Защото четох в сайта на НОИ,че когато заплатите са начислени,но неизплатени, декл.1 и 6 се подава до края на месеца и болничничният се носи до два дни от дата 31.12.

Можеш, до 3 дневен срок след начисляването или изплащането на заплатите.
Здравейте,отново

Заплатите за м.11 са начислени,но неизплатени.Подавам с днешна дата декл.1 и 6- декл.6 с код 2.Имам болничен за м.11-мога ли да го занеса още утре в НОИ?
Благодаря предварително
Т.е. да не се подава декл.1 за недостигащия 1 месец-м.12 2011 ,така ли?
Съгласно чл. 9, ал. 2, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, както и времето на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане, се зачита за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски.
Лицето ще придобие право да получава обезщетение, след като направи необходимите 12 месеца. т.е. то ще получи остатъка от обезщетението след като придобие тези 12 месеца осигурителен стаж.
Благодаря ти много за изчерпателните отговори!!!!
Лека и доходна :smile1:

" Да,не го лишава,но НОИ при неподадена декл.1 ,не изплаща обезщетението........ "

Да, за съжаление, но НОИ има право да направи предписание на работодателя да подаде обр.1 на база попълнената трудова книжка и разминаването на записаното в нея с персоналния регистър. Не ми се мисли, че недобросъвестното поведение на работодател би довело до лишаване от права на работник.
Да,не го лишава,но НОИ при неподадена декл.1 ,не изплаща обезщетението-да,лицето е работило при 8 часа 5-дневна седмица ,на трудов договор,но по някаква причина работодателят не подава декл.1 и 6.

Неподадената декл.1 не лишава лицето от осигурителен стаж при положение, че действително има такъв .
Благодаря ти много и приятен ден!
П.П. Имам три бъдещи майки,и трите с объркани осигулителни статуси и ще си имам забавление... :smile1:

Осигурителният стаж се доказва с трудова книжка и евентуално УП3, когато лицето е работило на по-малко от 8 часа. При работа на 8 часа би трябвало в трудовата книжка да е вписано, че осигурителният стаж е равен на трудовия. Подаването на обр.1 само "удостоверява" в персоналния регистър този стаж. Неподадена декларация обр.1 за този един месец не лишава лицето от осиг. стаж, ако трудовата книжка и евентуално УП3 са коректно попълнени. За този един месец обаче задължително следва да се подаде и обр.1 от работодателя.
По-конкретно да попитам-този осигурителен стаж не се ли доказва,освен с трудовата книжка,и с декл.1?
Добро утро,делфинче!
Ох,това не ми е ясно...."Не би трябвало подаването на декл. обр.1 да е причина за недостига на осигурителен стаж - все пак времето, през което е работила в предходната фирма би трябвало да е отразено в трудовата и книжка".
Да,трудовият/осигурителен стаж е записан в трудовата книжка,но нали НОИ проверява в персоналния регистър за подаване на декл.1 от работодателя,за да изплати обезщетението...
Добро утро,
Пак се включвам по темата...
Майката / на 20 г./ няма 12 м. осигурителен стаж преди първия болничен за 45 дни преди раждане.Не й достига 1 месец,тъй като там където преди е била на трудов договор за този един месец не са подали декл. 1- м.12 2011 г.
Питането ми е: да се правят ли постъпки да се подаде декл.1 за м.12 2011 или да се изчака да направи тези 12 месеца в сегашната фирма и да й изплатят обезщетението със закъснение?
И това,че не са подавани декл.1 за 2011 г.в предишната й работа,където е била на трудов договор, ще повлияе ли на изчисляване обезщетението за майчинство-24-те месеца?
Благодаря предварително и лек ден :bow:
Благодаря много! Разпечатих линка да го чета внимателно-15 стр. ужас!,но какво да се прави..
Лека нощ,делфинче :wave:
Благодаря много,делфинче! Нали като болничният ми от 01.12.12-14.01.2013 аз си го подавам по новия начин - до 25-то число на м. януари 2013?

Да, правилно - за да има право на обезщетение за бременност и раждане лицето трябва да има 12 месеца осигурителен стаж към датата на издаване на първия болничен лист за 45 дни.
Здравейте колеги,
нали е вярно,че   за бременност и раждане лицето трябва да има  12 месеца осигурителен стаж преди първият болничен за 45 дни преди раждане?Подготвям си болничен,че с тези промени от нова година...
Благодаря много ;D
Аз също подкрепям това предложение...

"Едно е да си съкратен,друго е доброволно да напуснеш! Има разлика"

Под "доброволно" разбирам по взаимно съгласие.
Тогава какво трябва да е основанието,за да може лицето да си получи остатъка от обезщетението?
Благодаря
Но  е сигурно ,нали-"това не зависи от начина на прекратяване на ТД",защото не го намерих като текст в КСО?
Здравейте,
Имам следния въпрос.
Ако едно лице е безработно, получава обезщетение за безработица и започне работа,обезщ. се прекратява след като уведоми НОИ.Но ако работата се окаже неподходяща или доброволно напусне,има ли право на ново обезщетение за безработица?
Благодаря много
Благодаря,но си реших проблема :'(

Здравейте,
правя справки по ревизия  ДОО за периода 2007-2012 г. и не мога да намеря 2007,2008 за втора категория труд осигуровките по кой параграф са превеждани.Моля за съдействие!
Казаха ми, че тога били към НОИ,но нищо не намерих...
Здравейте,
правя справки по ревизия  ДОО за периода 2007-2012 г. и не мога да намеря 2007,2008 за втора категория труд осигуровките по кой параграф са превеждани.Моля за съдействие!
Казаха ми, че тога били към НОИ,но нищо не намерих...