Здравейте, моля ви за малко разяснения по някои въпроси.
На 14.07.2014 ми изтича първата година платено майчинство и в момента кандидатстваме за ясла от есента, за която трябва да се запишем май 2014. Искам реално да пусна сина си на ясла от 01.01.2015, когато е навършил 1 г и 6м, а дотогава да го гледам вкъщи без да е посетил яслата. Въпросите ми са:
1) Кога трябва да уведомя работодателя за промяната на обстоятелството че детето посещава ясла - май 2014 когато ще го запиша или януари 2015 когато реално ще постъпи за първи път в детското заведение? Кога ще ми спрат майчинството при горните обстоятелства?
2) Ако детето реално постъпи в яслата месец 01.2015 и трябва тогава да уведомя работодателя за промяна в обстоятелствата (това ще е по средата на втората година от майчинството ми), имам ли право да поискам ползване на всичката натрупана платена отпуска, и веднага след нея - 6 месеца неплатен отпуск докато детето направи 2 г и 3 месеца?
Идеята ми е, че детето така ще посещава яслата, а аз ще съм на разположение вкъщи защото е ясно че първите месеци постоянно ще се боледува, а аз няма да мога да излизам болнични ако се върна на работа.
Благодаря предварително!