Здравейте, имам няколко въпроса:
1) Ако майка прекрати майчинство на 1г и 6 м възраст на детето с причина настаняване в детско заведение, има ли право да излезе в неплатен отпуск и за какъв период? За периода на неплатения отпуск бива ли осигурявана тя и тече ли й трудов стаж?
В периода на неплатения отпуск, майката намира ли се в риск от работодателя (риск от прекратяване на трудовото взаимоотношение или друго подобно) или дори в неплатен отпуск за нея важи закрилата "До навършване на 3 г. на детето имаш закрила по КТ "?
2) При горната хипотеза, ако майката има натрупан платен отпуск но иска да вземе и неплатен, какъв е реда на вземане на отпуските (кой след кой)?
3)Детето ми бе прието и записано в детска ясла месец май 2014г за предстоящата учебна година с начало септември 2014г
Поради здравословни причини обаче вероятно реалното му постъпване в ясла ще бъде отложено за неопределено време.
Въпроса ми е: при условие че детето е записано в детска ясла май 2014, но няма да посещава яслата и да заплаща такса по тази причина за неопределено време, то кога реално се прекратява майчинството - от септември 2014 въпреки ,че реално детето не посещава детското заведение и майката няма да се е върнала на работа, или от датата на която детето реално посети детското заведение за първи път?
И кога реално майкаа трябва да подаде информация в работата си за промяната?
Благодаря предварително!
Поздрави,
Д.