Според мене трябва да получите Указания и след това да подадете, ако въобще ги получите. Това е като да коригираш нещо, за което нямаш подадени основни данни.
След като имате намаление по фондове и намаление на ДДФЛ подавате Д6 с код К и ВЕРНИТЕ данни по всички позиции. До 30.09.2024 може да подадете корекция на това ЕГН в 73/6.
Здравейте!
Налага ми се да направя корекция на декл.6 за  м. Май 2023 г. До сега не съм ходила в НАП за корекция. Може ли някой да сподели как минава проверката там - какво точно искат и гледат, за да се приемат коригиращите данни?

Корекция щом е имате намаление по фондове ? Иначе искат ведомости преди и след промяната. Рядко нещо друго.
Не трябва ли да има приемателен протокол и тогава да се издава фактурата ?
Да, първата е. До сега лицето се е осигурявало по трудов договор.
Значи няма проблем?
Приема се, че се осигурява за ОЗМ?

Няма проблем и се осигурява за ОЗМ. Ако имаше вече подадена за осигуряване без ОЗМ нямаше да приеме промяната в осигуряването след срока 31.01.2024.
Според вас това тълкува ли се като изтекъл 7-дневен срок за подаване на ОКД 5 на високия процент?

Не, подали сте в последния ден от срока. Същият започва да тече от 17.05.2024 във Вашия случай. Предполагам, че за 2024 тази е първа подадена ОКД за това ЕГН .
И аз бих постъпила така - при положение, че дейността е една и съща, но целите да са различни сумите като резултат това е " най - безопасния вариант ".
Смятам че " невсички рискове " е токова култово колкото " на ниския процент"

И особено съчетано със "СОЛ на МРЗ" .
1. СОЛ на МРЗ за невсички рискове

Това си е направо култово.
И защо да го товарите с големи осигуровки излишно  вместо дивидент и да превъртите едни пари неколкократно внасяне/теглене? Банковите такси ще са далече по-малки от осигуровките.
Дали "отдаването под наем" е част от дейността му като СОЛ

И ако не е ?
Или само при мене е проблема ? :hmmm:
Предполагам и справка по чл.73 ал.1 ?

Поне него прочетете.
 Какво е нужно да подам към НАП?

Преди това да прочетете някой и друг закон ?
Това означава, че когато в информационната система на НОИ няма данни за определен окончателен размер на осигурителния доход за съответната календарна година, но са внесени авансовите осигурителни вноски за цялата година, за осигурителен стаж ще се зачетат всички месеци на съответната календарна година.

Това е повече от ясно, но въпросът е на какъв осигурителен доход ще се изчисли пенсията.
Не искат да ми дадат повече информация. Настояват да подпиша без изисквания от моя страна. Моля за съвет как да постъпя. Изключително некоректно от тяхна страна.

Това не са членове за освобождаване, а за обезщетения

Ако не сте подписали не го правете и цитирайте колегата.
Здравейте отново, освобождаването е по чл 221, ал.1 или 224 ал.1. Написано е нечетливо на ръка и не се разбира кой от двата е. Моля за коментар дали дава основание за борса пълен размер. Благодаря предварително!

Върнете се да Ви впишат грамотно правилен член. Питате, казват колегите  - цитират членове и накрая това.