То и когато ги възстановява в касата на фирмата пак си стои въпроса откъде ги има, ако това е проблемният момент. Дали на каса или от фирмата и после възстановяване лицето трябва да си има произход на парите.
Да не го и коментираме - да прибираме едни пари на СОЛ, дето не ни е длъжен. Хем си платил човека сам касово, хем и на нас дал. :smile1:
Не ми отговори на въпроса как ги начислявате тези осигуровки?
И следващия ми въпрос е как ги закривате тези платени осигуровки?
Ясно е, че още не сте имали проверка иначе нямаше да получа този отговор.

Ами отговарям ти - не ги начисляваме, защото не са фирмено задължение и не ги закриваме, защото нямаме плащане на тези суми - плащат се касово от лицето.
Интересно ми е ти какво  начисляваш и закриваш като са касово платени ?
Елена, като ме питат откъде ги имам парите им казвам и показвам - нямам проблеми с това. А тука става дума за разчет, какъвто няма - лицето не ползва фирмени пари за лични осигуровки и не следва да ги възстановява. :smile1:
Как какво ще възстановява. За да ги плати нали ги взема от касата на фирмата. От къде ги има тези така наречени пари в джоба?

Ами не е задължително да ги е взел от касата на фирмата. Ако ги е взел - да ги възстанови, но ако не ги е взел какво ще възстановява ? Аз също си ги плащам без да вземам от фирмата. Откъде ги имам - това е друг въпрос.
Какво ще възстановява СОЛ-а като си е платил осигуровките от джоба и нищо не дължи на дружеството. Не следва да се формира разчет, а евентуално само да се подава обр.1 чрез ЕИК-а.
А който не я завери до тогава?   :blush: :blush: :blush:

Има персонален регистър .
Стажът е спирачка за развитието  :blink:  Това ме разби  :smile1:

Доколкото чета мнението ,което Ви е разбило то не е , че "стажът е спирачка", а че изискването за стаж е спирачка. И по отношение на оценката - там, където има изискване за стаж завършилите съответното образование , но нямащи стаж въобще не стигат до оценка - просто нямат "достъп" до работата с изискване за стаж. Вход забранен.
Гледа се основанието за сключването на ТД, а не срока. За това уведомлението трябва да е като за втори ТД.

И срочните договори си имат основание . :smile1:
Лихвите са дължими , защото осигуровките по ЕГН са внесени със закъснение.Това, че са били внесени по Булстат не означава, че фискът не е бил ощетен. Недължимо внесените суми все пак са възстановени.
"Работодателят да води трудово досие"

А сега какво водим ?
имам ф-ра за покупка на ДМА от Австрия без начислено ДДС на ф-рата.Как да осчетоводя покупката да издам ли протокол по чл.117?

Регистрирана ли е фирмата от Австрия по ЗДДС ?
Въпросът не е зададен за частните случаи на регистрация свързана с ВОПили 97 а . Дори и при тази регистрация е казано "може да не изготвят дневник покупки " .  /като възможност, а може и да пожелаят да изготвят./ И това позоваване само потвърждава общото правило, че има ли дневник на покупки има чл.113 ал.1.
Прав беше май One като написа, че се оттегля от непродуктивни спорове.
Аз лично включвам фактурите от нерегистрирани лица в дневника за покупки и намирам, че посочените по-горе препратки към законови текстове на  tami_tami и One за точни . Всеки опит е ценен, но според мене е най-важното да се знае какво е законовото положение, а след това всеки да си вземе решение как да подходи.
Аз работя на Микроинвест и се учудих, че продуктът не позволява да се включват тези фактури, понеже това не е така.И това с данъчния документ - че такъв е само този с начислен данък ме озадачи при положение, че ЗДДС ясно казва кой документ е данъчен.

Малко странен ми се видя аргументът, че можем да не ги включваме, защото нищо няма да стане , ако не ги включим.
Подавате редовна Д6 само със сумите на ДЗПО и ЗО . ДОО вече е подадено с коригиращата Д6. :smile1:
А и срока за подаване на декларация 6 нали е до 30 април, ще ни е приемат ли ако подадем нова с ДЗПО и ЗО само

По електронен път става - можете да пробвате.
Те сумите по ДЗПО и ЗО са подадени веднъж коректно, а след това с корекцията подаваме само намалената ДОО,
старите заличават ли се , защото не виждаме декларация 6 за да е останала за другите две

Вижте указанията за попълване на обр.6. Там е отбелязано , че при корекция в намаление се подава Д6 с код К и сумите в намаление, а останалите - каквито са били. С подаването на Д6 само с К на ДОО и нули сте занулили подадените вече суми за ДЗПО и ЗО. Това може за видите в справката за плащанията и задълженията.
Сега имате подадени по фондове по-малки суми с изключение на правилната, която сте подали с код К. За останалите подавате редовна Д6 с правилните суми, които ще се явят в увеличение на последната Д6.Не подавате вече сумата по фонд ДОО.По принцип след коригираща не може да се подаде втора такава. В случая не се и налага. Подайте редовна Д6 със сумите за ДЗПО и ЗО.
При коригиране на обр.6  , когато има суми в по-малък размер се подават всички суми по фондове - намалената с намаления размер, а останалите , както са подадени преди.