Договорът е между училището и фирмата, а не между ученикът и фирмата.
Някой запознат може ли да коментира ?
Тези договори не се ли отнасят само за тези, които ще получават възнаграждение и са за по продължителен период ?
Договорът е за 10 работни дни с Търговска гимназия( в счетоводството ще е момчето ).
На договора пише - договор за обучение-стаж, на основание чл.29, 30, чл.31 за Закона за професионалното образование и обучение.
'Фирмата се задължава да приеме в производствена практика ученикът....
ОК дадоха ми договора. Пише само - задължения на ученика - да ходи за 6ч в предприятието, прилично облечен...; задължение на фирмата - да осигури безопасна среда...
Не пише нищо за възнаграждение, задължение за сключване на трудов договор...
Здравейте !
Шефът ми доведе ученик на стаж за 10 работни дни. Имало договор между училището и нас, но още не са ми го дали. (В него не пишело, че ще има някакво възнаграждение.)
Няма проблем да не се сключва срочен трудов договор в този случай, нали ?
Здравейте !
Правилно ли тълкувам чл.70 от ЗДДС ?
Ако фирма е дилър на автомобили може да закупи лек автомобил за снабдяване с право на данъчен кредит ( не като търговска наличност, за собствени нужди ) ?
Някой запознат ли е с тази тема ?
Моето тълкование на чл.143 от ЗДДС е, че дилърите на автомобили втора употреба не трябва подават уведомление в НАП, а само тези по ал.3  дилъри на произведения на изкуството, предмети за колекции или антикварни предмети.,,но искам да съм сигурна.
Здравейте !
Ако фирма иска да стане дилър на автомобили втора употреба, трябва ли да се регистрира в НАП, или това се отнася само за дилъри на произведения на изкуството, предмети за колекции или антикварни предмети ?
Много благодаря, delphine !
Пропуснах в запитването да кажа, че автомобилът е втора употреба, но т.к. не се прилага марж, това не променя ситуацията. Нали ?
Здравейте !
Лек автомобил е закупен като стока от страна членка. Фирмите са регистрирани по ддс в съответната страна. (На фактурата не пише, че се прилага марж.)
Съставя се протокол по чл.117, включва се в дневника на покупките и продажбите.
Дълго време автомобилът не се продава и собственикът иска да се регистрира в КАТ и Общината на името на фирмата.
Какво се прави с ползваното ДДС ?  :blush:
Здравейте!
Извършва се вод на нов автомобил на физическо лице. Имаме л.к. номер на лицето. Този номер ли трябва да запиша в дневника на продажбите или 999999999 ?
Не трябва да подавам Vies декларация, нали така ? Програмата обаче, автоматично ми я генерира.
За клиента, получател на услугата.
Здравейте !
Българска фирма, регистрирана по ддс ( регистрирана е като тураператор и туристически агент ) издава фактура за хотелско настаняване в страна от ЕС на българска фирма(регистрирана по ддс) и протокол за самолетни билети. И в двете няма начислено ддс.
Според мен - не възниква никакво задължение за българската фирма. Фактурата се включва в дневника на покупките в колона 9, а протокола не се включва в дневника.
Права ли съм ?
Здравейте !
Извършва се вод на стока. Фактурата е с дата от м.04. Четейки чл.124, ал.3 и чл. 51от зддс -(Независимо от ал. 2, издадените данъчни документи във връзка с вътреобщностна доставка, включително за получено плащане, се отразяват в дневника за продажбите за данъчния период, през който данъкът за доставката е станал изискуем съгласно чл. 51.) разбирам, че фактурата трябва да я включа в дневника на продажбите за м.Май.(макар да е с дата през Април).
Това така ли е ?
Благодаря за отговора!
 А как точно се създава това приложение ( пар.22 от ППЗДДС) ?
В програмката на НАП за ДДС не видях да има такава възможност.
Някой може ли да се включи ?  :smile1:
Всъщност, когато ние сме имали фактура с наложен платеж, заедно с фактурата сме имали касов бон от доставчика..малко се обърках  :blush:
Чл. 3. (1) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2012 г., в сила от 21.12.2012 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.
Здравейте !
Как се приключва фактура, която ще бъде платена с наложен платеж ( платена в брой или с платежно нареждане) ?
До колкото разбрах от наредбата - не се издава касов бон, нали така ?
Здравейте !
В ППЗДДС пише, (13) Ре­гис­т­ри­ра­ни­те ли­ца, ко­и­то са из­вър­ши­ли през ка­лен­дар­но­то три­ме­се­чие вът­ре­об­щ­нос­т­ни дос­тав­ки на но­ви пре­воз­ни сред­с­т­ва, по ко­и­то по­лу­ча­те­ли са не­ре­гис­т­ри­ра­ни за це­ли­те на ДДС ли­ца в дру­ги дър­жа­ви член­ки, от­ра­зя­ват из­вър­ше­ни­те през кален­дар­но­то три­ме­се­чие дос­тав­ки в ре­гис­тър за вът­ре­общнос­т­ни­те дос­тав­ки на но­ви пре­воз­ни сред­с­т­ва.
Онлайн може ли да се подаде ? Не видях да има такъв регистър в електронните услуги на нап...