Нямам документ , само фактурата
Добро утро , получих фактура за заредено гориво от директора в динари платена в брой . Трябва ли да водя каса във валута с аналитичност динари и да имам курсова разлика между курса на БНБ за динар за деня и курса по който е платил фактурата, и да правя преоценка в края на годината ? Или може  директно 601/501 по централния курс на БНБ за деня ? Обърках се много и за това моля за съвет...
Не, не може

Dalila ,  защо не може , би ли пояснила, моля те . В другите фирми това е обичайна практика сол-а да работи по дейността на фирмата безвъзмездно?
А не може ли да  е СОЛ  и шофъор едновременно - управлява безвъзмездно дружеството и за това че работи като шофъор се осигурява като СОЛ?
Благодаря,защото ми казаха ,че трябвало болничния да се представи от лицето на работодателя до 2 дни от издаването и се обърках...
Здравейте, искам да попитам какъв е срока за представяне на болничния от работника на работодателя?
Имам болничен на лице от март месец,представен ми днес, по новите правила трябва да го занеса в НОИ до 15 число на месеца следващ месеца на представяне ,т.е до 15.05. Ще има ли проблем ,че болничния ми се носи днес ?
а грешно ли е ако да кажем на 5.04 си пусна Д1 и Д6/ д6 с дата на изплащане 20.04/   и платя заплатите и осигуровките на 20.04 ?
Привет , сега се сетих за нещо и реших да попитам днес плащам осигуровките и заплатите и веднага подавам Д1 и Д6 ще има ли лихва ,поради причината че веднага съм пуснала Д1 и Д6 , нали преди трябваше да се изчака 1-2 дни да постъпят парите за осигуровките по параграфите на НАП и тогава да се пуснат декларациите , но сега след промените не знам дали пак важи? :)
Мога ли да изплатя заплатите на работниците в брой от Касата във валута -е вро , тъй като там имам голяма наличност по оборотна ведомост и ако да по фиксинга ли трябва да преизчисля сумата в левове? Благодаря  :smile1:
Здравейте , когато подавам Декларацията по чл.55 сега за първото тримесечие трябва ли към нея да прикачам служебните бележки ,които сме издали ние като наематели на обекта или те само си  се представят от лицето към ГДД по ЗДДФЛ,когато си я подава ?
Да :thumbup:
В същност все едно какво пишете. Това е статистическа информация, не влияе на данъците. :smile1:

Благодаря Ирена :) не бях сигурна дали използвания метод от мен е средно претеглена стойност / и в университета си ми куцаха тези фифо,лифо :) /
 :wave: Използвам метода "цени на дребно" при изчисляване на отчетната стойност на продадените стоки - от прихода по касов апарат вадя надценката в % и ддс-то . Сега в ОПР в раздел VII трябва да посоча избрания метод на изписване на материалните запаси / стоките в случая/ според мен трябва да посоча Средно претеглена стойност, Вие как мислите ?
Здравейте след като ЗП-то се рег, по ЗДДС трябва да води счетоводна отчетност . Искам да Ви попитам дали ще е приложим 32, ал. 4 от Закона за счетоводството. В члена е определено, че едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за предходния отчетен период не надхвърля 50 000 лева, могат да представят и отчитат дейността си посредством воденето на специфични регистри - книги, чрез които се определя вярно и честно финансовият резултат за отчетния период.


Субсидията която е получена влиза ли в нетните приходи продажби  и мога ли да водя книга за приходите и разходите ?
Привет лице регострирано с ЕГН като земеделски производител/ животновъд/ досега е бил на 60/40 НПР , зега иска да се регистрира доброволно по ЗДДС , има следните въпроси:

1. Щом се регистрира по ЗДДС минава по ЗКПО нали и трябва двустранно счетоводство?
2. Щом като се регистрира по ЗДДС трябва ли да има касов апарат ?
а не може ли да приложа алтернативния подход по СС 8 - осчетоводявам като текущ разход и после показвам сумата в увеличиш СФР за 2012 г., съгл. чл.75(7) - ЗКПО. в Приложение 1 , без да попълвам ред 17 КОРЕКЦИЯ НА КОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК в ГДД ?
а в ГДД сега трябва ли да отразя някъде сумата ?
Осчетоводила съм я като разход за 2012г. , донесоха ми я по-късно , а имахме нужда да я включим за да намалим малко ддс-то за внасяне на месеца ,  реално тази фактура е издадена 2011г. и е трябвало разхода да се осчетоводи тогава през 2011г. Сега искам да оправя нещата според чл.75 ЗКПО , но не знам как ?


[/quote]
Здравейте през 2012 г има начислен разход по фактура с ддс , включена е и в дневник покупки за м 04.2012 г, но фактурата се отнася за разход на 2011г. Къде сега да  :(посоча сумата на фактурата в увеличение на ФР в ГДД по чл.92
  :blush:
Здравейте през 2012 г има начислен разход по фактура с ддс , включена е и в дневник покупки за м 04.2012 г, но фактурата се отнася за разход на 2011г. Къде сега да  :(посоча сумата на фактурата в увеличение на ФР в ГДД по чл.92
Мерси , значи няма да ги попълвам