Точно така и аз мисля, че обезщетението се изчислява на МРЗ към момента. Нищо, че става въпрос за отпуск от стари години. Нали така?
Брутото е 256.09 лв. за 19 дни и 4 дни гледане на дете до 2 г.
Ставката е 13.48лв. Програмата го е сметнала на база минималната за страната за м. 07.2013 г при 23 работни дни.
Но не съм сигурна дали това е правилното.
Последно е била на работа 2009 г. м. ноември и има 12 работни дни и е излязла в потпуск за бременност и раждане. Брутото е 138.79 лв., защото тогава минималната заплата е била 240 лв.
Питането ми е на база 240 лв ли трябва да се изчислят отруските за 2009, 2010, 2011 и 2012 г. или на 310 лв.
Наясно съм, че не мога да променям заплата на лице което не е на работа, но това е минималната за страната и би трабвало да се съобразя с нея, а не със старата от 2009 г.
Някакъв нормативен документ?
Има много противоречиви мниния, затова искам нещо конкретно... моля ?
А как да изчисля обезщетение неизползван отпуск ?
Минималната за страната за 2009 г. е била 240 лв., сега е 310 лв. На базата на 310 лв ли да я изчисля? Програмата ми я изчислява автоматично на 310 лв. Така ли трябва да бъде или да я изчисля на ръка на база 240 лв.? Кое е правилното ? Тя няма отработени дни.
Моля за съвет...
 
Да напускане по взаимно съгласие.
Здравейте колеги,
Имам майка, която след две майчинства си пусна част от платения отпуск непосредствено след втората годинка на второто дете.
Днес получавам молба, че иска да си прекрати договора и да и бъдат изплатени отпуските по чл. 224 от КТ за годините  когато е била в майчинство /около 80 дни/.
Въпроса ми е трябва ли да има поне един работен ден и след това да и прекратя договора или може да я освободя веднага след изтичане на платения отпуск, както тя иска?
Благодаря много, всички съмнения изчезнаха... :laugh:
Не е срок на изпитване. Това е срока на предизвестие, което аз мисля, че противоречи на КТ. Работодотеля обаче казва, че след като е подписан от двете страни, се разглежда от Закона за задълженията и договори. Значи ти си се съгласил с това предизвестие.
Здравейте,
Моля за малко помощ.
Имам сключен постоянен трудов договор със срок на предизвестие 6 месеца.
Питането ми е: могат ли да ме задържат 6 месеца, след като си подам молбата за напускане /не съм МОЛ/ и реален ли е този трудов договор. По чл. 326, ал. 2, срокат на предизвестие при прекратяване на безсрочен ТД е един месец, но не повече от 3 месеца.
Благодаря предварително... :(
Не мисля, че има някакъв проблем. Може да се издават на друга кола от същия кочан.
Най-малко един работен ден без осигуряване.
Благодаря на всички! Лошото е, че адвокати твърдят обратното /последен срок 21.06.2013 г./
Аз също мисля, че последния ден е 20.06.2013 г., защото в ДОПК пише Чл. 22 (6) Срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ деня, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния му ден, ноооо По Наредба № 5 от 29.12.2002 г. за изпращане на уведомление по чл. 62 от КТ в чл. 3, ал. 1 т. 2, пише седем дневен срок от прекратяване на трудовия договор. А не деня следващ датата на прекратяване на ТД.
Благодаря!
А как се брои седемдневния срок? Ако го освободя считано от 14.06.2013 г., кой е последния ден в който мога да подам Уведомление по чл. 62 за прекратяването?
Брои ли се 14.06.2013 г. /лицето вече не е на работа от тази дата/ като първи ден, или се брои от 15.07.2013 г до 21.07.2013 г. /като последен ден/? Доста глупав въпрос, но имаме спор.
Здравейте,
Бързо въпросче!
При прекратяване на трудовия договор, срока за подаване на уведомлевието е 7 дневен, но от датата на прекратяване или от датата на връчване на Заповедта ?
Благодаря
Благодаря на всички... :thankyou:
Защо да освобождават заместника, след като мястото си остава вакантно? И как ще освободят майка? Не я ли защитава закона? Тя е в отпуск поради бременност и раждане. В случая те би трябвало да назначат нов човек по заместване вече на майката, до нейното завръщане. Защото би трябвало вече тя да е титуляра.... поне аз така мисля....  :tommy:
Не няма, там е въпроса. Тя си изпраща документите по друг човек.
Здравейте колеги,
Искам да чуя вашето мнение по следния въпрос.
Бременна назначена по чл. 68, ал.1, т.2 /до завръщане на титуляра, който е доста време в болнични/. Бременната жена излиза вече в отпуск - поради бременности раждане, титулярката продължава да е в болнични. След 6 м болнични с решение на ТЕЛК я пенсионират и я освобождават от работа. Обаждат се на майката, че и нея освобождават защото титулярката се е пенсионирала по болест и трябва и нея да освободят. /Малко ви омотах, но се надявам да сте ме разбрали/
Та питам може ли да освободят майката при условие, че титулярката реално не се връща на работа /тя си изпраща документите и я пенсионират/. Не става ли мястото вакантно и майката да остане титуляр, след като така или иначе ще назначат човек на това място? Има ли Нормативна уредба, която дава това право в такива случаи? Благодаря предварително... :yes3: