Да споделя резултата - след плащането на данъка в намален с отстъпката размер се закри цялото задължение. С една дума при подаването на ГДД излиза като задължение целият данък без отстъпката, но при плащане се закрива цялата сума. Явно отстъпката се отчита в момента на плащането. :smile1:
"Активите изхабени към 31.12.2013 година ги отписах като изхабени, за не объркват допълнително кашата."

Като изхабени можеш да ги отпишеш от ДАП, но ако са налични и се използват все още в дейността не можеш да ги отпишеш от САП. Да не стане кашата по-голяма. :smile1:
Подадох декл. чл.50 за физическо лице . ФЛ е СОЛ и декларира единствено доходи от наем като ползва и отстъпката от 5 процента.В единната сметка обаче виждам размера на данъка без отстъпката . Лицето няма задължения , но в сметката стои надписът в червено " Имате за уточняване......" / не мога да го цитирам точно / .
Не мога да си обясня каква е причината за това да не излиза данъкът с намалението . Може би този надпис ? Или се чака плащането ?
Не ми се вижда нередно, но защо първо не си отчете аванса и върне парите. Макар и само по документи. Пък после да платите заплатите.. .

И това го мислих - първо да  отчете аванса / ще видим последно как ще остане / . Може би по-малко процедури дори и като документиране е без отчитането му .

Благодаря много за мнението !
Съдружник има неотчетени пари в касата като подотчетно лице. Би ли могло те да бъда дадени за изплащане на заплати на наетите лица ? Нещо, което би било нередно в случая ? Във ведомостта ще има съответните подписи на получилите заплатите си, ще се попълни авансов отчет за отчитане на тези пари.
Благодаря предварително за мненията .
Не бях срещала по-издържана аргументация ! Добре би било възпитанието и главните букви да са малко в повечко, но нейсе / нали така се казваше / .

Темата не печели повече от продължение.

кое бе, колибри, няма да е данъчно признат разход? дребномислието води до извращения.

Полина, според новата теория за инвентаризацията, която прочетох в тази тема излиза, че няма да има НИКОГА липси и няма да има НИКОГА ДАНЪЧНО НЕПРИЗНАТИ РАЗХОДИ  , защото всичко липсващо според тебе ще е вложено. И този склад вместо материално-отговорно лице ще има материално безотговорно лице . Това исках да кажа , а не че ще има данъчно непризнати разходи. Според тебе такива никога няма да има. Липсва ли - вложено и употребено е.
И откога спазването на един закон е дребномислие ? Пък за извращения да не говорим - ако някой открадне нещо от този склад с материали то накрая ще бъде според тебе изписано на разход, защото няма как да установиш, че ЛИПСВА поради разлика в счетоводните и инвентаризационни данни.Твоята идея е да направим просто разлика между закупено и налично и да я осчетоводим на разход - "чиста" работа.
Хм, като чета тази тема се питам как ще установяваме липси, които не са данъчно-признат разход след като разликата между заприходените и налични материали ще е равна на вложените ? И това било / се оказва / и практика .
Полина, прочетох цялата статия. И изводът от нея е, че след продажбата на МПС автокаското за продавача вече е невалидно за НЕГО. Ако купувачът е спазил срока е прехвърлено на него, а ако не е - е прекратено за продавача. Така или иначе нямате право вече на този разход за данъчни цели.

Нямате префактуриране , нямате възстановяване от застрахователя, остава Ви да защитите, ако можете , че е в продажната цена.
от статията

"В случай, че срока за явяване на новия собственик е пропуснат, застраховката обикновено се прекратява на основание на "Общите условия" на застраховката, считано от датата на прехвърляне на собствеността. "

Видно от статията със смяна на собственика автокаското за СТАРИЯ собственик е вече невалидно.

ЕООД-то няма проблем с данъка, но май такъв има физическото лице в ООД-то. Ако имаше , както е редно разпределен дивидент всичко щеше да си е на място. И защо този приход да е изкуствен? Изкуствен е точно толкова, колкото е изкуствена неразпределената печалба, която е отишла така директно в капитал.
Прилагането на чл.126 за ДДС-то е ОК, но разходите и приходите счетоводно трябва да се отразят за 2014 и да вземат участие във формирането на резултата за годината. Само за целите на ДДС следва да бъдат включени 2015.
http://www.moitepari.bg/Spravochnik/art/Advices/validni-li-sa-zastra~f24a7d8acb104590bafa49c872d1a197/

При смяна на собственика автокаското вече не е валидно за стария. И тази сума по 613 / разходи за бъдещи периоди / следва да бъде отписана и преобразуван резултата с нея ми се струва.
Каквото и да предприемете следва да информирате съдружниците за това, че преминаването през дивидент е законовото положение, а не да "оправите" нещата , защото те не искат да плащат данък дивидент.Да не забравят, че сте ги предупредили.
Аз никъде - нито из нета ,  нито в законите не съм срещала такова изискване .Още повече, че ДУК  /за разлика от трудовия договор / въобще не е обвързан с МРЗ.
Не ми е последна версия Архи Про и разгледах - няма бутон изтриване в нея и най-вероятно трябва да актуализирам. Не знам доколко си струва заради това изтриване , но ми е дразнещо да стоят такива несъществуващи фирми.Явно с тези последващи актуализации доработват и оправят пропуснати неща в предходни версии.

Благодаря ти, Сабина. :good:
Приета е значи декларацията Ви ? Е, всичко тогава е ОК и няма да правите тези врътки в счетоводството. :good:
Няма проблем на място в НАП да се направи корекция още повече, че няма срок за това вместо да се преправят и документи и осчетоводявания за 2014 . Не е станало нещо фатално.
Благодаря на  miro7874 и alfa !

Тази възможност за изтриване на бази трябва да е достъпна като технология до всеки работещ  и признавам, че идеята на  miro7874 не бих изпробвала - нямам увереност , че ще се справя. Не знам той дали го е правил на практика, за да каже стъпка по стъпка как става.
Много се надявам да е възможно наистина през Архиватора и бих помолила alfa да обясни точно  как става изтриването на бази.Предварително благодаря !
Здравейте !
Знае ли някой, който ползва Делта ПРО , как се изтрива фирма от съществуващите в списъка долу на лентата в работния прозорец ? Имам някои , въвеждани пробно и не виждам как биха могли да бъдат изтрити . Предварително благодаря, ако някой може да помогне.