Pupeshche, това не съм си го измислила аз. Всяко нещо вписано в ТД е консултирано с адвокати. Колкото да проверки имали сме не една и две.
При нас има сключени такива договори по чл. 114 за работа през определени дни от месеца.
В Трудовия договор се посочва: Непълно работно време 2 часа - до 10 часа седмично /до шест дни месечно/.
Така имате право на избор кога ще работи.
Може и по чл. 110 и чл. 111, зависи дали е при същия работодател или при друг.
До колкото ми е известно последното обновяване на програмния продукт е в сила от 01.05.2013 г. Този месец ми приеха БЛ без проблем... :(
Нормално е водача, който шофира колата да се грижи за изправноста на автомобила или ръководител автотранспорт. Не мисля, че трябва да има механик.
Мисля, че не е необходимо.
След като имате ръководител автотранспорт с необходимото Удостоверение за професионална компетентност за автомобилен превоз на товари.
На самото Удостоверение най-отдолу пише: Настоящото удостоверение представлява достатъчно доказателство за професионалната компетентност съгласно чл. 21 от Регламент /ЕО/ № 1071/2009.
Колкото да механик, може да си ремонтерате автомобилите където и при който решите.
Редно е да не му се удържа ДОД след представяне на решене от ТЕЛК и инвалиднастта е 50% и над 50%. Имах такова предписание от ИТ.
Благодаря много, бяхте ми много полезни.
 dalila, съгласна съм с твоето мнение на 100 %, но искам да се обоснова. След като в чл. 326 пише: доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В случая е уговорен 6 м срок, който автоматично става невалиден.
Но означава ли, че трябва да спазя по-дългия срок от 3 м.?
Няма нищо такова договорено в КТД, но ако решат да ме задържат 3 м, ще бъдат ли в правото си? Как да се обоснова, че предизвестието ми трябва да е 1 м., а не 3 м.?
Много добре съм си прочела договора. В него пише 6 м срок на предизвестие. Затова и задавам въпроса. То е ясно, че не могат да ме задържат 6 м., но могат ли да ме задържат 3 м или след 1 м мога да си тръгна?
Колеги, във връзка с предизвестието от 6 месеца.
Моля отговорете ми конкретно, могат ли да ме задържат повече от 1 месец и къде да го прочета освен в
Чл. 326. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
 (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
 
От това не е видно могат ли да ме задължат да остана 3 месеца или имам правото да си тръгна след 1 месечно предизвестие ? Отново да кажа, че не съм МОЛ.
Имам и друг въпрос-скл.се договор и се регистрира в НАП-ако в 7 дневен срок лицето не постъпи на работа-как се отрегистрира? Лицето не е постъпило,не може да се подава като напуснало?
Заличаваш го.
ДУК-а не се подава. Просто прекратявате ДУК-а и започвате да го осигурявате като СОЛ. Трябва обаче да подадете Декларация за регистрация на СОЛ в седем дневен срок от започване на осигуряването като СОЛ.
Заличете подаденото уведомление и го подайте отново с правилния код.
dalila е съвсем точна. Увеличението е м. септември, отпуската е м. септември, значи базата ще е м. август.
Чл. 5. Предприятието отправя до съответната окръжна инспекция по охрана на труда писмено искане за разрешение за всеки определен за уволнение работник, който страда от болестите, посочени в чл. 1, ал. 1, като прилага към него и експертното решение на ТЕЛК.
Здравейте,

трябва да поискам разрешение за уволение за защитен работник по чл. 333. Той има само рецептурна книжка за диабет, няма документ от ТЕЛК. Не мога ли в този случай да пиша направо до ИТ? ТЕЛК-а е толкова бавен и муден, два пъти вече пращам на друг работник рец. книжка, за да дадат становище и още нямам отоговор.
След като няма лицето решение на ТЕЛК, защо си тровите нервите.
И моя съпруг има рецептерна книжка с лекарства за диабет, но не е освидетелстван от ТЕЛК. Няма нужда да се пише на ИТ, след като лецето не представя решение от ТЕЛК. Вие от къде да знеуте, че той е освидетелстван. Мисля, че може спокойно да го освободите. 
Може да пробвате по чл. 328, ал. 1, т. 5 при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата.
Като се обосновете, че поради напредналата възраст не може да се справя ефективно със задълженията си.
Не знам обаче, дали така ще стане... просто давам идея.... :hmmm:
чл. 222(3) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., бр. 25 от 2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.
 
 Чл. 224. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г. - изм., бр. 18 от 2011 г., обявена за противоконституционна от КС на РБ, бр. 91 от 2010 г. в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176")
————————————————————————————————


При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.
Според мен болничен може да представи само на едното място, където всъщност работи. Там където е в неплатен отпуск по Д1 се вижда, че лицето е в неплатен без стаж. Все пак може да попита в НОИ :)
И аз така мисля, че БЛ трябва да се представи само там където работи в момента и не трябва да се подава от мястото където е в неплатен отпуск.