:flowers: Благодаря Елена.
Здравейте , когато е назначен чужденец с ЛНЧ  на ТД трябва да му се внасят всички осигуровки - ДОО, ДЗПО само без здравно , защото няма дългосрочно пребиваване. , и да му се удържа 10% ДОД . Само това нали?


И когато чужденец е собственик на ЕООД и му е начислен личен труд в размера на месечните осигуровки ,няма да има данък , трябва ли да му удържам нещо друго?

 :give_rose:
Здравейте , искам да попитам и аз за моя случай - 03 август месец сме платили по проформа фактура на германска фирма камион , на 07.09 управителя на фирмата пътува за Германия с цел оглед на камиона и ако има нещо за довършване по него / ремонт/ от страна на доставчика . На тази дата е издадена и фактура от германската фирма, но собствеността на камиона не е прехвърлена  т.е той е още там за довършителни работи и ще бъде докарат за сметка на доставчика през месец Октомври .

От становищете качено по-горе разбирам че в нашия случай трябва да издам протокол чак когато камиона пристигне и собствеността се прехвърли. / За авансовото плащане е казано ,че не произтичат задължения , а за фактурата издадена преди данъчното събитие също , защото се валидирала при настъпването на данъчното събитие т.е пристигането на камиона/

Така ли е ?
Благодаря, значи ще попълня и клетка 71 , 1000 лева е сумата :) . Нямам ДДС за приспадане и клетки 50 и 71 са с една и съща сума.
 :wave: Когато за месеца сме ДДС за внасяне и в клетка 50 има 1000 лева , но няма да бъдат платени в срока до 14-то число , трябва ли да се попълни и клетка 71 " данък внесен ефективно" също със 100 лева ?  :blush:
Благодаря ти ,че ми помогна . Хубави почивни дни :)
Ок, оставям го в 401 сметка , може да се обадя на Кол центъра на ЧЕЗ да попитам как процедират е кредитните известия - връщат парите или ги приспадат от следващи фактури.
Как да ги осчетоводя ? Най-вероятно няма да ни върнат парите в брой или по банков път , а ще ги приспадат от следващи фактури на фирмата ?
Креате , кредитните известия са от ЧЕЗ Електро и са към 15 на брой поради закриване на обект . На всяко кредитно известие пише Сума за плащане : Нула лева и нула стотинки . Не знам какво да правя ?
точно това е ,че не знам как е било плащането , ще го дам на сметка 401 тогава със знак "-" . Рег. сме по ДДС
501 сметка трябва ли и тя да е със знак минус или да ги дам на 401 ?
Как се отразява кредитно известие в дневник покупки - доставчика по кредитното известие , документ -КИ , номер на КИ , и контирам 601 - "-" 30 ; 4531 "-" 6лв / 501 . Така ли е ?
 
" Уместно ли е сега на направя аналитичност на сметка 493 - стар собственик и нов собственик на капитала и патите да седят по партидата на стария. След това с РКО да му ги изплатя от касата ? "

Може би по-правилно би било тези пари да бъдат прехвърлени в друга разчетна сметка, защото все пак ЕООД има само един собственик. В Решението за направената парична вноска би трябвало да е упоменато до кога и при какви условия трябва да бъде възстановена сумата .

Да упоменато е до 5 години от датата на вноската . Делфин според Вас в коя разчетна сметка е подходящо да се отнесат?
 :wave: От днес фирмата/ ЕООД/  има нов едноличен собственик на капитала и управител. Предишния собственик на капитала е направил вноска по чл.134 от ТЗ за захранване на касата, която още не е върната от фирмата . Уместно ли е сега на направя аналитичност на сметка 493 - стар собственик и нов собственик на капитала и патите да седят по партидата на стария. След това с РКО да му ги изплатя от касата ?
Благодаря Ви много !
Рестартирах всичко и стана .... последно да попитам нали може да две отделни дискети да отнеса болнични листове на две различни фирми / по един болнични на фирма /
В програмата на НОИ ми дава като грешка - липсва стойност за дата на ред 1 от т.4 ? Някой знае ли защо става така ? попълнила съм 08-2013 - 06- 15 - 8-0-8 , никъде няма поле за въвеждане на дата ?