Ако си прекъсне отпускът по чл.167а от КТ със писмено заявление до работодателя и представи и болничния лист, би имала право на обещетение от НОИ.
Това е мнение от МТСП, публиувано в Експертис на 12.05.2020г.
До колкото разбирам СОЛ си купува услуга - подаване на обр.1 за времето докато е в майчинство и няма дейност.
Всеки може да си поиска фактура , независимо, че няма приходи от дейност, но все пак от НОИ как го третират?
В Наредбата за структурата и организацията  на работната заплата  - чл.8.
Ограничете сумата от 3642.80 до 3000.00 и в т.17 - 3д.Х/610:21/=87.14 лв.
Променя се на  не по-малко от 0,15 на сто от минималната работна заплата, установена за страната, но не по-малко от един лев.
 И не съм сигурен, дали мога да го направя когато имам служител в майчинство.
Относно вашата възможност да прекратите за известен период самоосигуряването си за да гледате детенцето и да кандидатствате за помощи няма съмнение, че е възможно.
Разбрах втората част на въпроса ви, че е  -  дали това би попречило но майката, която е назначена при вас да си получава обещетение за гледане на детето и за това пиша да попитате НОИ, за да не остане пък тя ощетена
Щом е за известен период вероятно изискването е за прекъсване на дейността, а не за прекратяване. Изяснете си го добре при подаването на Окд 5 в НАП.
От друга страна тази служителка  след като е в майчинство не участва  в дейността ви докато трае майчинството и дали сте прекъснали дейност или не тя се намира в някакъв вид отпуск по КТ.
Но най достоверен отговор ще ви дадат от НОИ, може да ги питате .
Не пишете какво се случва с другите работници?
Трябва да отидете в НОИ да се регистрирате за получаване на обещетение за безработица. Там ще ви обяснят. Два трудови договора не са проблем - още по-добре.
Би било проблем, ако и двата ви договора за за по 8 часа, т.е. общо 16 часа.
Максималната почивка между работнине дни е 12 часа.
Също би било проблем , ако едното работно място е в Б-я, а другото извън Б-я.






















ЗДДС "Чл..21...(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност.
Чл. 86. ...
(3) Не се начислява данък при извършване на освободена доставка, освободено вътреобщностно придобиване, както и при доставка с място на изпълнение извън територията на страната...
ППЗДДС
Чл.113...(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., в сила от 01.02.2011 г.) Регистрираните лица следва да изготвят регистъра по ал. 1 "Дневник за продажбите" по образец - приложение № 10, независимо от вида и формата на водене на счетоводството. Регистрираните лица на основание чл. 97а, 99 и чл. 100, ал. 2 от закона отразяват в дневника за продажбите единствено документите, издадени във връзка с извършените доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона с място на изпълнение на територията на друга държава членка, както и получените доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2, т. 3 от закона и извършените вътреобщностни придобивания с място на изпълнение на територията на страната.

Това е кол.22 от Дневник на продажбите.
Заличете ЕГН и подписите.
По конкретно основание би било - чл.328, ал.1, т.4 - при спиране на работата за повечеот 15 дни или т.3 - при намяляване обема на работата.
Може, вземете си и входящ номер.
От 22.11. подайте предизвестие за прекратяване на ТД. Дали е съгласен или не работодателя, това е ваше право. Относно неизползвания отпуск може да включите текст в молбата , но и без него работодателя е длъжен да ви изплати обещетение за неизползвания отпуск.
А какъв е проблема да издадете сторно касов бон и  да "върнете" парите в касата на вашата фирма и след това да ги внесете от касата в банковата сметка на вашата фирма и да им ги преведете?
Защото размера на обещетението е изчислен съгласно чл.177 от КТ от
"... начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец ...".
В графа Основно трудово възнаграждение също се вписва вазнаграждението включващо осигурителните вноски и данъка за сметка на лицето, а не нетната сума.
Вероятно проблема е в това, че не е подадена или не е приета по някаква причина Д1 и за това в системата няма нищо /нито здравни ,нито пенсионни вноски/, ако искате документ за дохода и стажа ви писах какъв е начина.
Ако сте имали трудово правоотношение по това време, няма как сама да си внесете вноските за ЗО за този месец. Така ще стои докато работодателя не го оправи, но не е проблема прекъсване на здравните права.
Ако фирмата наистина е закрита, би трябвало да е предала ведомостите за РЗ в осигурителен архив към НОИ. Идете в осигурителен архив и подайте молба да ви издадат УП-2 с осигурителния доход за този липсващ месец / това е равнозначно на  информацията която би трябвало да е подадена в системата на НАП/.
Ако не са предали ведомостите в Осигурителния архив единствения вариант е да търсите работодателя на тази фирма, или на друга негова фирма, която е правоприемник на закритата фирма.
Но един месец без здравни осигуровки не може да прекъсне здравноосигурителните ви права.