Ако сумата по ГДД е 400 лева , НПР 25% са 100 лева : 400 - 100 = 300 лева не се дължат осигуровки и изплащаме на лицето сумата от 400 лева ?
Добър вечер , ще  сключвам  ГД с лице което е безработно :

1. Ако сумата след приспадане на 25% НПР е под МРЗ за страната не се удържат осигуровки и не се подава Д1 и Д6 , не се удържа и ДОД защото сме последно тримесечие.

2. Ако е над МРЗ удържат се осигуровки , подава се Д1 и Д6 , но не се удържа ДОД

3. Издавам СИС и Служебна бележка и РКО за изплащането на сумата , а от лицето искам да ми издаде фактура за разхода или ПКО.

Така ли е?
Благоаря Ви върна се отговор , че заличаването е прието. Сега редно ли е да изготвя пак ДС за преназначаване пак на старата длъжност и да се разпише лицето , тъй като беше изготвено и подписано от него ДС за длъжността която сега заличих ?
Основание на договора - 01

Код корекция - 2
Тип на документа - 2 допълнително споразумение
Код по НКПД - новата длъжност, която искам да залича
Заличете подаденото ДС за преназначаване от 01.10

А как се заличава  :blush: не съм правила
 :wave: Вчера подадох ДС за преназначаване от 01.10  тъй като така ми беше казано , днес обаче ми се каза да го върна на старата му длъжност пак от 01.10 . Подадох уведомление за ДС  като избрах Основание - 01 / какъвто е договора/ и 02- Допълнително споразумение . Но сега ми се връща грешка Дублиращ запис за договор между лицето с ЕГН . Как да го върна пак на старата си длъжност?
Да , ясно значи не може Д6 с данъка и дата на начисляването .


А когато е ясно , че заплатите няма да се платят този месец Д6 с каква дата я пускате вписана  - с дата 25-то число т.е последния ден от срока или може и по-ранна дата ?
 :wave: Днес начислих заплатите за м.09.2013г.  Мога ли да пусна Д6 с днешна дата т.е датата на начислението или трябва да изчакам да се платят заплатите / на 15-ти / и да пусна Д6 с дата 15.

 :wave: Фирма занимаваща се с земеделие иска да наеме на граждански договори 10 лица за 1 седмица , за да извършат засаждане на посадачен материал.

Уместно ли е да са на Граждански договор ?
 :wave: Нали данъчно признат разход при личен труд на СОЛ във фирмата е сумата 420лв 604/494 -420 ЛВ. и изплащам 420-123.06лв - 10% ДОД =267.25лв. Но в разходите на фирмата влиза сумата 420лв?
Не се изисква разрешение от АЗ за полагане и изплащане на личен труд от съдружник - чужденец.  :smile1:

"Знам че личния труд не е по Кодекса на труда , а по ЗЗД , но искам да съм сигурна "
 :ok:

Благодаря Делфин!!!  :give_rose: Искам да те попитам и за данъка- когато се удържат осигуровките на СОЛ-а чужденец  и данъчната основа е 0лв. ДОД не се удържа на чужденеца СОЛ , а ако се получи данъчна основа над 0лв. се удържа ?
 :give_rose: При изплащане на личен труд на чужденец , съдружник във фирма трябва ли да се търси разрешение от Агенция по заетостта. Знам че личния труд не е по Кодекса на труда , а по ЗЗД , но искам да съм сигурна :blush:
Когато СОЛ не си плаща осигуровките , следва ли да се начисляват месечно по сметка 493 или чак когато реши да ги плаща тогава?
Подобен случай с място извън БГ .

Здравейте,

въпросът ми е следният: очаквам да получа авансово плащане от клиент, регистриран по ДДС във Франция. Авансът е във връзка с договор за продпставяне на консултантска услуга (не е свързана с недвижим имот). Начислява ли се ДДС върху аванса? Фактурира ли се? Включва ли се в дневниците?

Самата услуга мисля, че не се облага с ДДС в България съгл. чл. 86 ал. 3 и чл. 21 ал.2.

Отговор : Когато получите аванс за облагаема услуга с място на изпълнение по чл.21 ал.2, важат общите правила за фактуриране. Законът прави изключение за изискуемост единствено при аванс за ВОД. Фактурата, която трябва да издадете ще е без ДДС с място на изпълнение при получателя и се включва в дневника за продажби и VIES декларацията
Аз го разбирам , че трябва да се издаде фактура за аванса , но няма да има изискуем данък защото мястото на изпълнение е извън БГ ?
Нали услугата е извън страната защо трябва при авансово плащане да начислявам ДДС? Не важи ли чл.21 ал.4 т.1 ?
 :flowers: Здравейте , сключихме договор с немска фирма за строителни работи , ще ни плащат сумата авансово . Сега за всяко авансово плащане ли трябва да издавам отделна фактура или една фактура чак когато услугата се извърши?  :blush:
Да , с ЛНЧ  е и той :)