Здравейте !
 Актив е придобит през 2015, но ще бъде въведен в употреба през 2016. Амортизация за 2015 няма да се начислява, но трябва да фигурира в дап и сап, нали ?
Ако сграда не се употребява все още за икономически цели, а само се ремонтира през 2015, кога трябва да започне да се амортизира ? ( т.е. извършването на ремонт може ли да се приеме като експлоатиране)
Статията за отписване на вземане не е ли 609/411 ?
Здравейте !
При попълване на Приложение 10 с новата програма на НОИ ( 15 дни обезщетение на бащата, при раждане на дете ) ми даде грешка за некоректна дата за край на болничния .
Детето е изписано на 08.01. Отпуската е за период 08.01-22.01 включително, нали така ?
Защо да има грешка ?
Ако получа анулирания болничен, трябва ли да представя някъде ?
Ако не му го преиздадат какво се случва - служителя не е бил на работа Декември, аз съм подала декларациите вече ?
Здравейте !
Наш служител претърпя операция. Представи 2 болнични. Сега разбирам, че с втория имало пропуск и са го анулирали, а той е за Декември месец и вече подадох Декларации 1 и 6.
Пращат човека на ТЕЛК. Той си е инвалид над 50%.
Освен да чакам евентуално преиздаване на болничния, трябва ли да направя нещо. До мен не е стигнал анулиран болничен, служителя ми казва...
А ако няма да изпълнява никаква трудова дейност ( само ще продължи да е съдружник и ще получава дивиденти ), пак ли трябва да се внасят здравни вноски ?
( По мое разбиране на закона - не трябва ).
А трябва ли да се подаде декларация ОК5, ако вече няма да се правят вноски ?
Трябва ли въобще да се подава декларация ОК5, когато лицето вече е пенсионер ?
Здравейте !
Един от съдружниците в ООД ( не управителя), който е нает и на трудов договор в същото ООД ще се пенсионира. Осигурявал се е на 420 като СОЛ ( 33,60 здравни и 74,76 доо) и върху доходите от трудовия договор.
За трудовият договор е ясно, че се подава декларация по чл.62 с 3-ка.
Ако подаде декларация за прекратяване на дейност като СОЛ, може ли да продължи да бъде съдружник в оод-то ?
Здравейте !
 В кои случаи може да се прави удръжка от работната заплата на служител ?
Здравейте !
Има ли пречка служител заемал длъжност Счетоводител ( или Главен счетоводител ) в една фирма да бъде назначен като Оперативен счетоводител в друга ( най-вероятно с по-ниска РЗ) ?
Продължавам темата.
Ако фирмата реши да продаде този автомобил на малко по-ниска цена от ликвидационната ( оставащата главница), няма да прави корекция на ползван данъчен кредит, нали ?
Имам вече операция 621/652 за всеки месец.
Благодаря.
Извинете, не разбрах операцията.
621 какво за нея?
Здравейте !
Фирма има сключен финансов лизинг за автомобил. До момента е плащала само лихви и каско. Решава да го изплати предсрочно. Това ли са записванията, която трябва да се направят ?
159              ликвидационната ст-ст
4531
        401

159/652- оставащата лихва

По този начин сметки 159 и 652 оставят с нулеви салда.

Значи ние може да си изберем : Начисляването на амортизацията започва от месеца, следващ месеца, в който амортизируемият актив е придобит или въведен в употреба.
Въведен в употреба какво точно значи - когато се черпи икономическа изгода (за сградата вече се извършва производствена дейност) или когато той е наличен и в момента има само разходи по него?
Здравейте !
Купува се сграда и машини ( производствено оборудване ).
В следващите 6 месеца има само ремонтни дейности в сградата.
Кога следва да започне начисляването на амортизацията на сградата - от датата на закупуване или след като е приключил ремонта и започне да се използва по предназначение ?
За машините -когато започнат да се използват, нали ?
Много благодаря !