Разбрах, подавам го в справката.
А първия въпрос
Да, грешка 73/1 имах пред вид.
Здравейте,
Физическо лице, преводач, си сменя ЕИК-то - от ЕГН вече има Булстат и е преиздало старите си фактури за 2022. Не е регистрирано по ДДС.
Трябва ли задължително да правя корекции в дневник покупки /-+/ заради новия ЕИК номер и другият въпрос - за тази година нали не трябва да ги отразявам в справката по ч.73/6.
Е, не се плаща остатъка от обезщетението цели 12 месеца, а само толкова, колкото са останали от вече определеното обезщетение :)
Това, за максималното прекъсване на обезщетението поради работа по ТД до 12 месеца е откакто изискването за отпускане на обезщетение за безработица стана 12 месеца с осигуровки за безработица от последните 18. Преди, когато се изискваше 9 от 15, остатъка от обезщетението можеше да се ползва, ако прекъсването за работа по ТД беше до 9 месеца.
А има ли значение основанието за прекратяване, за да може да се ползва остатъка от борсата.
Е, не се плаща остатъка от обезщетението цели 12 месеца, а само толкова, колкото са останали от вече определеното обезщетение :)
Това, за максималното прекъсване на обезщетението поради работа по ТД до 12 месеца е откакто изискването за отпускане на обезщетение за безработица стана 12 месеца с осигуровки за безработица от последните 18. Преди, когато се изискваше 9 от 15, остатъка от обезщетението можеше да се ползва, ако прекъсването за работа по ТД беше до 9 месеца.
Благодаря.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4 или трудова дейност по законодателството на друга държава, която бъде преустановена след по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.
Изминали са повече от 12 месеца, не не са изминали 3г., за това имате право на обезщетение в минимален размер.
От коя година е прието това- да се изплаща остатъка от обезщетението за 12 м, ако трудовата дейност бъде преустановена?
Здравейте! Собственик, управител на ЕООД и съставител на ГФО  какви документи прилага към Г2.
ГФО, декл чл13 ал4, декл чл62а т2 - достатъчно ли е?
Точно това са.
Здравейте
Вече е наложително да купя нов принтер + скенер.
Моля за препоръки за марка принтер, по възможност икономичен.
Добро утро,

Имам за осчетоводяване продажна фактура за продажба на билети по чл.  42 от ЗЗРК - освободена доставка.
В дневник продажби в коя клетка трябва да се отрази.

Благодаря и хубав ден.
Точно така е.
Според мене трябва да включи цялата сума. Изчисляването на запора е функция от нетното възнаграждение, а възстановеният данък увеличава именно него.
Точна:) Всичко наготово искат.
Намерете си счетоводител :)
Значи ще използвате опита и знанията им срещу минимално заплащане, уж не си заработвали парите. .
Благодаря за отговора. И аз не очаквам да  е изтрита, темата беше за СОЛ, но пак ще потърся.

И поздравления за сайта, който правите. Винаги актуален и полезен!
Здравейте,
Търся една тема от миналата година, която как ли не търсих и не мога да открия.„
Допуска ли се триене на теми или аз не търся както трябва. Даже мисля, че я бях запазила в бележника, но не мога да я открия.
Може ли по-подробно какъв е този документ с реквизити на фактура и може ли в него да се уточни начина на плащане?
Благодаря.
Щом лицето е СОЛ, възложителят по ГД не удържа нищо и не издава сл.бележка. За получената сума самото лице издава документ с реквизитите на фактура (не казвам фактура!) и само си внася данъка и осигуровките с ГДД.
Това не прави лицето "специалист на свободна практика ", макар че данъчното облагане е същото.
За осигуровките: в края на годината в таблици 1 и 2 на ГДД  се събира всичкия доход на това лице като СОЛ, вкл. дохода по този ГД, сумата се дели на месеците, през които е бил СОЛ и се изчисляват окончателните осигуровки.
Няма проблем през годината да се осигурява на по-висок доход
Е какво значение има възрастта!?
Ако превежда на физически лица българи в България, наистина няма смисъл от регистрация по Д ДС.
От там нататък има много "ако" и много варианти за регистрация. Включително и необходимост от задължителна.

Възрастта на счетоводителя не е порок :-)
Благодаря!
"Декларация по чл 62 а - която замества Протокол ОС и Поканата"
Щом замества Протокола, на мястото на протокола ли се прилага или като друг вид документ?
Как не ви е срам да обиждатe XXXXX. Доказал се специалист във форума, винаги готов да помогне отговорно и компетентно.
И какво толкова ви е казала, че нападате яростно и злобно. Ако не сте добре с нервите, съветвам ви да си обърнете внимание на здравето. Изливането на злоба в професионален счетоводен форум не е добра идея.




ХХХХХ питането ми беше как он-лайн да си платя оигуровките. И дори и да съм чела, питам за нещо, което не съм правила. А чел и правил е различно от чел и не правил.

Не съм вече ТРЗ и нямам намерение да се занимавам вече с тази професия, точно заради злобните хора като вас, който срещнах там!!!
За 4 години си разбих живота да се занимавам с лоши, коварни, интриганти и злобни колеги.
Здравето ми отиде на кино от нерви. Един куп болести си докарах с тази професия и не заради самата професия, а заради злобните хора практикуващи я!!
И много се радвам че се проявихте за да се види нагледно за какви хора става въпрос в тези среди. Злоба! Злоба! Злоба! Злоба! До безкрай!
И не ми обяснявайте че трябвало да знам, за да не ви обясня на вас следващия път като питате тук във форума, как вие трябва да си знаете, защото сте ТРЗ от еди си колко години.

Дръжте си отровата за вас и вашите близки след като не искате да помогнете!!!!!!!!!!!



п.с. Знам че не всечки на 100% са лоши в тази професия, но аз срещнах само хара като ХХХХХ.
На другите които са опитаха да помогнат БЛАГОДАРЯ!