Ще представите каквото имате.За другите неща,които се искат ще направите една декларация от името на управителя-примерно :Декларирам,че няма сключени трудови договори ,все още няма наето помещение,няма сключен договор със счетоводител и т.н.
Имала съм такъв случай и нямаше проблем с регистрацията.Е,договор за счетоводни услуги сключихме,но то така или иначе нали ще има счетоводител.Така,че поне такъв договор може да представите.

Подкрепям написаното , че не е проблем да няма договори, обекти и др. изисквани документи, защото те не се изискват като задължителни, а само с информативен характер. Регистрирах фирма по чл.100 и без договор за счетоводно обслужване като поясних, че сключването на такъв предстои.  :good:
Не знам да има все още някаква процедура за тези, постъпващи за пръв път на работа. Актуална си е, мисля, старата процедура - ДЗПО и оттам НОИ разпределя.
Периодът е правилно зададен. А ПИК-ът на ЕГН ли е ? И в обр.6 сте отбелязали 132014 ?
При положение, че оставащият съдружник не желае да изкупи дела на напускащия предполагам е приложим чл.149 ТЗ и се предприема процедура по намаляване на капитала.Със сигурност ще се потърси мнението и на юрист .
Има едно указание на НАП, че може да се разпределя дивидент на част от съдружниците, не непременно на всички / съобразно дяловото им участие  /. Ще го постна, да не го търся в момента. И в случая напускащият няма да продаде дела си - ще търси заплащане на дружествения дял . И в тази връзка се питам дали не е добре преди това да разпределим дивидент и на другия.
За напускащия съдружник наистина е по-добре първо да се разпредели неразпределената печалба като дивидент. За оставащия по-добре е обратното.
При напускане на съдружник единственото, което му се дължи, е внесения от този съдружник капитал. Ако си продаде дяловете на друг /на другия съдружник или на трето лице/, може да получи номинала на своя дял от капитала или повече, ако фирмата е атрактивна и ако може добре да се спазари.
Ликвидационните дялове са само при ликвидация на предприятието.

Благодаря ти. Опитвам се да разбера. Този, който ще напуска е получил дивидента си, а другият - не. Тази оставаща неразпределена печалба не участва ли в изчисляване на дружествения дял на напускащия съдружник и така той да има право и на част от неразпределените 10 000, които при разпределение биха се полагали на оставащия ? Нямам опит в подобни ситуации, чета и опитвам да преценя .
Има подобна тема, но реших да пусна отделна. Питането ми е следното.Ще го илюстрирам с пример .
ООД има двама съдружника/ дялове 50/50 /  и основен капитал 10 000 лв..Имат неразпределена печалба в размер на 20 000 лв..Единият съдружник напуска ООД-то и ще трябва да се определи и изчисли дружествения дял като съответно се и изплати.
Нека да приемем, че дружеството има пари в касата 30 000 лв. и няма други активи и пасиви.
Каква е частта на дружествения дял на напускащия съдружник в този случай ? Каква би била разликата в размера на дела му, ако от тази неразпределена печалба 20 000 преди напускането му беше разпределен дивидент само за напускащия съдружник в размер на 10 000 ? Така щеше да остане неразпределена печалба от 10 000 и тя щеше да съответства на дела на другия съдружник, но оставена така неразпределена тя ще участва в определяне дела на напускащия съдружник и той ще вземе и част от тези неразпределени 10 000 ?

Малко объркано задавам въпроса, но ме интересува дали е добре преди напускането на съдружника да се разпредели цялата печалба между двамата под формата на дивидент, за да не бъде ощетен при напускане оставащият съдружник  тъй като напускащият е получил своя дял от неразпределената печалба под формата на дивидент, разпределен само за него, съобразно дяловото му участие. 

Предварително благодаря на тези, които ще разберат въпроса ми и ми отговорят, макар и давайки ми само някакви насоки.
Според мен може да закриете 493 с операцията 493/122. :good:
 Обичайната операция за отписване на задължение 493 / 709 би изкривила финансовия резултат, тъй като печалбата на ЕТ не може да има за произход простото прехвърляне на парични средства от семейния бюджет в дейността.


Каква е разликата в двата случая ? 493/122 не изкривява ли пак резултата , макар и за предходни години ?
http://zakonnik.bg/document/view/qanda/128421/183610

Има ли някакъв проблем всъщност кредитното салдо по 493 да си стои ? Така или иначе това не е същинско задължение .
Бихте ли натиснали F5 няколко пъти, за да видим дали ще се уравновесят двете колони в ляво и дясно и нещата да си дойдат по местата.

Получава се с неколкократно натискане на F5 , а до този момент наистина тези колони ми бяха отдолу - добре, че прочетох тука написаното.
Успех !
Значи само регистрираните по ДДС трябва да водят счетоводство

Не, нито регистрираните нито нерегистрираните по ЗДДС физически лица, които се облагат чрез намаление на приходите с необходимо-признати разходи съгласно % на същите за съответната дейност не следва да водят счетоводство .
  Тази практика зачести от началото на тази година и не ми ясна! Явно щом дистрибуторите практикуват по този начин, значи има  някакво нормативно основание но аз не го знам!  :smile1:

Тази практика се нарича сива икономика , а за нея няма нормативно основание.
"Доста счетита взимат 498/501 преди приключване (с дата 30.12.2014) и обратната статия на 05.01.2015 година."

Ха-ха, по-голяма глупост от това скоро не бях чела.
Искренно ме разсмя:)

Така се прави - по Нова година си вземат парите в къщи, че да не оберат офиса и после обратно .На 5 число точно!То вече и на банки да няма вяра човек. :lol:
"Осигуровките на СОЛ с ЕТ не са разход, но се приспадат при определяне на облагаемия доход."

Ирена съгласна съм с отговора ти, ако ЕТ е на общо облагане, но в случая, въпроса е зададен, когато ЕТ е на патент.

Правилно, следва да се прави разлика между данъчна основа по чл.28 и облагаем доход.И това се отнася не само за патентните ЕТ-та.
Благодаря, обнадеждаващо е . :smile1:
Постъпила си правилно. При необходимост от корекция на едно лице подаваш обр.1 с К за лицето и обр.6 с К за цялата фирма с правилния размер на сумите / ако всички са в намаление / . Да не би да ти се различава датата от тази в редовната обр.6 ? Аз коригирах по същия начин и всичко е ОК.
ФЛ получава заеми от други физически лица през 2009 г. . Заемите не са върнати изцяло - има непогасени остатъци , подлежащи на деклариране. Нито едно от лицата не е декларирало въпросните обстоятелства през годините.
Какъв е давностният срок за това нарушение ? И дали, ако декларират тези непогасени остатъци сега за 2014 ще предизвикат глоба или проверка ?
Само пояснявам, че сумите попадат в обхвата на задължителните за деклариране.
И аз смятам, че продължаваме по стария начин - начисляваме суми за ДЗПО и превеждаме парите по параграф 581111 независимо кой какво е избрал . То няма и какво да е избрал след като няма процедура за това. И мисля, че независимо , че в бъдеще ще има избрали НОИ за свой "фонд" то тези пари пак ще имат характера на ДЗПО и ще ги отделяме от фонд пенсии като превод. А за изискване на декларации от наетите - това ми се струва неуместно, защото ги караме да декларират неща, за които още няма утвърден ред как да се процедира.