Здравейте! Имам следният казус и ще Ви бъда благодарна, ако ми отговорите: Бременна съм в 7-ми месец и половина. Терминът ми е на 16.05.2014 г. В момента не се водя на ТД. от 21.09.2013 г.е, т.е. месец след забременяването - освобождаване по взаимно съгласие. Имам над 3 години и няколко месеца трудов стаж. Имам следният въпрос, тъй като не мога да си изчисля майчинството с калкулатора. Ще получавам ли някакво майчинство и какво при положение, че отговарям на изискването за минимума от 12 месеца осигурителен стаж/общо/, но в момента по време на бремеността съм безработна, т.е. не се водя на тд както писах от 21.09.2013 г. и то работодателя ме освободи по члена за взаимно съгласие а не по общо заб. и майч. а и тъйкато беше сезонна работа. За 18 месечния период назад имам тр. стаж с прекъсвания, но все пак имам и работни месеци. И в случая какво ми се полага. Разбрах, че има еднократна помощ от 150 лв в 7-мия месец, те.е помощ на майката да се подготви преди раждането. Или аз не мога да я получа. Не ми става ясно полага ли ми се майчинство в моя случай и какво. и ако не-ако намеря работодател, кйто да ме назначи и освободи преди 01.04.2014 тъй като тогава ми се пада да изляза в отпуск по майчинство според калкулатора и термина на раждане как се процедира,при назначаване се внася тд, а осигуровките в какъв срок ги внася работодателя-в момента на подаването на ТД ли? и с какво се обвързва той-всеки месец по време на майчинството ли да внася дадена сума, или ако се разбера с него аз трябва да му заплатя осигуровките само и само да успея да полу1а майчинство две години. или в моя случай не се налага, след като имам 12 мес. осиг.стаж но към момента не се водя на тд, т.е. безработна съм, нищо че имам минимума тр. опит
А ако след раждането бъда назначена на ТД това променя ли нещо и какво?
С една дума искам да разбера ще взимам ли майчинство или не или ще взимам това социалното от 100 лв+ 35 детски надбавки. и как да получа тази помощ, ако евентуално в моя случай няма да получавам пълно майчинство от 2 години.
Благодаря предварително!