Здравейте колеги,
Моля да ми отговорите дали не съм сгрешила някъде.
Имам служител, който е в болнични до 06.10.2015 г. /вкл./. Представил е болничния и на 07.10.2015 г. се явява на работа. В края на работния ден си подава молба за напускане по взаимно съгласие. Работодателя го освобождава веднага от следващия ден 08.10.2015 г. Работника обаче си продължава болничния /все още не знам от коя дата е навия БЛ/ и очаквам да го представи.
Въпроса ми е следния.
В грешка ли сме, че сме го освободили /при условие, че е подал молба за освобождаване по взаимно съгласие/ и вече е работил един ден???
БЛ ще го подам то е ясно, това вече съм го правила и съм наясно, че има право на обезщетение от НОИ на 30 календарни дни след напускане.
Благодаря много на всички.... :bow: Много ми помогнахте... :good:
Трябва ли да се самоосигурява, ако назначи управител на 1 ч. примерно, да да спести осигуровки. Фирмата е малкичка, тепърва ще се разработва. Все още няма работници и не се знае дали ще има.
Здравейте колеги,
Питането ми е следното:
Собственик на капитал на ЕООД регистрира фирма. Трябва ли да се самоосигурява във фирмата като самоосигуряващо се лице /работи и по трудов договор в друга фирма/ или може да назначи управител по ТД или ДУК?
Моля за помощ... :blink:
Може! Никой не може да ти каже каква заплата да даваш! Това е договор между две лица! Обръщам внимание, че законът регламентира "минимални осигурителни прагове". Т.е. може да договорите заплата на месец 120 лв., но плащате върху минималните прагове/заплата.
Как въобще може да си помислите, че може да си договаряте по-малко заплата от минималната? Това да не е ГД или ДУК? Нали затова МС определя заплата, под която не бива да се пада.  :no:
Опиши му тогава вашия стаж и този с решението и си готова :)
Така и направих, още веднъж благодаря... :bow:
Като се замисля, той като получава пенсия за ранно пенсиониране, може ли да получава още една за болест?
Нямам идея, но би трябвало да може. Или поне да ползва правата си на човек с ТЕЛК решение. Може би ще получава все пак някаква допълнителна сума... :hmmm: след като от преди три години е първото му решение, а той е пенсионер от 2009 г. Иначе нямаше да си дава зор. Най-малкото няма да го облагаме с данък докато работи.
Благодаря Елена, това ми звучи логично.
Дали мога да чуя и друго мнение по въпроса?
Моля.
Освен да напишеш, че е пенсионер. Можеш да напишеш и този стаж, който имаш.
Аз стажа при нас ще го напиша, но останалия не мога да го дам. А общ трудов стаж е цели 42 години от пенсионното решение. :blink:
Здравейте колеги,
Искам малко помощ. Попълвам производствена характеристика на лице, което е пенсионер - военен, но работи като охрана при нас.
Как да попълня т. 6 - Професионален маршрут, при условие, че имам само Пенсионно решение и той не е имал трудова книжка? Попълнил ми е декларация по чл. 348, ал. 2 от КТ, че не притежава ТК. В пенсионното решение има 42 г. общ трудов стаж, който е приравнен към трета категория.
Моля за съвет. Благодаря.
Съгласно чл. 264 от Кодекса на труда за работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на основното трудово възнаграждение за отработеното време.
В случаите когато работата на официален празник не е извънреден труд, тъй като този ден е включен в месечния график за работа и е с нормалната продължителност на дневното работно време, на работника или служителя се заплаща само допълнително увеличение от едно основно среднодневно трудово възнаграждение. Основното среднодневно трудово възнаграждение се определя от основната месечна заплата, разделена на броя на работните дни за съответния месец.
Емилия Александрова
Тук специалиста казва друго... :smile1:
 dalila благодаря за отговора. Приемам го, но не смятам да променя начина си на изчисляване на допълнителното възнаграждение положено по график в празничен ден...  :good:
Взема се основната заплата и се дели на отработените часове в месеца, за да се получи надница за 1 час, която трябва да се изчисли на база 10 часа /в тазе ситуация/.
Професионалния опит в случая не се включва. Програмата ми също го изчислява по този начин. Често ни проверяват за ИТ и не сме имали забележки по отношение на начисляване на сумите за ИД.
Мисля, че това е правилното и така го правя. Ако греша ме оборете... ::)
1000/160=6.25*10ч=62.50лв. е вярното.
Поне след толкова проверки от ИТ, не сме имали проблем по този казус.
до 2600 :)
 
и не за базата за БЛ, а за 3-те дни от работодател :)

Точно така съм задала и въпроса си в началото - "за първите три дни за сметка на работодателя", просто не е необходимо да се повтарям... :smile1:
http://www.nap.bg/page?id=575

Максимален месечен размер на осигурителния доход – 2600 лв


Това е ясно, осигуровките се внасят на 2600 общо. Въпроса беше базата за БЛ в третата фирма.
Благодаря на всички, надявам се да е така... :yes3:
Бих искала да прочета някъде нещо, което да ме убеди, че е така. Точно тук е спора. Кое от двете и защо?
Елена, май не ме разбрахте.
Въпроса е в третата фирма какво ще вземе за база?
(759/21)*3 или (650/21)*3 и защо ????
За да не се повтарям погледнете началото темата.
Благодаря.
да, целия месец е в болнични