Абсолютно е прав  nafnaf, Не е необходимо да подавате допълнително споразумение за превръщане на срочен договор в постоянен.
Мисля, че няма никакъв проблем... :thumbup:
Никъде не съм писала изчисляване.
По  въпроса за правилната дата, коята се вписва имахме доста спорове и противоречиви мниния. След консултация с адвокати по трудово право и одитори в тази област се съгласихме, че това е правилното вписване/датата на прекратяване подадена в НАП/, както в графата за прекратяване, така и в квадратния печат. Не говоря за изчисляването на трудовия стаж. Всеки е наясно как се изчислява трудов стаж.
Акцента ми беше върху това че се вписва ДАТАТА НА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ и на двете места. Заради различните мнения на колеги по повод коя дата се вписва.
http://lex.bg/laws/ldoc/-551236607

Чл. 6. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение продължителността на трудовия стаж, придобит от работника или служителя при работодателя към датата на прекратяване на трудовото правоотношение, се записва с цифри и думи и се подписва от главния счетоводител и от работодателя, като се подпечатва с печата му.
3.В случай, че аз забременея, имам ли право на майчинство при условие, че аз самата замествам майка? От къде ще получа майчинство?

Абсолютно вярно... Ако забременеете и лицето, което е в майчинство се върне дори и ден преди да ви дадат първите 45 дни преди раждането, КТ не ви защитава и нищо не може да направите. Просто се озовавате на улицата и трябва да си търсите нов работодател, за да ползвате правото си на болмичен и майчинство. Само в този случай, когато сте по заместване, при връщане на титуляра бремена и майка на дете до 8 г. не попадат под защита от КТ. Казвам го защото се занимавах скоро с такъв случай и го проучих в детайли.
Не я отхвърля, но никой от НОИ няма да тръгне да се занимава с писма и да ви връща по пощата справката и придружителното писмо. Така че най-добре е на място, не рискувайте... :no:
В случая работодателя те освобождава поради неявяване на работа в течение на два последователни работни дни - чл. 190, ал. 1, т. 2 от КТ.
Поне така предполагам.
За съжаление е така. Трябвало е да проследиш какво става с молбата ти за отпуск. Но дори и да си разбрала, че няма да ти разреши, до колкото разбирам ти няма да отидеш на работа във Варна. При неявяване на работа във офиса - Варна пак щеше да те освободи. В случая ти дължиш обезщетение на работодателя, затова че не си се явила на работа.
Просто такава е картинката. Зависи как ще те освободи /по какъв член/.
И пак казвам, той не я командирова по чл. 310 от КТ. Той няма къде другаде да я назначи, това е единствения вариант, за да не я освободи.
Там е работата, че той не ви освобождава един вид. Той ви предлага работа в единствения офис, който е останал и Вие не се явявате на работа.
Нямате и песмено разрешение за платен отпуск /Заповед за разрешаване на отпуск/.
В случая излиза, че той е прав.
Със сигурност се е консултирал със специалист по трудово право.
Имаш ли писмен отказ на молбата за отпуск? Ако нямаш такъв, как да разбереш, че работодателят не разрешава платен отпуск и на какво основание?
При закриване на част от предприятието, работодателя няма право да Ви освободи като майка на дете до 3 г. Той ви предлага работа във Варна /както вие казвате/ защото там е единствения вариант на фирмата. Вие не се явявате на работа и той ви освобождава.
Той е проучил нещата и си "връзва гащите". В случая той не ви командирова чл. 310 от КТ. Просто той няма друга алтернатива. Това е процедурата при закриване на част от предприятието.
Колкото да отпуските: Вие сте в момента в отпуск, докато не се върните от отпуск той няма право да прави каквото и да било. да ви връчва каквито и да било документи и т. н.
Може, защо да не може... :ok:
Не може сама, трябва да минава през фирма.
това вече е нещо друто...  :thumbup:
Гражданският договор попада в обхвата на облигационното право, а не на трудовото право и се сключва по реда на Закона за задълженията и договорите, а не според изискванията на Кодекса на труда. Гражданският договор представлява споразумение на две страни, наричани възложител и изпълнител, според което възложителят възлага на изпълнителя извършването на дадена задача, услуга или поръчка. Гражданските договори по своята същност предполагат извършването на трудова дейност, затова се дължат както социални, така и здравни осигурителни вноски. Социалното осигуряване по тези договори, обаче, не обхваща всички осигурителни случаи. По гражданските договори не може да се правят осигуровки за рисковете общо заболяване и майчинство, трудова злополука и безработица!
"По този договор не се зачита трудов стаж и лицето, което работи по него няма право на привилегии, произтичащи от трудовия стаж. " Такава привилегия е отпуската. А понятието отпуск не съществува при гражданските договори, т.е. не може да излезе в отпуск по майчинство.
С други думи, работата по ГД няма и никога не е могла да осигури изплащането на майчинство.
Работата на граждански договор (без трудово правоотношение) обикновено не е за предпочитане, тъй като хората се осигуряват само за пенсия и нямат право на болнични и други видове обезщетения.
Т.е. мога или не мога?
Декларация обр. № 1 се подава в съответното териториално поделение на НОИ, където е регистриран осигурителят, за всеки календарен месец не по-късно от деня, следващ датата, на която са били дължими окончателно осигурителните вноски за съответния месец - при изплащането на трудовите възнаграждения за месеца, без авансовите плащания, освен когато за съответния месец е изплатен само аванс.
От това не ми става съвсем ясно...
Здравейте, имам нужда от бърз отговор.
Моля Ви кажете къде да прочета? Може ли да се подаде Д1 преди да се платят осигуровките на осигудените лица /не на СОЛ/.  :hmmm: