Как трябва да се подаде към НОИ - с код К или не, когато е върнато прил. 10 поради грешка?
Здравейте,

Какви документи трябва да се подадат към НОИ за майка, която се връща на работа при същия работодател, след като детето й е навършило годинка /няма да ползва отпуската до навършване 2 годинки на детето/ и е тръгнало на ясла. Ние вече сме подали декл. по чл. 53 от КСО, но сега как трябва да се оформи документално.

Благодаря предварително.
Благодаря! Но не мога в момента да отгоовря на въпроса. Трябва да потърся инфо.
За 2017 е до 15.03. И аз имам въпрос относно тази справка.През 2015 ЕООД е закупило земя от физ лице.Справка по чл.73 не е подадена. 2 години ли е давностния срок да не ни глобят и от 30.04.2016 ли ги броим?
В закона пише  до 15 март на следващата календарна година - в сила 01.01.2018.
 За 2017 г. да се разбира ли, че срокът е 15 март?
Има ли промяна в срока на подаване на спр. по чл. 73? Колеги споменаваха 15 март, но никъде не го намерих...
Привет!

Българска фирма рег. по ДДС предлага свои стоки чрез Amazon, Може ли накратко разяснения как счетоводно се отчитат продажбите и по-конкретно следва ли да се начислява ДДС при продажби на физически лица?
Благодаря много!
Като фактура със знак минус. КИ се издава при намаляване на данъчната основа по сделката, а тук такова няма.
Здравейте,
Темата е коментирана, но пак да попитам... Две фактури, без ДДС, са  двойно осчетоводени и съответно се повтарят два пъти  в дневник покупки. Как да направя сторното - като  фактура със знак минус или като кредитно.
Бургаските болници го изискват, аз лично съм издавала. За нас може да е излишно, но за тях - не. Така че за да не правите проблем на човека, издайте служебната бележка.
Здравейте!
Искам да попитам задължен ли е "Личен състав"да издава   на служител който е в болнични,"служебна бележка" колко дни е ползвал болнични в последните 3 години,за да му бъде издаден болничен лист.Защото от болницата му отказват да издаде болничния в противен случай.А това изискване е само от Бургаските болници,не желая да отказвам на болните,но мисля ,че това е излишно.
Благодаря.
благодаря  :give_rose:
И аз се поколебах между двете, но не е търговия в чистия и вид / идва някой, купува си уиски и си тръгва /  , а си е направо дейност на заведение - пие си уискито там . Така си мисля . :smile1:

Хубава вечер !
Аз се колебая между това - 56.30 и 47.25 търговия на дребно с напитки.

Благодаря, Делфинче  :good:
56.30 Дейност на питейни заведения ?
Здравейте,

Затруднявам се да определя кода на икономическата дейност на кафе-бар-винотека.
Моля за съдействие.
Здравейте!
Имам същия случай: "ФЛ, което се осигурява през ЕТ, подава декларация че започва дейност като ЕООД..." .
Въпросът ми е: като попълвам ОКД 5 за ЕООД попълвам само датата на упражняване на дейността, а за осигуряване нищо не попълвам - ФЛ ще продължи да се осигурява през ЕТ. Така ли е?

Благодаря предварително!


Можете да обявите започване на дейност, но не и осигуряване. СОЛ винаги се е осигурявал само през един ЕИК
Благодаря много!
Заявление за регистрация по чл. 100, ал. 1;
Декларация от собственика по чл.  176 а, ал. 1 от ЗДДС;
Справка за облагаем оборот за последните 12 месеца.

След това ще получите искане с други документи за представяне. Най-често е ОВ и стандартна анкета за дейността, която ще се извършва.
Моля някой колега да изброи какви документи са необходими за доброволната регистрацияна фирма по ДДс. Нещо не мога да се ориентирам в комплекта документи.

Благодаря предварително!
Днес говорих с НАП - инф. телефон - нямало нови бланки. Само новото допълнение, както казва и колегата по-горе - свободен текст декларация /ще ползва или не данъчното облекчение/.

А тази декларация не би ли трябвало да е вкарана в самия образец на декларациите, така както е вкарана декларацията от другия родител, че няма да ползва облекчението?
Мисля да изчакам в сайта на НАП да се появят нови формуляри.
Привет, колеги!

Как ще процедирате тази година с облекченията за деца от основния работодател - ще изисквате ли документ, така както е записано в закона, че лицето няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.
Благодаря!
Здравейте!
Нормално ли е вече година и половина да стои ГФО в ТР със статус "обработва се"? Още не са ми публикувани отчетите за 2015, подадени през май 2016. Почвам да се притеснявам.