Ако служител е пропуснал да уведоми работодателя по втори трудов договор (чл.111), че е прекратил основният си и са изтекли 3-те дни , какво се прави ?
Би трябвало да се подаде уведомление за промяна на трудовия договор, нали ?
Договор по чл.111 - втори, допълнителен, може ли да съществува някакъв период без договор при основен работодател ?
До 30.04 на следващата година ли може да се прави заличаване и подаване на нова декларация Образец 1 ?
Изплатените дивиденти на съдружниците в "Парични потоци от лихви, комисионни, дивиденти и други подобни" в Основната дейност ли се отразяват или в Финансовата дейност ? ( А може би в поле -Плащания при разпределения на печалби)
Здравейте !
В БИ на 30.12 имам такса с вальор 01.01.17.
В коя година се осчетоводява 2016 -  на банковото извлечение или на датата на вальора ?
Одитор ме посъветва да начисля само данък върху разходите, а да не ги посочвам в увеличение...
Мнения.
При попълване на отчетите за статистиката трябва да се посочат "На колко места (адрес, населено място) Вашето предприятие извършва дейност?" Ако фирмата има 2 обекта в един град, това 2 отделни обекта или се има в предвид, че е 1 населеното място ?
irenabrili, има ли разяснение или член от закона, което потвърждава написаното от вас - щом не признаване разходите - няма данък върху разходите.
Тези разходи не се дават в увеличение.
Признаване на данъка върху разходите


Чл. 206. (1) Разходът и данъкът върху него се признават за данъчни цели в годината на начисляване и не формират данъчна временна разлика по реда на глава осма.

(2) Данъкът върху разходите е окончателен.
Здравейте !
Фирма има актив, който не се използва за дейността. (Не се ползва ддс, няма амортизации).Посочва се в увеличение на финансовия резултат в ГДД.
Трябва ли да се начисли данък върху разходите в натура( при положение, че всички разходи за него се посочват в увеличение) ?
Не е ползван данъчен кредит ( няма ддс).
Актив е закупен от физическо лице т.е. няма ддс. Ако се използва и за лични нужди има ли данък "уикенд" ( прави ли се протокол ) ?
Здравейте !
Фирма е закупила преди години дълготраен актив, който не се използва за дейността. Не се начислява амортизация - нито в сап, нито в дап.
Сега решава да го продаде.
 Колеги са на мнение, че е по-добре да се прехвърли от група 20 в 304, както и че е трябвало да се начисляват амортизации в сап ( не и в дап). Това така ли е според вас ?
ЕТ без дейност за 2016 кое попълва - декларация за неактивност и го подава в НСИ или образец 1010а ?
А, ако стоката е втора употреба, може да си изберем да бъде по чл.143 марж, нали ?
Здравейте !
Когато купуваме стока от ЕС от физическо лице ( нерегистрирано по ддс)  - 200 евро. Заприходяваме с протокол, извън дневниците по ддс за цялата сума.
След това продадеме стоката в България - трябва да се начисли ддс върху цялата сума, нали 391,17 ( 200 евро) + 20% ддс = 469,40, нали така ?
Здравейте !
При прекратяване на договор през 2016 съм издала сл.бележка по чл.45, ал.2 - при прекратяване. Сега лицето иска нова сл.бележка по чл.45, но ал.1, защото ще подава годишна данъчна декларация.
Сл.бележка по чл.45, ал 2 няма ли да му свърши работа ?
Различни са - бюра, рафтове, шкафове...