. Искам да Ви попитам дали правилно осчетоводявам статиите?

1. За доставката на суровините ще взема сч.операция 302/401,501
2. Продажбата 411,501/702 - тук 702 или 701 трябва да е ?
3.Отчетната ст/ст на продадените торти 702/302 или 304 е правилно ? Досега на 302 съм ги писала

Предварително Ви благодаря  :smile1: :thumbup:
 :thankyou: Благодаря пасат , преди малко пуснах СД. Добре че го има KiK Info  иначе .....
Моля Ви за малко съдействие:
 За месец Март ддс-то е на възстановяване 300лв
 За месец Април ддс-то е на внасяне 120 лв.
 
Искам да го прихванем от Март и за Април пак да е на възстановяване с 180лв. и др. месец вече да внесем.
 Как трябва да се попълни декларацията ,в коя колана трябва да се посочи прихващането ?
И кое е правилно два месеца на възстановяване третия на внасяне или един на възстановяване,втория на внасяне с прихващане и третия вече на внасяне ? Тези ,който попитах изказаха различо мнение с цел да няма данъчна проверка  :icon_question:
Гр.договор се сключва за определен срок и за извършване на определена услуга.
 
 
 
1.Ако  са извършени две услуги и  се налага да се направят две плащания които са обаче в рамките на един и същ месец може да се поправи гражданския Договор като се посочи че едната услуга е за период от 01,05,2012-10,05,2012/примерно/ и другата услуга е от 20,05,2012 до 25,05,2012
 
Счетоводно при изчисляване на осигурителните вноски след приспадане на нормативно присъщите разходи  се събират общо дните и по двете плащания.
 
 
 
2.Ако обаче е в различни месеци се сключва нов граждански договор
разпоредбата на чл. 24, ал. 2, т. 1, б. “е” ЗДДФЛ, която регламентира, че в облагаемия доход по трудови правоотношения не се включва полученият доход от ваучери за храна, в размер и по реда на ЗКПО.
Следователно, лицата, работещи по трудови правоотношения, не се облагат по ЗДДФЛ за дохода от ваучери за храна, независимо от размера.  :closed-topic: