Сумата разделена на 21*3.
(800/21)*3=114.29
(1150/21)*3=164.29
Въпроса е в третата фирма какво ще вземе?
(759/21)*3 или (650/21)*3 и защо ????
За пълно работно време говорим.
Но програмата го взема като база 759 лв???
Чудех се аз ли греша или тя... :hmmm:
Ще се наложи май да го взема ръчно, но ми се искаше да прочета някъде нещо.... ::)
Много моля...   dalila.  :hmmm:
Малко по-подробно може ли?
Защо върху 759 лв., а не върху 650 лв.?
Здравейте колеги,
Имам въпрос, на който сме на различно мнение в офиса. Моля за вашето виждане.
Лице се осигурява в три фирми
1. 800 лв. МОД за длъжността
2. 1150 лв. МОД за длъжността
3. 650 лв. при МОД 759 лв. за длъжността
В двете фирми е ясно първите три дни за сметка на работодателя се изчислява /примерно за м. 03.2015/ като сумата 800лв./1150 лв. се разделя на 21 р.д. и умножено по 3. Получава се база за внасяне на осигуровки за тези три дни.
Как стои обаче въпроса за третата фирма? Какво ще вземе за база 650 лв:21 р.д. или 759 лв.:21 р.д.?
Моля за вашето мнение.
Благодаря предварително.
Разбрах, значи правилно си мисля и аз и не, не ме претеснява броя декл. 1, просто разсъждавах. Значи прекратявам двата стари договора, считано от 23,02, и пускам увед. по чл.62 за новия договор пак считано от 23,02,
За февруари 3 броя декл. 1 , за всеки от договорите.
Благодаря Ви много за помоща.
точно
Направете го считано от първо число на някой от месеците, щом ви притесняват бр. на Д1. Прекратявате и двата договора считано от 01.03 да речем и сключвате нов договор основен на 8 ч. считано от 01.03.
Благодаря за съдействието... :good:
ФЛ трябва да упражнява дейност в някакво качество - свободна професия, ЗП, ЕТ. Трябва да подаде ОКД5 при започване на дейност и само като ФЛ няма как да е.

Прочетох, че кафе автоматите, могат да се регистрират и на физическо лице, което не е ЕТ. От това възникна въпроса, дали трябва да се внасят осигуровки и на какво основание. Звънях в НАП, дадоха ми два различни отговора, и да и не. Жената която каза, че не дължи осигуровки се упова на това, че те са като хората които дават квартири по морето. После попаднах на статия където изрично е упоменато, че се дължи осигуровка на лице което е на патент и е фл, без да е ЕТ.

Някой ако е запознат, как мога да регистрирам кафе автомат на физическо лице, без да ставам ЕТ, без да внасям осигуровки, като самоосигуряващо се лице, моля да ми помогне и да каже какви са процедурите. Знам за задължителната регистрация в НАП на кафе автомата.

Благодаря предварително
Физическо лице, което не е ЕТ.
Здравейте,
Регистрирам кафе автомат чрез патент на физическо лице. Интересува ме, дължа ли осигуровка или нещо друго?
Моля ако някой е запознат с темата да пише подробности.
Благодаря.
Здравейте колеги,
Имам въпрос относно назначаване на служител, който твърди, че ТК е в пенсионен отдел за изготвяне на решение за пенсиониране. Как се процедира в такъв случай? Как мога да съм сигурна, че не е на трудов договор на друго място?
Дайте ми съвет как да постъпя, защото трябва да го назнача. Предполагам, че трябва да го накарам да попълни декларация, че не работи на друг ТД, но не намирам образец. Моля за съдействие.
Благодаря.
За 6 м. са 10 дни, а за пет и половина са 9 дни.
Не е необходимо да работи, ако е съгласна да и се изплати отпуската на база последния отработен месец от преди 2 години. Предполагам, че целта е да се върне на работа да и актуализират заплатата /ако има нови актуализации през тези години/ и на база новата заплата да и изплатят полагащия се отпуск. Иначе нямат основание да я карат да работи ако майката иска да си вземе отпуската. 
Как точно смятате да направите корекция на първоначалния ТД? :hmmm:
Аз лично бих прекратила договора, който е за допълнителен труд и бих подала нов с необходимото основание.
Разбира се, че може. Не виждам какво ви притеснява. Може и 20 пъти да надвишава РЗ по договор, това е премия. Всеки работодател решава на кого и колко да изплати като премия.
Не мисля, че работодателя ще има проблем да го освободи на 01.07.2015 г. Нали ТД е подписан от двете страни и двете страни са наясно с този вариант на ТД.
Значи изтече ли срока лицето си отива, това е...... Не би трябвало да го защитава каквото и да било в случая, ще си изберат нов „секретар на синдикалната секция”, който е на постоянен ТД и тогава вече нека си е защитен. Поне това е моето мнение.
Според мен, ако няма промяна в кода, може да добавите каквато си искате думичка за да разделите нещата.
Само Прилож. 4 -заявление за изплащане на обезщетението по чл.54 от КСО-50% ?