Подали ли сте Приложение№13 от упълномощителя?
СОЛ упражнява дейност като ЕТ , дЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ.50 НА ЕТ може да се подаде до 30.06.21 г.Какво да правя с декларация 6 на това лице . Да пусна една с данни без изравняване или само с дкл.по чл.50 да му декларирам дохода ?
В тази тема е аналогичен случай:
https://kik-info.com/forum/index.php?topic=28735.0
Когато разпределя общия доход за годината по месеци, отдолу се получава в минус за осигурителните вноски.
В Указанията под Таблицата пише:
"8. Годишният осигурителен доход, върху който се внасят окончателни осигурителни вноски, се изчислява като разлика от сумите от ред 13 на колона 7 и ред 13 на колона 6 и се попълва в т. 1 под Таблица 1. Когато разликата е положителна, върху нея се довнасят осигурителни вноски, а ако е отрицателна - надвнесените осигурителни вноски се прихващат и/или възстановяват по реда на ДОПК, освен когато осигурителният доход в колона 5 е по-малък от минималния осигурителен доход по КСО. "
 "...се осчетовадява със заплатите за м.12.2020 г. по дебита на сметка 423..."
Щом се начислява намаляването на провизирания неизползван отпуск през 12.2020г., то се включва в ГДД за 2020г. на ред 8060.Няма значение кога е изплатен.
Аз все си мисля, че и нейното заличаване е до 30-ти април, но се шашнах и не мога да го намеря нормативно.
Н-13 чл.9 (5) Декларации по ал. 1 не се подават за коригиране и заличаване на данни след 30 април на годината, следваща годината, за която се отнасят. След този срок декларации се подават само на електронен или хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите или Националния осигурителен институт във връзка с възложените им дейности.
Ако е трета категория труд и ако не е учител и не е държавен служител.
Вие си попълвате както е при вас, вероятно 01.
Според мен в Приложение 10 ще се включат само вноските на лицето във фонда, които са направени през 2020г. в Част II на ред 1 и 10% от тях на ред 2 и то е за целта на определяне на данъчното облекчение за 2020 година.
Като цяло удържания данък от лицето / от Доброволния осигурителен фонд при изплащане на средствата / не виждам да се включва в ГДД по чл.50 за да се намери надвнесения данък и съответно възстанови.
Скрит текст :
Облагането по чл.50 е на Общата годишна данъчна основа
Както са длъжни да внасят ЗО вноски , така  правят и годишно изравняване в Таблица 2.

Скрит текст :
... и не искам да я ползвам до м.юни работодателя длъжен ли е задължително да ме пусне в отпуска до м. юни да ги използвам тези дни ...
КТ "ЧЛ.176...(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага...."
 ако не го направи тогава аз мога в следващите месеци да си поискам ползването на тези 6 дни когато поискам след като го уведомя 14 дни предварително?
пак  "чл.176
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително...."
За Д1 вижте Указанието за попълване на Д1 към Н-13, описано е подробно.
Относно изготвяне на графика при въведено сумирано отчитане на работното време - КТ чл.142.
НРВПО от чл.9а до 9г – е описано как се определя нормата за работното време и как се преизчислява при отпуск.
Събота и неделя трябва да е на работа по график - 2 дена Х12 часа =24 .
Ако договореното работно време е  8 часа, то дните които се получават за Д1 са 24:8=3 .
Тия три дена са болничните.
И тъй като първите три дена в болничен са от работодателя то лицето ще има само три дни от работодател по тоя болничен.
Може да "отложите" платената борса за по-натам както го мислите.
Това, което трябва да съблюдавате е през последните 18 месеца преди прекратяването / на евентуалния ви следващ трудов договор/ да има общо 12 месеца осигурителен стаж.
Това означава, че от сегашния момент , ако прекратите настоящето си трудово правоотношение може да търсите работа максимум шест месеца, или задължително до 6 месеца да си намерите нова работа.
И при прекратяването ще имате стаж 7 месеца от старата работа и още 5 от новата работа, това прави необходимите 12 месеца от последните 18 месеца преди прекратяването по календар.
Прекратяването да не е по ваше желание.
Имайте предвид, че във времето законодателството се променя.
След като в Указанието за попълване на Увед-е по чл.62 ал.5 от КТ е записано :
"12. Срок на договора - попълва се датата във формат (ддммгггг), на която периодът от време или срокът на договора изтича:..." - това е нужната информация за НАП.
С  Уведомлението работодателя уведомява НАП за дата на сключване, изменение и прекратяване на ТД.
Срока за който се осигуряват лицата се вписва в Обр.1 и той е последен ден в осигуряване:
"15. Последен ден в осигуряване - попълва се в две позиции последният календарен ден в осигуряване при всяко прекъсване или прекратяване на осигуряването."
Първата на която няма да се работи.
Работодателя декларира, че работниците ползват неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 или чл.173а, ал. 2 от Кодекса по труда.
В КТ чл.160 ал.1 - това е отпуск, който се разрешава от работодателя по искане на работника, т.е. работника трябва да си подаде Заявление за ползване на отпуската.
Освен това в Декларацията, която попълва работника за „Запази ме“  пише:
1.   Декларирам желанието си да получавам компенсации при условията и по реда на ПМС № 325 от 26.11.2020 г. , изм. и доп. с ПМС № 418/30.12.2020 г. за времето на ползване на неплатен отпуск.
Ако ви позволява софтуера си въведете точната цифра ръчно.
По т.1 - Взима се за база БТВ от предходен месец с най-малко 10 дни.
      т.2 - Разделя се на броя дни от месеца по т.1.
      т.3 - така е
Нали трябва да попълните таблиците, които се отварят защо искате да ги премахнете?
 Реално декларацията минава, но задължението за това остава :)

очевидно е така